Connery

Eksamensskræk

Så går de mundtlige eksamener snart igang.

Så er der ikke lang tid til at en stor del af Danmarks studerende, skal i gang med de mundtlige eksamener. Nogle af jer har måske allerede været til de første, mens andre stadig gruer efter at få det overstået. Jeg slipper heldigvis for racet i år, men vil med følgende artikel belyse emnet eksamensangst og måder hvorpå man kan undgå nervøsiteten.
ANNONCE
Eksamensskræk
Det menes at 1/3 af eleverne i hver klasse lider af eksamensangt. Det er ikke alle der lider af en lige så alvorlig angt som andre. Er man nervøs i et lille omfang, kan det i nogle situationer vende sig til en fordel, men mange er så nervøse at det giver et tydeligt udslag på deres karakterer. Eksamensangst viser sig som regel, i form af svedeture, kriller i maven, kvalme, diaré, blackouts og svimmelhed. Folk fortæller gang på gang personerne, at dette er dårligt for deres karakterer, men det bliver det ikke ligefrem bedre af.

Der er mange der prøver at løse deres eksamensangt med forskellige behandlinger, her er nogle eksempler på, hvilke midler de studerende tager i brug for at afhjælpe angsten, og om det nu også er en hjælp.

Beroligende medicin:

2-5 procent af de studerende, der lider af eksamensangst, tager beroligende medicin i brug. Dette er i midlertid ikke en særlig god idé mener mange forskere. Mange typer af beroligende midler nedsætter simpelthen evnen til at kunne tænke. Derudover får mange midler eleverne til at føle sig ligeglade med hvordan det går, og dette medfører en dårligere indsats end ellers. Lider man dog af en så voldsom grad af eksamensangst at den ikke kan afhjælpes på andre måder, kan det være positivt med meget små doser af medicin. Det er bare vigtigt man tager sig sine forbehold og evt. tester om det nu har den virkning man leder efter.

Snak med venner/forældre/psykolog:

Ca. 40 procent af de studerende med eksamensangst benytter sig af at tale med venner, bekendte, deres forældre eller en psykolog om deres nervøsitet. For det meste er det rart at få sat ord på sin nervøsitet og finde ind til det egentlige problem. Der er mange grunde til at man kan være nervøs og for det meste kan det hjælpe bare at finde ud af hvor problemet ligger. Dette hjælper de fleste ud af deres eksamensproblemer, men hvis man taler med de forkerte personer kan det desværre virke negativt. Hvis fx personen får sat ind i hovedet på en af det er endnu værre at gå til eksamen end man selv har forestillet sig. I det store hele er der jo tale om et skrækbillede og en angst for at fejle når det gælder.
ANNONCE
Eksamensskræk
Alternativ behandling:

Der er også en del studerende der tyer til mere alternative behandlingsformer. Hypnose er en af de mest anvendte former for alternativ behandling og skulle kunne klare den værste nervøsitet i løbet af 1-2 behandlinger. Der er mange, der har haft glæde af hypnose, men selvfølgelig er der også nogle det ikke har virket på, men det er da værd at prøve hvis man har prøvet alt andet. Det nyeste inden for hypnose er nethypnose, så der skulle man efter signede kunne klare skrækken hjemme foran computeren. Der er også nogle behandlingsformer der arbejder med akupunktur, kinesiologi og zoneterapi. Alt sammen har skabt mærkbare resultater for nogle, men ikke alle dem der har forsøget sig.

Ja, der findes mange måder at kurere eksamensangst på, eller i hvert fald mindske den. Det er dog ikke alle der overvinder deres eksamensangst og dette gør det kun værre og værre i fremtiden, hvis en eksamen ikke går som man har håbet på. Mange overvejer at give op og gå ud af skolen. Nogle prøver at finde en måde at udskyde eksamen på evt. ved at melde sig syg og derfor have et par ekstra måneder at læse i. Ja, så er der også dem der med skræk i øjnene går op og score et flot 00 eller 03 fordi de er ligeså nervøse som altid og ikke har fået gjort noget anderledes denne gang.

Hvem har eksamensangst:

De studerende, der har eksamensangst er delt i tre lejre. Perfektionisten, der har svært ved at leve op til sine egne forventninger og frygter en fiasko og den usikre, der ikke helt ved hvor han/hun står og er bange for at blive taget med bukserne nede. Til sidst men ikke mindst er der personen vis forældre forventer sig en helt masse, og som er bange for, om nu hun/han kan leve op til de forventninger.

Perfektionisten vil gerne gøre alting perfekt og har svært ved at leve op til sit eget pres. Personen læser og læser og er nervøs for om hun/han nu også når det hele inden eksamen. Uhh, personen har så travlt, alle notater sorteres fint og personen glemmer måske i stressforløbet at hun/han faktisk skal huske noget af alt det han/hun har læst.

Så er der den usikre, der måske ikke har gjort den store indsats i årets løb, men ved at personen kan gøre bedre end som så. Personen har gode hensigter og vil gerne gøre alting godt, men ved måske ikke lige hvordan han/hun skal gøre det. Derfor bliver personen nervøs for om han/hun nu også kan lære de ting der skal til og om nu klappen går ned ved det grønne bord.

Til sidst er der personen med forældrene med de høje forventninger. Det kan være at forældrene ikke selv har en uddannelse og håber på at deres søn/datter kan gøre det bedre end dem eller modsat at forældrene har en høj uddannelse og ønsker at deres yngste medlem skal leve op til resten af familien. Her er det ofte ikke personens egne forventninger til sig selv, der er så store, men forhåbningerne om at gøre forældrene glade og tilfredse.

Hvad er vigtigt at have styr på inden:

Det er vigtigt at have styr på pensum i god tid, så man ved præcis hvad man skal læse på. Hvis du efter at have læst pensum igennem har tid til overs kan denne bruges på at finde ekstra viden om emnerne, hvilket kan score nogle gode point. Derudover er det vigtig at have orden i sine bøger. Mangler man en bog når man går til læseferie, kan man nemt være på den. Det går ikke at satse på at man ikke kommer op i den bog alligevel. Det er også vigtigt at have sine notater i orden, sådan at man nemt og hurtigt kan bladre dem igennem i forberedelsen og ikke skal bruge hundrede år på at finde de ting man har brug for. Husk også at lægge en læseplan og helst ikke en der er for uoverskuelig at gå igang med. Begynd i god tid og lad være at satse på at blive færdig i sidste øjeblik, så er der bare større mulighed for at angsten vokser.

Det kan være en god idé at planlægge sin kost under eksamen. Man kan hjælpe hukommelsen lidt på vej ved at spise de rigtige ting mens man læser. Cola og Kaffe er ikke vejen frem på længere sigt. Dette kan måske hjælpe i en kortere periode, til en skriftlig eksamen eller andet, men på længere sigt har det en negativ virkning. Det er vigtigt at få omkring 6 sunde måltider om dage. 3 af dem store og 3 små, da dette er godt for ens blodsukker.

På dagen:

På dagen er det en god idé at pakke sin taske i god tid med alt hvad man skal have med. Bøger, notater, pensum, skriveredskaber, ur og evt. noget mad der kan give noget god energi (en banan, noget juice og lidt chokolade). Tag noget tøj på du føler dig godt tilpas i og som virker troværdigt. Sidst men ikke mindst, husk at censor og din lære også er mennesker og de er ikke ude på at køre en personlig hetz mod dig og hvis de endelig er, så er det muligt at tage eksamen om med nogle andre og dermed få et andet forsøg.

Held og lykke alle sammen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce