Connery

iPod én gang for alle

Det er på tide, én gang for alle, at lægge låg på: ”Jamen, sådan en iPod, kan man også tage billeder med dén?”

6 ud af 6 stjerner
Stort set alle mennesker ved, hvad en MP3-afspiller er. Men hvad færre ved er, at iPod'en er verdens mest populære. iPod-familien består af tre modeller: iPod shuffle, iPod nano og iPod. iPod'en er ikke en nyhed, men jeg oplever tit, at folk er i tvivl om, hvad en iPod i bund og grund er.

Derfor: Her følger en iPod-guide til alle jer Connery-brugere:
ANNONCE
iPod én gang for alle
En iPod er først og fremmest en bærbar musikafspiller, som rigtig mange mennesker er enige om er nummer ét. Apples iPod var i april i år solgt i 100 millioner eksemplarer siden lanceringen i 2001. Det vil altså sige, at iPod er den hurtigst sælgende bærbare musikafpiller nogensinde.

Apple sidder på over 70 % af markedet for bærbare musikafspillere. Det vil altså sige, at over hver anden af de personer på verdensplan, der ejer en MP3-afspiller, går rundt med et produkt fra Apple i lommen. Dét er ret godt skuldret, synes jeg.

Nu har vi altså slået fast, at der er temmelig mange mennesker rundt om i verden, der går rundt med den lille fætter i lommen. Men hvad er det egentlig, den kan? Og hvorfor er den blevet så populær? En stor del af svaret skal findes i:

Brugervenlighed, design og klik-hjul
Brugervenlighed og design er synonymt med iPod'en. Brugervenligheden kommer til syne, når man tænder sin iPod, og når man slutter den til sin computer. 

Godt design er et stikord, når man taler iPod, og der er ikke så meget andet at sige, end at designet sparker røv. Det er gennemtænkt, enkelt og stilfuldt. Det er i det hele taget i en klasse for sig.

Klik-hjulet: Dem, der har eller ved, hvad en iPod er, ved også, hvad klik-hjulet er for noget. Og hvor smart en dingenot det er. Den første iPod havde et sådant hjul, og Apple har klogelig ladet det gå i arv til de nye iPods. Det er i bund og grund et hjul, som man kan styre samtlige funktioner på sin iPod med. 

Med klik-hjulet kan man skifte sang, trykke "play/pause" samt trykke "menu". Endvidere kan man - hvilket vel er åbenlyst ud fra navnet - køre rundt på hjulet samt bruge det som en vælg-knap. På den første iPod var det et faktisk hjul, men nu er det virtuelt.

Baggrundslekture nok for nu. Apple iPod kommer i dag i tre forskellige modeller: iPod Shuffle, iPod Nano og iPod. Lad dig ikke forvirre af, at én af modellerne bærer navnet "iPod". Det er blot fordi, det er denne, de fleste forbinder med en iPod. Alle tre modeller er en iPod. Her en gennemgang af de forskellige afspillere:
ANNONCE
iPod én gang for alle
Shuffle
Er den mindste af de tre modeller og seneste medlem af iPod-familien. Shuffle er til forskel for de to andre modeller udstyret med et flashkort frem for en harddisk. Derfor kan man også kun købe den i en 1Gb-model. Til gengæld koster den 599 kroner. Miniature-afspilleren vejer kun 15 gram, og den har en spilletid på 12 timer. iPod Shuffle er ment som et alternativ til iPod Nano og iPod, hvor man til en billig penge får den samme
ANNONCE
iPod én gang for alle
sagnomspundne lyd. Shuffle betyder moget i retning af "at blande", og det er netop dét, der er hele ideen med den: Den blander sangene tilfældigt, og man hører dem i vilkårlig rækkefølge - uden et display. Shuffle er heller ikke udstyret med klik-hjulet.
iPod én gang for alle
Nano
Nano'en er efter min egen mening den mest interessante af de tre iPod-modeller. Bortset fra mindre hukommelse og manglende film-funktion, kan den det samme som en iPod. Designet er ultratyndt og stilet. Den billigste med 2Gb koster 1199 kroner, mens den dyreste med 8Gb koster 1999 kroner. Man kan også gå på kompromis og købe en model med 4Gb til 1599 kroner. Nano'en indeholder en billedbiblioteks-funktion, hvor man altså kan lagre en pokkers masse billeder fra ferien, byturen, skoleafslutningen - you name it. Jeg synes helt klart, det er denne
ANNONCE
iPod én gang for alle
iPod, der er den fedeste. Specielt på grund af sit stilede design og sin lille størrelse. Man får her en virkelig kraftfuld bærbar musikafspiller i et, efter min egen mening, voldsomt cool design.

iPod

Den originale. Den største af de tre iPods hedder iPod. Det er denne model, der er den "originale" - rent designmæssigt. Modellens design er ikke langt fra den originale iPod fra 2001. Den har bevaret de samme proportioner, det unikke klik-hjul og den hvide farve. Men man kan da også gå ud og købe den i sort, hvis det man skulle have lyst til dét.
ANNONCE
iPod én gang for alle
Det mest fascinerende ved denne model er den overordentligt store hukommelse. Man kan vælge mellem 30- eller 80Gb. Det vil altså sige 7.500- eller 20.000 sange. Af samme grund skal man ikke købe denne iPod, hvis man blot vil høre musik. Blandt et hav af funktioner er der også hér mulighed for at lagre
Prisen skal ikke være den tællende faktor, når du køber din iPod. Den mindste iPod med 30 Gb koster lige så meget som den største Nano med 8Gb: 1999 kroner. Den største iPod med 80 Gb koster 2.799 kroner. Man skal altså gøre op med sig selv, hvad man har brug for, og hvad man skal bruge den til. Og i det hele taget hvad der tiltaler én mest. De tre forskellige modeller giver mulighed for at vælge.
ANNONCE
iPod én gang for alle
Så hvis du vil have en ekstern harddisk, en lommebiograf og en bærbar musikafspiller i ét - køb en iPod. Men hvis det er en genialt designet, funktionel og lille bærbar musikafspiller, du vil have, så køb en iPod nano.

Den lille Shuffle er selvfølgelig heller ikke at forglemme. Men med Shuffle får man bare ikke alle de fede funktioner, som man gør ved de to andre. Shuffle er for dem, der vil have Apple iPods fantastiske lyd og brugervenlighed, men ikke har lyst til at give flere tusind kroner for en MP3-afspiller. 

MP3, mega og giga. Og lidt historie 
Da man første gang kunne købe en iPod i 2001, kunne man vælge mellem en 5- eller en 10Gb model. Allerede her skilte iPod'en sig ud fra sine konkurrenter. Til dels på grund af designet, men også på grund den, set i forhold til datidens størrelser, store lagerkapacitet.

Netop med hensyn til hukommelse skiller iPod'en sig ud. Næsten alle bærbare musikafspillere var dengang udstyret med et flash-hukommelseskort, hvilket gjorde, at man kun kunne gemme 128, 256, eller højst 512 MB musik på sin bærbare musikafspiller i formatet MP3. Deraf navnet "MP3-afspiller". Men iPod'en var udstyret med en harddisk i stedet. Apple var ikke de første til at lancere en sådan bærbar musikafspiller, men de var åbenbart bedst til det.

Nu findes der alternativer til MP3-formatet som f.eks. MP4 eller MPEG. Men MP3 er stadig det mest brugte musikformat og derfor også stadig slang for den lille maskine, som man lægger sine sange ned på. For dem der ikke lige er helt inde i det, svarer én sang til i gennemsnit 4 mega bytes (mb). Det vil sige, at f.eks. 500 sange fylder 2 giga bytes (Gb).

10 ølkrus fordi
Jeg giver iPod'en 10 ølkrus på grund af brugervenligheden, designet og i det hele taget dens unikke karakter. Der findes selvfølgelig andre alternativer, men efter min mening er iPod'en # 1 blandt MP3-afspillere. Det er toppen af poppen.

Til dig der vidste, iPod'en eksisterede, men ikke helt vidste hvad det var: Jeg håber, det har hjulpet på det. At du nu ved lidt mere om, hvad en iPod er- og hvad den kan. At det i bund og grund er en bærbar musikafspiller... That kicks ass!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce