Connery

Eks-Factor

Sådan er det gået de danske X-Factor vindere

Eks-Factor
Nogen hader det,  andre elsker det, og så er der dem, der bare er ligeglade. DRs talentprogram "X-Factor", både samler og deler Danmark, når det i tre måneder ruller hen over skærmen i de danske hjem. Næsten to millioner seere følger hver uge med i historien, om de håbefulde talenter, der drømmer om berømmelse, en sangkarriere og en pladekontrakt. X-Factor er, ubestridt, årets største TV-event.

I programmet starter vi med at følge talentkonkurrencen fra de første indledende auditions, hvor tusindevis af håbefulde deltagere i alle aldre, står i kø i timevis, for at aflægge prøve hos de tre X-factor dommere. Ikke på noget andet sted i Danmark bliver der, på én gang, bidt så mange negle, og svedt så meget koldsved, som lige hér - og vi elsker det.

Som i et romantisk eventyr ser vi, hvordan et ukendt talent blomstrer op og kæmper sig igennem sangprøver, tv-afstemninger og excentriske dommere, og i sidste ende modtager hæder, berømmelse, ridderkors og elefantordener. Der bliver festet og fejret, og aviser og nyhedsblade indtræder i en midlertidig psykotisk tilstand, hvor alle forsidehistorier bliver ryddet, for at gøre plads til historien om det nye danske stjerneskud. "Breaking News"-bjælkerne blinker rødt og ruller hurtigere og hurtigere over skærmen, mens tv-værterne farer rundt på redaktionerne med skriveblokke, kuglepenne og kaffekrus flyvende omkring sig.

Tryllestøvet og konfekten har dårligt nået at lægge sig, før debutpladen rammer de danske butikker, og den første single brager ud i æteren. Der er musikvideoer og live-koncerter og interviews og portrætter og autografer og fans og så... stilhed.

Lige så hurtigt som X-Factor vinderen er stormet frem har og fyldt den bedste sendetid og forsiden på landets aviser, lige så hurtigt glider han langsomt ud af mediernes interesse - og vores interesse - og bliver til et ekko fra en slukket mikrofon. Luften går af ballonen, discokuglen stopper med at snurre, og X-Factor bliver, i vores hukommelse, reduceret til endnu et underholdningsprogram, med en masse syngende statister.

Men hvad blev der rent faktisk af dem, som vandt X-Factor?
ANNONCE
Eks-Factor
Martin Hoberg Hedegaard (18 år)

Vandt den første danske udgave af X-Factor i 2008 og udgav sin første single "The 1", umiddelbart efter finaleafslutningen d. 28. marts. Singlen blev, to måneder senere, fulgt op med debutalbummet "Show The World", som udkom via Sony Music. D. 17. december 2008 meddeler Sony Music, at de har afbrudt samarbejdet med Martin. Han indgår i stedet i et samarbejde med producer og X-Factor dommer Remee og hans pladeselskab, Remee&Friends. Samarbejdet kaster dog ikke noget af sig, og i et interview med magasinet Ude & Hjemme, kan man for knap en uge siden læse, at Martin og Remee ikke længere snakker sammen. Han er flyttet tilbage til sin far og mor i hjembyen Ørum, og har ingen planer om at genoptage sangkarrieren. I følge Martin selv, er det hele dog sket efter eget valg.

Debutalbum: "Show The World" (Maj 2008)
Antal solgte eksemplarer: 100.000 (3x platin)
ANNONCE
Eks-Factor
Linda Andreasen (37 år)

Kendt under kunstnernavnet Linda Andrews og vandt 2. udgave af X-Factor i 2009. Hun udgav kort efter finalesejren singlen "Det Bedste Til Sidst", og godt to måneder efter udkom albummet "Into The Light", begge via Sony Music. Godt et år efter sejren, i slutningen af marts 2010, meddeler Sony Music, at de har afbrudt samarbejdet med Linda Andrews. Umiddelbart efter, kort inden finaleshowet i Parken 2010, bliver Linda tilbudt af DR, at komme ind i Parken og synge som opvarmning - men uden kamera, uden lydprøve og uden betaling. Det takker hun pænt nej til. 

Debutalbum: "Into The Light" (Juni 2009)
Antal solgte eksemplarer: 15.000
ANNONCE
Eks-Factor
Thomas Ring (31 år)

Vandt X-Factor anno 2010 og udgav kort efter singlen "My Dream". Først knap et år senere hører man mere til vinderen, i form af singlen "Break The Silence", som udkom i februar 2011. Singlen er skrevet af Thomas selv, og er forløber for debutalbummet "Wrong Side Of The Daylight", som udkom d. 7. marts 2011. Albummet har efterfølgende ikke fået gode anmeldelser. Samarbejdet med Sony Music består dog stadig i skrivende stund.

Debutalbum: "Wrong Side Of The Daylight" (Marts 2011)
Antal solgte eksemplarer: 10.000
ANNONCE
Eks-Factor

Sarah Skaalum Jørgensen (16 år)

Vandt seneste udgave af X-Factor, og udgav umiddelbart efter singlen "Min Øjesten". I begyndelsen af juni udkom anden single "Okay", som optakt til debutalbummet "Hjerteskud", der udkom d. 8. august. Begge singler og albummet er udgivet via Sony Music. Albummet har foreløbig ikke fået gode anmeldelser, men Sarah er trods alt stadig tilknyttet Sony. Fremtiden ser dog ikke alt for lovende ud, hvis man kigger på anmeldelser og salgstal.

Debutalbum: "Hjerteskud"  (August 2011)
Antal solgte eksemplarer 2940 (første uge)
ANNONCE
Generelt er X-Factor vindernes evne til at sælge plader, blevet mindre for hvert år. X-Factor vinder Martin Hedegaards debutalbum, "Show The World", endte med at blive det mest solgte album i 2008, og inkasserede tre-dobbelt platin til Sony Music. På trods af, at samarbejdet med Sony kun kastede dette ene album af sig, er det trods alt et ret godt resultat.

Sløjt har det stået til med det efterfølgende albumsalg for de øvrige vindere, på trods af at finalesinglerne har solgt rimelig godt. Alligevel lader det ikke til, at Sony Music har troet tilstrækkeligt på vindernes evner, hvilket meget vel har ligget til grund for samarbejdsophøret mellem henholdsvis Martin og Linda. På baggrund af de foreløbige salgstal for Thomas og Sarah, vil det heller ikke komme som en overraskelse, hvis det samme også bliver tilfældet for de to.
ANNONCE
Martin - The 1
Linda Andrews - Det Bedste Til Sidst
Thomas Ring - Break The Silence
Sara - Min Øjesten
Del

Seneste nyt

Annonce