Connery

Kend din historie : Stonehenge

Det er vist de færreste, der ikke kender til Stonehenge, men hvad er det egentlig?

Kend din historie : Stonehenge
Det er blevet tid til at have lidt mere kulturelt stof her på Connery. En drengerøv er nødt til at vide noget om verden, så han kan brillere lidt med sin viden, når nu hende den lækre lige skal have noget smart at vide. Derfor har vi nu igangsat denne artikelserie, hvis formål er at fortælle om nogle af verdens mest interessante historiske monumenter og begivenheder.

Stonehenge er med sikkerhed et af Englands største nationale ikoner, der symboliserer mystik, kraft og vedholdenhed. Hvad det egentlig blev brugt til i sin tid, er den dag i dag uklart, men der gættes på, at det var et tempel skabt til at tilbede gamle, antikke guder. Det er også blevet gættet på, at det har været et astrologisk observatorium til at markere særlige historiske begivenheder in den tidlige kalender, og så er der også nogle, der mener, at Stonehenge har været et helligt sted, hvor højtstående medlemmer af samfundet er blevet begravet.

Man kan altså ikke sige, at Stonehenge er blevet skabt med ét bestemt formål. Hvad man kan sige, er, at det blev skabt med et særligt formål, der har været vigtigt nok til, at man i gamle dage har villet investere både tid og muskelkraft i at bygge Stonehenge.

De billeder, som man i dag ser af Stonehenge, er billeder af Stonehenge i ruiner. Mange af de originale sten er faldet ned, eller er blevet fjernet af tidligere generationer for at man kunne bygge huse eller reparere veje. Der er sket stor skade på mange af de mindre kobbervitriolsten som et resultat af tæt kontakt fra besøgende (forbudt siden 1978), og de forhistoriske udskæringer på de større sten viser tegn på, at de er ved at være udslidte.

Hvordan blev Stonehene bygget?

Da det blev bygget, var Stonehenge en fascinerende og spektakulært ingeniør bedrift, som har krævet engagement, tid og en stor mængde arbejdere. I dets første fase var Stonehenge en stor jordvold; en stor vold og en stor grøft kaldes på engelsk "Henge". Dette blev bygget omkring for ca. 5000 år siden. Man tror, at grøften blev bygget med redskaber lavet af hjortenes gevirer og træ. Moderne eksperimenter viser, at disse redskaber helt klart har kunnet klare arbejdet. Senere tilbygninger kom, således, at det hele kom til at ligne det Stonehenge, vi kender i dag. Omkring år 1500 var Stonehenge færdig i den udformning, vi kender.

Hvor har man fået stenene fra?

Forskerne tror, at stenene kommer fra Prescelly Mountains, som ligger et godt stykke væk fra Stonehenge, nemlig i det sydvestlige Wales. Da stenene vejer ca. 4 tons hver, og man har brugt ca. 80 sten til konstruktionen, må dette have været lidt af en transportmæssig bedrift.

Hvem byggede Stonehenge?

Dette spørgsmål er meget svært at svare på. Mange tidligere civilisationer har fået tilskrevet monumentets konstruktion, men den mest kendte og vedholdende historie, er om druiderne. Druiderne var et keltisk naturfolk, der troede på f.eks. gudinden for skønhed, Cliodna. De levede i harmoni med naturen og havde brug for et rituelt offersted. Både Julius Cæsar og andre romerske forfattere har skrevet om et keltisk præsteskab, der var i sin velmagtsdage under romernes besættelse (ca. år 55 f. Kr.) - men den teori er nok lige så god som en hvilken som helst anden. For det første havde stenene stået i over 2000 år før dette, og for det andet levede og tilbad Druiderne deres guder i skovene, og havde ikke brug for denne konstruktion af sten.

Men hvem var det så? Man gætter på, at folk fra den neolitiske periode, ca. 3000 f. Kr., har påbegyndt byggeriet, og at det senere hen er blevet bygget færdigt af andre. Sådan en forklaring er ikke særligt tilfredsstillende, men indtil videre findes der altså ikke én sandhed om Stonehenge, men i stedet mange myter.
ANNONCE
Kend din historie : Stonehenge
Bl.a. Kong Arthur er indblandet i en disse myter. Her fortælles det, at der var et stort slag, hvor saxerne slagtede mere end 300 noble, engelske mænd. For at ære disse, fik Merlin fat i de store sten i Irland, hvortil de var kommet fra Afrika (naturligvis transporteret af kæmper, hvad ellers?). Merlin og de stakkels briter, som ikke var kæmper, kunne ikke flytte stenene, så Merlin måtte bruge magi til at få stenene på plads. De blev således sat op, som Stonehenge står den dag i dag, hvor stenene omgiver den britiske massegrav. Historien fortæller også, at flere af de engelske konger senere blev begravet her.

Stonehenge i dag

Stonehenge står i dag på en stor, åben plan, hvor monumentet er omringet af flere hundreder af gravhøje. Stonehenge er et utroligt imponerende syn, og er et sted, hvor megen menneskelig anstrengelse blev brugt til en formål, som vi kun kan gisne om. Nogle mennesker ser stedet som et sted fyldt med magi og mystik, nogle som et historisk og arkitektonisk mesterværk, og nogle ser det som et helligt sted. Selvom den moderne tidsalder ikke har været blid ved Stonehenge, er det dog et af de steder i verden, hvor historien virkelig spiller en rolle.
ANNONCE
Kend din historie : Stonehenge
Del

Seneste nyt

Annonce