Connery

Kvinder

Hvornår er det blevet hipt at være kvinde?

Vi lever i et land med en lang og stolt kønsrolle historie. Et land, hvor der siden de klassiske Morten Korch film, har været styr på, at manden gik i marken og kvinden sørgede for tøjvask og husholdning.

Op igennem historien har adskillige store kvindeskikkelser forsøgt at forpurre denne ellers udmærkede rollefordeling - 30'ernes Grevinde Danner, der stadig er et brugt kvinde ideal. En kvinde, der har lagt navn til et kvindehus, og sikkert også har været moder for adskillige kvinde ø-lejre og spændende workshops, hvor der blev malet fine skilte med gode budskaber som "brænd din bh" og "kvinder for fred".
ANNONCE
Kvinder
Op igennem 70'ernes befrielse i Danmark blev også kvinderne mere selvstændige og begyndte at kræve fuldstændig urimelige ting som ligestilling og pis og papir. Her i vores moderne samfund ser vi så Conni-effekten og for nylig valget af Helle Thorning Schmidt som Socialdemokraternes formand. Vi er altså i en situation hvor Gucci-Helle har slået Bingo-Frank fra Nørresundby. Og stakkels Frank, ikke nok med at skulle se sig slået af den omvandrende reklame søjle med bryster, det kvindelig product-placement ikon, næh, han skal også sidde i den socialdemokratiske mandeklub mellem forskellige store ministre og kun være Bingo-Frank - ingen under ingen ved siden af, kun over. Det må være hårdt!

Det er en sørgelig udvikling. Det næste, der sker, er vel, at der også kommer kvinder ind i det økonomiske råd? Nu vil mange kvinder sikkert hævde at Bodil Nyboe Andersen er direktør for Nationalbanken. Og det er lige præcis der, kvinder kan være gode - som kransekagefigurer for en mandsstyret verden. Men jeg forstår ikke, hvad der var galt med de gamle dyder. Jeg er personligt stor tilhænger af dem. Gamle dyder er en herlig ting, det er denne her matadoragtige fornemmelse man har i maven, når man har chancen for at stikke hovedet ned i køkkenet og bede om en kælderkold Tuborg serveret af husets forlegne tjeneste pige med et genert smil.

De gamle dyder er dem, der står beskrevet i originaludgaven af Emma Gad. Dem hvor en mand var en gentleman når han trak stolen ud for damen og ellers passede sig selv.
ANNONCE
Kvinder
Dengang fungerede verden, kønsrollemønstret var skarpt defineret og ingen kvinder kunne se sig selv i noget så indviklet som politik. De havde travlt med at foretage sig fornuftige ting som at stoppe huller i sokker og passe kødgryderne. Så kunne de nok så fornøjet gå familiens overhovede i møde, når han kom træt hjem fra en hård dag i banken og venligt overrække ham en pibe og hans sutsko samt avis for derefter at konkludere, at maden var klar klokken seks, som han ønskede det.

Så de skal ikke komme her, de østrogen-ramte, og brokke sig, når en god mand er svær at finde. De kan bare skrue historiens vingesus baglæns og kigge på en tid, hvor kvinden kendte sin plads, og manden tjente til føden. Så skal det hele nok komme til at gå godt. I har fået en formand i Socialdemokratiet - nu vil vi have de gamle dyder tilbage. Nu må det være nok!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce