Connery

Nick Cave & The Bad Seeds - The Abattoir Blues Tour

Firedobbel live cd+dvd-udgivelse der bør sætte standarden for fremtidig dokumentation af rockbands på toppen af deres kreative og tekniske potentiale.

3 ud af 6 stjerner
Nick Cave & The Bad Seeds - The Abattoir Blues Tour
The Abattoir Blues Tour består af to cd'er og to dvd'er, der tilsammen danner et billedligt og lydmæssigt portræt af en af vor tids største storytellers og rockprædikanter anno 2004; australske Nick Cave. Samtidig viser udgivelsen, hvordan musik under de rigtige omstændigheder kan undergå en underfuld forandring fra studieindspilning til liveopførelse. En væsentlig del af materialet til The Abattoir Blues Tour stammer fra dobbeludgivelsen Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus, som i denne anmelders øjne led under ikke rigtig at have fundet sin form, sit udtryk og sin retning. Resultatet blev en udgivelse, som var mere interessant, end den var egentlig fremragende. I liveversionerne bindes sangene sammen med Nick Cave's bagkatalog, på en måde der falder så naturligt, at man skulle tro, de var skrevet til det. The Abattoir Blues Tour dokumenterer det overordnede projekt i Nick Cave's musik, som mange af hans øvrige udgivelser set hver for sig ikke udstiller. Hos Nick Cave går skønhed op i en højere enhed med bestialsk mørke, ligesom menneskelig ondskab og fornedrelse går hånd i hånd med livets mirakel og indbyggede skønhed. Universet er fyldt med falske idoler, fortabte menneskeskæbner, eksistentiel tomhed og indblik i menneskets allermest usympatiske sider. Nick Cave giver os alt dette samtidig med noget så modstridende som elementært håb i en abstrakt-guddommelig skønhed; og han serverer det med en indlevelse, der gør det troværdigt, at mennesket ikke behøver være skizofrent for at have øjnene åbne for lys og mørke på samme tid.

De to cd'er består af numre optaget ved koncerter spredt ud over Europa og byder blandt andet på det fantastiske og dommedagsagtige nummer Red Right Hand fra Falconer Salen i København. Efterfulgt af den hjerteskærende melankolske og lidenskabelige The Ship Song er de to numre et klart højdepunkt på albummet. Den første cd i sin helhed er en fænomenal og rørende lytteoplevelse, hvoraf særligt O Children og Breathless skal fremhæves som in
I et pudsigt sammentræf er den første af de to medfølgende dvd'er også den klart mest interessante. Her møder vi Nick Cave & The Bad Seeds i et fem kvarter langt energibrag fra Brixton Academy i London. Tracklisten har mange sammenfald, med den man finder på cd'en, med enkelte væsentlige undtagelser. Eksempelvis er der blevet plads til den fremragende Nature Boy, som med fordel også kunne have været inkluderet på cd'erne. Cave's vokal bevarer sin ekspressivitet, på trods af at han springer rundt på scenen som en sand vækkelsesprædikant, med den effekt at publikum såvel som lytteren bag skærmen gennem hele koncerten hænger på hvert ord. The Bad Seeds er uhyggeligt velspillende og sørger for lyden og synet af en gruppe, der går op i en højere enhed med deres instrumenter og med hinanden. Det er en fryd for øjet og øret, og selv koret leverer en kraftpræstation, der supplerer Cave's vokal på ideel vis.

Den anden dvd inholder udover en kort koncert fra Hammersmith Apollo i London fem musikvideoer, og noget dokumentarmateriale. Videoerne og dokumentarmaterialet fungerer udemærket, men koncerten er klart det mest interessante element af dvd'en. Der er tale om en glimrende koncert, som dog ikke helt kan leve op til det konstant høje niveau fra Brixton Academy. At koncerten er af lidt lavere niveau kan dog ikke trække ned i den samlede anmeldelse, da det ville være synd, hvis køberen skulle snydes for dens små perler i form af Bring It On og Sad Waters.

Når jeg ender med at give 5,5 stjerne snarere end topkarakteren, skyldes det derfor udelukkende, at helhedsindtrykket af de to sammenhængende cd'er ødelægges af en ikke ubetydelig kvalitetsforskel mellem de to. Denne lille anke overfor den samlede udgivelse ændrer dog ikke på, at jeg vil anbefale enhver med interesse i rockmusik at købe denne kraftpræstation af et live-dokument. Alene i kraft af den styrke med hvilken det illustrerer genrens muligheder, bør det være at finde i enhver pladesamling.  

Tracklisting (cd-1):
01. O Children
02.
Hiding All Away
03.
Breathless
04. Get Ready For Love
05.
Red Right Hand
06.
The Ship Song
07. The Weeping Song
08.
Stagger Lee  

Tracklisting (cd-2):

01.
Carry Me
02.
Let The Bells Ring
03.
Easy Money
04.
Supernaturally
05.
Babe, You Turn Me On
06.
There She Goes, My Beautiful World
07.
God Is In The Hous
08.
Deanna
09.
Lay Me Low  

Tracklisting (dvd - Brixton Academy):

01.
Hiding All Away
02.
Messiah Ward
03. Easy Money
04.
Supernaturally
05.
The Lyre Of Orpheus
06.
Babe, You Turn Me On
07.
Nature Boy
08.
Get Ready For Love
09. Carry Me
10.
There She Goes, My Beautiful World
11.
God Is In The House
12.
Red Right Hand
13.
The Ship Song
14.
Stagger Lee  

Tracklisting (dvd - Hammersmith Apollo):

01.
Wonderful Life
02.
Nobody's Baby Now
03.
Bring It On
04. Sad Waters
05. Watching Alice
06.
Christina The Astounding
07.
Wild World  

Tracklisting (dvd - musikvideoer):

01.
Bring It On
02.
Babe, I'm On Fire
03.
Nature Boy
04. Breathless
05.
Get Ready For Love  

Desuden på dvd:

01.
The "Bring It On" Shoot
02.
Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus - A Short Film
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce