Connery

Friday the 13th

Jason Voorhees er tilbage.

2 ud af 6 stjerner
I 1980 lavede Sean S. Cunningham en lille splatterfilm med titlen 'Friday the 13th'.
Hvad han ikke vidste var, at det skulle blive starten på en af de mest succesfulde gyserserier i filmhistorien. Hele 12 film er det blevet til om massemorderen med ishockeymasken; Jason Voorhees.


Ligesom man tidligere har gjort med 'The Texas Chainsaw Massacre' (TCSM) og 'Halloween',
er 2009 udgaven af 'Friday the 13th', en så kaldt 'Reboot' film.
Den ser altså bort fra den oprindelige serie og starter forfra.
ANNONCE
Friday the 13th
Historien starter med 5 unge, der tager ud for at finde den legendariske Camp Crystal Lake, hvor en række mord blev begået tilbage i 1980. Deres GPS fører dem på afveje og de ender med at slå deres telte op i skoven og overnatte der, hvor den så står på druk, hash og hor.
Selvfølgelig dukker Jason op og myrder dem en efter en med sin machete.

6 uger senere er et nyt hold unge på vej til en af deres forældres sommerhus, for at tilbringe weekenden der. Undervejs møder de Clay, der leder efter sin søster, Whitney. Hun er en af de 5 unge, der nu er meldt savnet. Sammen med Clay tager Jenna, ud for at lede efter Whitney, men i stedet finder de Jasons hus og der går nu ikke lang tid før Jason jagter de to tilbage til sommerhuset, hvor nedslagtningen for alvor kan begynde.
ANNONCE
Friday the 13th
Mine forventninger var ikke høje til denne film. Efter det forfærdelige remake af 'TCSM', havde jeg ikke megen tiltro til instruktøren og producenterne, som også står bag denne film.

De første 25 minutter er dér, hvor filmen fungerer bedst. Det er ganske vist også der, de største klichéer findes, men der er en lethed og selvironi, som filmen mangler senere hen.
Heldigvis har skaberne af den nye film bevaret mytologien. De er tro mod originalmaterialet.
Den er heller ikke så overproduceret som 'TCSM' var, hvilket jeg mener, er en god ting når det kommer til gyserfilm. De mest effektive gysere er tit dem med et lavt budget.

Desværre er denne udgave bare ikke er særlig uhyggelig. Der er masser af chok effekter, men vi er ligeglade med karaktererne og det gør filmen kedelig.

Til gengæld er der masser af nøgne piger i filmen, og det kan man jo aldrig få nok af i en gyserfilm.

Personligt er den originale 'Friday the 13th', min yndlings splatterfilm. Bl.a. fordi den har en helt speciel atmosfære. Det er den nye film fuldkommen blottet for.
Originalen er selvfølgelig langsommere i sit tempo og har færre mord, men den har til gengæld sjæl.
2009 udgaven er bare en hul skal. Jason er ganske vidst skræmmende fordi han er et kæmpe deformt psykopatisk monster, men filmskaberne har valgt at uddybe Jason karakteren i form af et hus. En uddybning vi ikke har brug for. Det gør at han kommer til at minde for meget om Leatherface fra 'TCSM' og det fungerer lige så lidt som det gjorde at vise Michel Myers barndom i 'Halloween' remaket.
ANNONCE
Friday the 13th
En del af uhyggen ligger nemlig i, at de her karakterer er de ultimative boogeymen. De er som onde ånder, som vi ikke ved særligt meget om og som plager de stakkels teenagere uden noget motiv.

Hvis du endnu ikke har set den originale 'Fredag den 13.' fra 1980, så er det en rigtig god idé ,at gøre det inden du ser denne nye film. Der er nemlig store afsløringer i starten af 2009 udgaven, som dermed vil ødelægge originalen for dig. Og den originale "Fredag den 13." er bestemt et kig værd, hvis du er gyser fan.

'Friday the 13th' er i biograferne, fredag den 13. februar, landet over.

Drengerøvs factor: 95 %
ANNONCE
Friday the 13th
Teknisk information:
Engelsk titel: Friday the 13th
USA 2008
Instruktør: Marcus Nispel
Medv: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, Travis Van Winkle og Derek Mears
Genre: Gyser
Billed format: 2.35:1
Lyd: 5.1 Dolby Digital/DTS
Længde: 97 min
Dansk biograf premiere: 13. februar 2009
Distributør: United International Pictures
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce