Connery

Øltyper

Der findes andre slags øl end en dansk pilsner. I denne artikel vil jeg kort opridse forskellige typer af øl.

Gærtyper

Man opdeler ofte øltyperne i overgærede og undergærede øltyper. Den kvikke læser (ja, det er dig) har tænkt sig frem til, at der bliver brugt forskellige typer af gær til de to typer. Betegnelserne over- og undergær henfører til, at gæren henholdsvis stiger til vejrs og bunds efter endt gæring.

Oversigten over de forskellige øltyper er lånt fraDanske Ølentusiasters hjemmeside så stik dem et klik og giv dem lidt support.
ANNONCE
Øltyper
Undergærede øltyper

Lager Fællesbetegnelse: Hentyder generelt til undergæret øl, i Danmark ofte et bryggeri's oprindelige undergærede øl. I England betyder Lager en Pilsner. Eksempler:"A pint of lager"
Pilsner Stamtype: Lys, gylden type med middelurtvægt, fint humlet smag ca. 5 % vol. 12 grader Balling. Eksempler: Warsteiner Pils, Krombacher Pils, Pilsner Urquell, Grøn Tuborg, Carlsberg Ice, Budweiser
Münchener Stamtype: Mørkebrun type, maltetsmag, dog uden at være rigtig sød. I Tyskland = Dunkelbier. 3,3-3,8 % vol. Eksempler: Gammel Carlsberg, Rød Tuborg
Wiener Stamtype: Ravgylden, lidt over normal alkoholstyrke. I Tyskland = Märzen. I Østrig = Special. 4,2-4,4 % vol.
Dortmunder Stamtype: Lidt mørkere end en pilsner, mere humle end pilsner. Mere tør end Münchener. Over 4,0 % vol. Eksempler: Dansk Dortmunder (Ceres)
Bock Type: Stærk bryg med oprindelse i Niedersachsen. Oftest meget mørkt, men i Tyskland også lyse Bock-bier. Ofte sæson-øl (maj eller oktober). NB: I Belgien og Frankrig afvigende betydning. Over 4,6 % vol. Over 16 grader Balling
Doppelbock Type: Ekstrastærk øl, oprindeligt munkebryg fra Bayern. 6,0-10, 5% vol. Over 18 grader Balling (op til 28!). Eksempler: 200 mærker i Tyskland, navne der ender på ...ator
Porter Variant: Undergæret udgave af Porter/Stout- se overgærede øl. Eksempler: Carlsberg Imperial Stout (1), Wiibroe Imperial Stout


Overgærede øltyper

Ale Fællesbetegnelse: Overgæret øl med humlesmag, ofte bundfald og ofte uklart.
Bitter (Ale) Stamtype: Engelsk nationaldrik, fadøl med kobberfarve, meget humlet og bitter smag, oftest dog i fin balance med malt. Lav kulsyre. 2,4-4,4 % vol. Eksempler: "A pint of Bitter", Bass
Pale Ale Stamtype: Flasketappet udgave af Bitter med lidt mere kulsyre. Pale = bleg (selvom farven er mellem rav og kobber) i modsætning til Porter. Ca. 4,0 % vol. Eksempler: Cains, Pete's Wicked Ale
India Pale Ale (IPA) Variant: Meget bitter, meget humlet, nogen frugtsmag og syrligt. Lidt stærkere i alkohol end Pale Ale
Light Ale Variant: Som Pale Ale, men lavere urtvægt, samme farve


Altbier
Variant: Kobberrød ølstil fra Düsseldorf og omegn. Minder om Pale Ale. 3,25 % vol. Eksempler: Diebels Alt


Kölsch
Variant: Gylden overgæret øl fra Bonn/Køln. Ligheder med pilsner. 3,6 % vol.
Mild Ale Type: Tyndere ale fra Midtengland. Mindre humlesmag, mere karamel smag end Bitter, Mørk brun, men fås også "pale" d.v.s. kobberfarvet. 2,0-2,85 % vol.
Brown Ale Stamtype: sødligt bryg med lav tilmiddel alkohol, kun let humlet. Rødbrun til mørkebrun farve. 1,3-4,8 % vol. Eksempel: KB Hvidtøl
Scottish Ale

Type: Stærk, ravgylden til mørkbrun øl med sød/maltet karakter, udbredt i B, F, USA m.fl. men ikke Skotland! Store variationer. 4-5,6 % vol.
Trappist Stamtype: Meget stærk ale brygget på 5 klostre i Belgien og 1 i Holland. 4,8-8 % vol. Eksempler: Chimay, Orval
Abbey Bier Type: Stærke ales, brygget i stil med trappist, men uden for klostrene.
Strong Ale Fællesbetegnelse for ale, der erstærkere end Pale Ale; ofte mørk farve; middel humlet. Eksempler: Duvel
Porter Stamtype: I DK synonymt med Imperial Stout; oprindeligt overgæret mørk engelsk øl; nu i de fleste lande undergæret øl med masser af malt (ristet og mørke typer) og godt med humle. 3,4-5,0 % vol.
Stout Fællesbetegnelse: Nogen sprogforbistringi forholdet til Porter; nogenlunde det samme, men med flere undertyper. Meget mørk farve.


Irish Stout, Dry Stout, Bitter Stout
Type: Udpræget bitter, indeholder umaltet byg. Arvtager til den oprindelige London porter. 3,25 % vol. 10-11 grader Balling. Eksempler: Guiness
Imperial Stout, Strong Stout Type: Stærkere stout, tyk og kraftig maltet. Produceres i Afrika, DK og lignende steder. Kan ikke fås i Irland. 4,0-6,6 % vol. 18-19 grader Balling
English Stout, Milk Stout Type: Maltet sød i stedet for humlet; mindre alkohol end Dry Stout, aroma af mælkesyre (sødet med lactose = mælkesukker). Under 3,25 % vol.


Weizenbier
Stamtype: Overgæret øl brygget på hvede. Kendes mest i Sydtyskland, Østrig, men også Belgien m.fl. Over 4,0 % vol. 12,3-13,8 grader Balling. Eksempler: Paulaner Hefe Weizen, Paulaner Hefe Weizen Dunkel, Hoegaarden Witbier (Belgien).
Weisse Variant: Tyndere Weissbier, der serveres med urte- eller frugtudtræk. 2,0-2,4% vol. 7,0-7,8 grader Balling. Eksempler: Berliner Weisse
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce