Connery

Empire M2-W

Det første i rækken af dansk/italiensk producerede højttaler-sæt til computeren bliver anmeldt

4 ud af 6 stjerner
I en tid med PMPO, reklamewatt, direkte useriøse opgivelser og til tider det, der er værre, kan det være svært at få forbrugere til at indse, at der stadig kan være kvalitet i små PC-højttalere. Men det kan der, og vi tester et lille sæt af slagsen, nemlig Empire M2.
ANNONCE
Empire M2-W
I de seneste mange år har der været en stigende tendens til, at der opgives endog meget svulmende Watt-opgivelser på små PC-højttalere.
Begrebet PMPO (som er en slags reklamewatt opgivelse) har i voldsom grad undermineret den virkelige verdens reelle Watt-opgivelser og det gør, at man som producent med det seriøse in mente vil have svært ved at komme igennem med det budskab man har, som er at give kvalitetslyd for få penge.

Det er synd og skam, for man kan virkeligt få god lyd for et relativt begrænset budget, og som konsekvens af at vi her på redaktionen mener, der skal strammes op på den holdning, har vi fået nogle PC-højttalere til test.

Produktet, vi i dag skal se nærmere på, er Empire Speakers. Det er et firma, der er lavet af flere enkeltpersoner med baggrund i lyd-verdenen.
Basis er Italien, og Empire Speakers bliver distribueret i Danmark af pt~trading.

De har en meget seriøs indgangsvinkel til deres opgave, som er at levere billige højttalere, der kan levere god lyd. Der er flere serier i deres sortiment, og de har hver deres unikke egenskaber som serier.
I denne anmeldelse skal vi se nærmere på et sæt fra den mindre M-serie, nærmere bestemt M2 modellen, som er en lille mobil højttaler.

Lad os kaste os ud i det, og se hvad man egentlig får med et sæt som disse.

Første indtryk
Emballagen, man modtager et sæt Empire Speakers M2 i, er ganske flot, og der oser kvalitet ud af denne pakning. Modellen vi har modtaget til anmeldelse, er som tidligere nævnt en M2, men den findes i 2 varianter. En sort som kaldes M2 Black, og så den her anmeldte M2 White.

Der er ingen forskel på de 2 udgaver udover farven. Kabinetterne på de små højttalere er lavet i MDF træ med piano finish coating, og det giver et afsindigt flot udseende.
Den meget flotte lak kombineret med, at hele fronten af højttaleren er lavet i en tyk plade af aluminium, gør, at det endelige resultat er af meget høj kvalitet.
ANNONCE
Empire M2-W
Der er på emballagen skrevet en liste over de features, som Empire mener er væsentlige for disse højttalere. Her er et udpluk af, hvad der nævnes:

• Højttalerne kan strømfødes enten via 230 V adapter eller via USB port
• MDF kabinet med højglans piano finish
• Digital volume kontrol
• Kan tilsluttes alle enheder med 3,5 mm minijack stik
• Hi-fi forstærker design for god krystalklar lyd
• 2 * 3 Watt udgangseffekt

En af de første ting, man bemærker, er, at der for en gangs skyld ikke er opgivet nogen himmelråbende højt effekt.

Det er en meget lav effekt, der er opgivet, og når man til daglig ser i dagligvarebutikker og computerkæder, at der opgives endog meget høje tal, så kan man ikke andet end at tænke 2 ting:
- For det første er de tal, der opgives her helt sikkert meget mere korrekte end på førnævnte.
- For det andet synes denne opgivelse også meget lav, og så er spørgsmålet, hvor meget lyd der er i dem, når det kommer til stykket.

Det sidste finder vi dog tids nok ud af.

Der er i pakken en lille omgang udstyr, og en komplet liste over hvad der er med, kommer her:

• Selve højttalerne
• Beskyttelseshætter til højttalerne
• 230 VAC adapter til lysnettet. Kan i øvrigt køre på alt fra 100 VAC til 240 VAC (hele verden)
• Strømforsyningskabel til USB stik
• Minijack kabel til forbindelse mellem højttalere og musik-enhed
• Minijack kabel til forbindelse mellem venstre og højre højttaler
• En lille pudseklud til den flotte lak
• En manual på hele sættet
ANNONCE
Empire M2-W
Nærmere gennemgang
Når man kigger nærmere på sættet, finder man, at der bagpå den højre højttaler er de forskellige tilslutninger til strømforsyning, venstre højttalers kabel samt kablet for tilslutning til musik-enheden.
Her finder man også en meget smart volume-kontrol, der i sin enkelthed består at en 2-vejs trykknap.

Trykker man på den øverste del af kontakten, skrues lyden op, og trykker man på den nederste del af kontakten, skrues der ned igen.
Nemt og elegant, især fordi der er lavet konturer på knappen, så man kan mærke forskel på op og ned.

På bagsiden ser man også, at dette faktisk er et lille basrefleks system. Det i sig selv er nok en af de mest nuttede ting på dette sæt, da det er en meget smart måde at få en mere kraftig bas på.

Idéen er, at når den 2' store enhed spiller bas, så trækkes der luft ind og ud igennem det lille hul i bagsiden af højttaleren. Den luft, der kommer ud, vil have samme frekvens (lydbølge), som den luft, der bliver skubbet direkte af enheden i fronten, og derved bliver der mere bas til rådighed.

Dette ses ikke tit på små systemer af den her kaliber, da det faktisk ikke bare er at bore et hul i kabinettet.
Det er en metode, der skal beregnes nøjagtigt, og derfor er der så meget mere ros på den konto. Igen vises det, at dette ikke er et hvilket som helst system.

Selve højttalerne er meget små af ydre mål, og det kombineret med den smarte mulighed for at strømforsyne sættet via en USB port på sin computer gør, at disse højttalere er som skabt til at have med på farten. De vil forbedre lydkvaliteten væsentligt, uanset hvilken bærbar computer man har, og selv til hjemmebrug skal der nok ledes længe efter lige så velspillende systemer i denne størrelse.

Men lad os gå til testdelen, og se om de gode takter, der er lagt ud med fortsætter der.

ANNONCE
Empire M2-W
Test og funktion
Lydtesten har været foretaget over cirka 2 måneder. Dette af flere grunde men primært fordi nye højttalere skal spilles til, før de rigtigt yder deres top-formåen.

Til lydtesten er der brugt stort set alle genrer, da der normalt vil blive spillet meget forskelligt musik på sådan et sæt her.
Der er også spillet et enkelt spil fra tid til anden for at få kvaliteten på den front med, men da rigtig kvalitet trods alt kommer fra en god studieindspilning, har hovedvægten været lagt på den kategori.

Det generelle indtryk er, at disse små Empire M2 spiller overraskende godt. Hvis man på forhånd har grinet lidt af deres klejne størrelse, så stopper man automatisk, når de begynder at spille. De leverer en god og homogen lyd, og der er ikke for alvor noget, der rigtigt skiller sig ud.

Det er klart, at med den lille størrelse membran der er til rådighed, kan der ikke leveres voldsomme bastryk, men faktisk er der ret langt ned i frekvens god gengivelse af bassen.
Den slår ikke så meget, som den bare ligger og ulmer, og det er under alle omstændigheder bedre end, at den slet ikke er til stede.

Lyden er derfor meget behagelig, og har en tendens til at læne til en varm og afdæmpet karakter.
Specielt numre med en mere klassisk betoning (som ældre pop og rock numre) lyder virkeligt godt på dette sæt, hvor de helt nye numre med meget vægt på beton-bas klarer sig knapt så godt.

In-game lyd bliver klaret flot, og de fleste lydeffekter klares med bravour. Kun enkelte meget dybe effekter kan ikke gengives, men det er igen også grundet den trods alt begrænsede bas-kapacitet.

Alt i alt leverer sættet et meget flot lydbillede, og der skal ikke være nogen tvivl om, at redaktionen er meget imponeret over deres formåen. Udover den manglede bas helt nede i det meget dybe og enkelte strejf af manglende nuancering af øvre mellemtone og diskant, så kan der svært udsættes noget på disse små højttalere.
Også deres maksimale lydtryk, som nogle sikkert vil sætte som et kriterium for eventuel køb, er i orden. Der er rimeligt godt med smæk for skillingen, og der skal skrues meget op, før den første forvrængning indfinder sig.

Slutkommentar og konklusion

Vi har kigget nærmere på et sæt højttalere fra Empire Speakers; deres M2 model.
Der er leveret god lyd undervejs, og deres musiske formåen er virkeligt god.
De har i kraft af en klejn størrelse enhed ikke mulighed for at spille den allerdybeste bas, og der kan heller ikke leveres de helt hårde bastryk.
Udover dette kan det svært sættes en finger på dette sæt, og de oser langt væk af kvalitet.

Vejledende udsalgspris er 499,- men er set til 399,- og kan de uden problemer konkurrere med de sæt, der forefindes på markedet, og i vores øjne også sagtens vinde en direkte dyst mod dem. Vi kan ikke andet end anbefale dette sæt på det kraftigste, hvis ens behov for små højttalere ligger der, hvor disse enheder er i spektret.

Fordele
• Meget små af ydre mål
• Kan køre både på 230 V samt via USB port = fuldstændig bærbare
• Leverer utrolig flot lyd til prisen
• Meget billige

Ulemper
• Kunne godt ønskes lidt mere bas
• En bærekasse til dem ville sætte prikken over i'et

Empire M2-White (M2) er venligst udlånt af pt~trading.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce