Connery

Elvis

Døde i dag for 30 år siden

Elvis
Elvis Aaron Presley blev kun 42 år og døde i dag for præcis 30 år siden. Ikke desto mindre havde han på daværende tidspunkt, allerede med rette fået tilnavnet The King of Rock n' Roll. Han har igennem tiderne, været inspirations kilde for et hav af bands, både udenlandske og hjemlige. Og han har fået pige og kvindehjerter til at smelte kloden over, og gør det såmænd stadig den dag i dag. Men hvem var han egentlig?

Den 8 januar 1935 i Tupelo, Missisippi fik Gladys og Venon Presley, som boede i et lille torums hus, tvillinger. Desværre var Jessie Garon dødfødt, så den anden tvilling Elvis Aaron, voksede op som enebarn.

I 1948 flyttede den lille familie til Memphis, byen som i U.S.A. nok er mest kendt som country musikkens hjemby. Noget som selvfølgelig påvirkede Elvis. Han startede da også ret tidligt med at synge i kirkekoret, og første gang han betrådte et pladestudie var i 1953, da han som attenårig indspillede en plade som en fødselsdagsgave til sin mor. Sangen hed My Happiness og stedet var Sun Studio. Chefen Sam Phillips var ikke sen til at erkende et talent når han så og fremfor alt hørte det, så året efter udgav Elvis hans første single, That's all right. Phillips havde længe været på udkig efter en hvid mand med en sort stemme, og den mente han at have fundet i Elvis.

Det holdt dog kort, og i 1955 flyttede han over til RCA, og fik en ny manager Tom Parker, som var hos ham resten af hans karriere. Elvis blev hurtigt en bragende succes, ikke kun på grund af sin fantastiske stemme, men også for hans på daværende tidspunkt vrikkende og derfor farlige hoftesving. Det var i det pæne og borgerlige amerika, noget som indtil da var aldeles uhørt, men pigerne elskede det og snart blev stilen kopieret over alt.

Også Elvis' musik havde noget farligt over sig, det var ikke kun noget af det første rock musik som kom ud af æteren, men blandede flere stilarter og havde en sound som intet andet. Og mange var de forældre som holdt sig for ørerne, og med bange anelser prædikede for deres unge, om faren ved netop denne gudsløse musik. Men musikken holdt og var kommet for blive, så meget at en stor del af den musik vi hører idag, er direkte inspireret af Elvis' rock n'roll.

Musikken var dog ikke det eneste som medie som fristede Elvis. 33 film nåede han at spille og synge med i, blandt dem film som Jailhouse Rock og Love me tender.
Ingen anden kunstner har fået så mange priser og æresbevisninger, både guld og dobbelt-platinium har han høstet for over 150 albums. Blandt andet 14 Grammy nomineringer er det blevet til, hvoraf han vandt de tre af dem. Elvis var og er uden tvivl et af de mest indflydelsesrige kunstnere i det tyvende århundrede, og selv tre
De sidste år af hans liv op igennem halvfjerdserne, var han mest at se i Las Vegas, hvor han hver aften leverede et storslået show, indtil han til sidst trak sig tilbage på Graceland.
De sidste år af hans liv havde ikke meget af den storhed som ellers havde fyldt hans liv. Han blev skilt fra sin kone Prisilla Presley, som han havde mødt som ung soldat, og med hvem han har datteren Lisa-Marie. Han fik et pillemisbrug og tog ekstremt meget på i vægt. Så det var en nedbrudt ung mand, som den 16 august døde på Graceland i Memphis, kun 42 år gammel.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce