Connery

Røde Mor - Opsamling

....og hjemlig hygge

4 ud af 6 stjerner
Røde Mor - Opsamling
release: 1 maj 07
medie: cd & dvd
label: EMI

Det er vist ingen hemmelighed længere at der i disse år vælter en sand bølge ind over os af kunstnere som man forlængst havde stemplet som afgået ved døden; bare for at bevise at vi tager fejl. Ordet revival har da heller aldrig givet så meget mening som nu. Ved nogle band er det et glædeligt gensyn og ved andre ikke mere end et skuldertræk.

Hos halvfjerdserbandet Røde Mor, er der bestemt tale om et glædeligt gensyn. De har om nogen haft betydning for den danske musikscene og er et af de bands som næsten siden starten har haft en absolut kultstatus. Med deres bizarre sceneshows og provokerende politiske tekster er de et unikum på den danske musikscene. En af de ting som gør dem til et sådant unikum er, at de er umulige at kopiere, der er kun et Røde Mor og kun en Troels Trier.
ANNONCE
Røde Mor - Opsamling
Første gang jeg stiftede bekendskab med bandet var for mange år siden i det mørke Jylland hvor et ukendt band ved navn Røde Mor skulle give koncert. Jeg var som altid for sent på den og kom først efter de var startet. Lyset var blevet dæmpet i hallen da jeg famlende langs væggen prøvede at komme indenfor. Det første jeg derefter så og som gav mig mere end ét mareridt, var Troels Trier der iført en "blodplettet" kittel skar hovedet af et forklædt kålhoved.
Grunden er den simple at Røde Mor aldrig har afholdt en koncert som andre, men derimod opførte hvad de selv betegnede som et rockcirkus. faktisk vidste man kun en ting med sikkerhed når man tog til en Røde Mor show, og det var at man kunne være helt sikker på at blive overrasket.

Lige så vel som deres show var et rockcirkus var de heller ikke et band i gængs betydning, men derimod et kunstnerkollektiv som eksisterede fra 1969 til 1978. Deres formål var at skabe politisk proletarisk kunst, i form af både musik og kunst. I de ti år de eksisterede blev deres meget genkendelige grafik, brugt til alt lige fra plakater til bogomslag og grammofoncovers. Et smukt eksempel er omslagene på Dea Trier Mørks bøger. Gruppens medlemmer var blandt andre Erik Clausen, Leif Sylvester, Henrik Strube, Peter Ingeman, Jens Breum og selvfølgelig Troels Trier. Ingen har så godt som dem beskrevet halvfjerdsernes Danmark, og sjovt nok er mange af deres temaer ligeså aktuelle den dag i dag.

Til dem som ikke kender Røde Mor, kan jeg fortælle at musikken og teksterne er så dansk som noget næsten kan blive. Vi snakker her om TV2 og Shubidua iblandet noget Gasolin, Steppeulvene og en god gang vanvid krydret med politiske tekster. Troels Trier med stemmen som lyder, som var den blevet udsat for alt for megen Whisky og hårdt vejr fra barnsben, sætter ironien i højsædet når han synger sange som den om Bolighajen der ikke kan få penge nok, eller Smæk som handler om hustruvold og politivold som altid sunget med et skævt smil. Et af mine ynglingsnumre og også et af de smukkeste vil altid være Lil' Johnny's mund som handler om vietnamkrigen, og idag sagtens kan overføres til Irak-konflikten. 
Der kunne skrives og fortælles meget mere om vores Røde Mor, men jeg vælger at gøre det med et uddrag af teksten til Hjemlig Hygge:

I Danmark har vi dagligt brød
I Danmark har vi ingen nød
---hvilken lykke at dø mens man æder
ANNONCE
Røde Mor - Opsamling
Trackliste:

01.
  Lil' Johnnys mund
02.   Fuglen over Rio Grande
03.   Nylonvinden
04.   Nu ka' det snart være nok
05.   Du blir' først menneske når du dør  
06.  
Hotel Espana
07.   Grillbaren
08.   Dør om dør
09.   Hurra for atomkraften
10.   Rotterne revolterer
11.   Vagtværnsmanden
12.   Sylvesters drøm
13.   Hotel Psyko
14.   Smæk
15.   Ta' på landet
16.   Der er rotter på loftet

Bonus DVD

01.  
Dagligt brød
02.   Trylleri
03.   Smæk
04.   Det tårnhøje helvede 
05.  
I emhættens skær 
06.  
Bolighaj
07.   Den hvide vulkan
08.   Ta' på landet
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce