Connery

Minearbejderne i Chile

The inside the story: Eksklusivt interview med producerne bag ny dokumentar

Minearbejderne i Chile
At en flok minearbejdere, som bliver spærret inde i Chile, starter et mediehysteri af dimensioner - overrasker mig ikke. Det er potentielt Reality Tv. Det er live. Det er ægte.

Tv settet indeholder desuden 33 statister, men også potentielle reality stjerner. Stjernerne har ikke et clue om mediernes søgelys. Deres eneste lod i spillet er, at befinde sig 700 meter under jorden. De kan kun bede til, at de bliver hentet op – imens flere tusinde journalister graver i deres liv hos venner og familie!

3,4 millioner hits på Google

… så mange hits finder du, hvis du søger ”Chile mine rescue” – og søger du ”Chile+minearbejdere”, er der tilsammen 297.000 resultater bare i Danmark – Til sammenligning har ”Sprut” 62.100 resultater og ”Bacon” 196.000.

Men er dette en ny form for reality tv? Kommer vi til at se mere af den slags i fremtiden? – Det fik Connery.dk, som eneste danske medie, en eksklusiv mulighed for, at spørge producerne, Michaela Giorelli og Guillermo Galdós, som står bag en ny Discovery dokumentar ”Reddet fra Minen” som sendes på søndag.

ANNONCE
Minearbejderne i Chile
Tror i det her er en ny form for reality tv, og kommer vi til at se mere af den slags i fremtiden?

Michaela: Altså livet for minearbejderne er ændret drastisk. Det er næsten fra dybet til berømmelse. Men hvem ved hvor lang tid, de fortsætter med at være i spotlyset. Jeg så New York Marathon den anden dag. En af dem (Eduardo Pena) var med i løbet og dagen før, var han på David Letterman. Jeg mener, det bliver… i et stykke tid, er de i spotlyset og har alles opmærksomhed, men vi må se hvad der sker.



Men tror du, det her bliver fremtiden for TV, at man følger med så tæt og realistisk, som jeres dokumentar, når der sker katastrofer rundt om i verden?


Michaela: Personligt tror jeg, at den Chilenske regering organiserede vores tilladelse, fordi de var 100% sikre på, at redningsaktionen ville blive en succes. Vores dokumentar fokuserer ikke på de sekvenser, som blev set af millarder af mennesker rundt om i verden i andre medier. Vi viser mere, du ved, redningsaktionen. Alt det der skete før, alle kampene og udfordringerne, som man havde over jorden, og de ting der skulle til for, at mændende under jorden ville overleve.

Jeg har læst, at der dør og bliver indespærret folk dagligt i miner rundt om i verden - Tror du mediebevågenheden ændrede skæbnen for minearbejderne, simpelthen fordi regeringen blev tvunget til at sætte alle sejl til?


Guillermo: Jeg tror regeringen ville sætte alle ressourcer til lige meget hvad; også lige meget om de havde 2000 journalister eller ej. Jeg tror historien fangede mediernes opmærksomhed, da man fandt minearbejderne i live, fordi det var spændende, at se om de overlevede. Jeg synes til gengæld regeringen organiserede det ret godt - og den måde de mente, som var bedst for alle. De talte f.eks. aldrig med pressen før familierne, og de sørgede for et lukket område, hvor familierne kunne holde distance til medierne.

Hvad er jeres favorit øl?

Michaela: ”Jeg drikker slet ikke alkohol, jeg lider af migrene

Guillermo: ”Min favorit øl hedder Cuskenya, det er en øl der bliver lavet i Cusco.”

------

Bonus:

  Andre journalister rundt om i verden fik også lov til at stille spørgsmål. Det var for det meste røvsyge spørgsmål, dem vil jeg ikke kede dig med. Tilgengæld stillede Ilario i Italien dette:

I har valgt at vise et program om redningsaktionen, i stedet for at fokusere på familiernes følelser, er der en speciel årsag til det?

Michaela: Fra Discoverys perspektiv, vidste vi, at alle andre medier ville betragte dette, som et menneskeligt drama. En af Discoverys stærkeste genrer er teknologisk og videnskabelig innovation. På samme tid følte vi, at det ville være fantastisk spændende, at følge hvordan mand og maskine arbejder sammen. Så det var et valg, der både var passende for discovery, og alle andre medier dækkede så det menneskelige drama.

- Smid gerne en kommentar, når og hvis du har set dokumentaren!

...eller hvis du bare har en holdning til hele "Minearbejder-mediestormen" !


ANNONCE
Læserservice:
Dokumentaren "Reddet fra Minen" sendes på Discovery søndag kl. 21.30 med genudsendelse lørdag d. 20. november kl. 20.00.
Del

Seneste nyt

Annonce