Connery

Drømmen om at blive forfatter

derfra og så dertil - men hvordan?

Drømmen om at blive forfatter
En spændende historie, en pc og et budget svarende til en god sommerferie. Så er det nemt at udgive sin egen bog og kalde sig både forfatter og forlægger. Den danske bogbranche er nemlig flink til at hjælpe friske initiativer på vej.

Man kan sagtens skrive, trykke og udgive sin egen bog. Det har forfatteren og nu også forlæggeren Kenneth Bernholm bevist med drengebogen 'Max Brant - Det Underjordiske Tårn', der er blevet til ved en almindelige bærbar pc. Fra den 23. marts er bogen tilgængelig hos boghandlere og biblioteker, og en drøm om at udgive spændingsbøger er realiseret.

For at nå så langt, har det krævet en koncentreret indsats ved tekstbehandlingen, godt 10.000 kroner fra ferieopsparingen samt viljen til at lære, hvordan bøger skabes, trykkes og sælges i Danmark. Kenneth Bernholm har brugt trekvart år på projektet og erfaret, at der er god hjælp at hente fra bogbranchen, hvis man vil kaste sig ud i en bogudgivelse.

"Jeg måtte vide, hvordan historien endte"

Før man gør andet, er det nødvendigt, at man sætter sig ned og skriver sin bog. Resten går ret let, for der er både råd og vejledning at finde hos både trykkerier og bogdistributører.

- Bogen om Max Brant kom helt af sig selv, fortæller Kenneth Bernholm. - Jeg har skrevet en del halve og hele historier for at øve mig, men da jeg kom i gang med eventyret om det underjordiske tårn, kunne jeg mærke, at det duede. Jeg havde et par spændende historieforløb og nogle personer, der var på kollisionskurs med hinanden. Jeg måtte simpelthen vide, hvordan det endte, så jeg blev nødt til at skrive historien færdig.

Det første udkast til bogen blev skrevet i sommeren 2003, mens Kenneth Bernholm ventede på, at hans kone skulle føde parrets første barn. Det blev til drengen Evan, der også er nævnt i starten af bogen.

- Jeg nåede slutningen af bogen kort før Evans fødsel, og så lå den naturligvis stille, mens jeg vænnede mig til rollen som far. Imellemtiden tegnede Lars Jakobsen de mange tegninger, som historien er illustreret med.

Lars Jakobsen tegner også tegneseriestriben 'Ganske Vist', der blandt andet kan læses i Ugebladet Søndag. Han afleverede de sidste tegninger i løbet af vinteren, hvor bogen blev designet og sat. I foråret blev det tid til at tage bogen med ud i verden.

Startede et forlag og fandt et digitalt trykkeri

At skrive og tegne hjemme ved skrivebordet er godt nok. Det store skridt kommer, når man vælger at udgive sin bog, så den kan købes hos boghandlerne og lånes på bibliotekerne.

- Allerede mens jeg var ved at skrive bogen, bestemte jeg mig for at åbne mit eget bogforlag. Det var faktisk ret nemt, for det krævede kun, at jeg blev momsregistreret hos Told & Skat samt kontaktede Dansk BiblioteksCenter, hvor jeg fik et forlagsnummer og en håndfuld ISBN-numre. Dansk BiblioteksCenter var desuden meget hjælpsomme med informationer om, hvad man skal gøre, når bogen er trykt.

Kenneth Bernholm valgte at døbe den nye virksomhed Forlaget Lysningen efter hans kones ide, og da bogen var færdig på skærmen, var det på tide at få den ned på papir.

- Der er masser af trykkerier og masser af fagudtryk og priser, så man kan nemt komme til at betale mere, end man har budgeteret med. Bøger trykkes ofte som offset tryk, men hvis man har begrænsede midler, kan man bruge digitalt tryk i stedet for. Det er billigt, hvis man vil starte med små oplag, siger Kenneth Bernholm.

Det første oplag af 'Max Brant - Det Underjordiske Tårn' bestod af 200 eksemplarer, hvoraf 50 blev taget fra til markedsføring og 150 blev sendt til distribution. Ideen var at skabe opmærksomhed om bogen med et lille startoplag og bagefter trykke et større hovedoplag.

- Trykkeriet var heldigvis meget hjælpsomme med at vælge det rette papir og få lavet stregkoden og mange andre tekniske detaljer, fortæller Kenneth Bernholm, der nu kun manglede at få bogen i handelen.

Markedsføring med et mikrobudget

Distribution af bøger til danske boghandlere foregår via enten Nordisk Bog Center i Haslev eller Danske Boghandleres Kommisionsanstalt (DBK) i Køge. Det er store varehuse, der har kilometervis af bøger på lager og sørger for, at boghandlerne kan bestille deres bøger et centralt sted.

- Bogen om Max Brant ligger i dag på Nordisk Bog Centers lager, og de sender den ud, når en kunde bestiller den hos en boghandler. Det sparer mig for en masse logistik, så jeg har tid til at skrive og udgive bøger. Det var jo drømmen.

Kenneth Bernholm understreger, at han også hos bogdistributøren modtog uvurderlig assistance med at forme og prissætte bogen. Desuden fik han en direkte markedsføringskanal til boghandlerne.

- Det er så smart, at jeg gennem bogdistributøren kan sende en reklame for min bog direkte ud til boghandlerne. På den måde kan jeg fortælle dem, at der er en ny drengebog på markedet.

Markedsføringsbudgettet er som alt andet i Forlaget Lysningen beskedent. Udover tryk af 400 reklamer til boghandlerne, er ressourcerne brugt til at sende bøger og pressemeddelelser ud til medierne.

- Jeg tog halvtreds bøger fra til markedsføring, og jeg tror, at de er godt givet ud. Økonomien strækker sig ikke til at indrykke reklamer i aviser eller ugeblade, men måske er jeg heldig, at boganmelderne vil skrive lidt om Max Brant.

Arbejder på den næste bog

Mens Kenneth Bernholm og hans familie venter på de første omtaler i pressen og de første bøger bliver solgt, arbejder han på at gøre en hjemmeside færdig, der skal understøtte bogen. Den kan besøges på adressen www.forlys.dk fra den 23. marts, hvor 'Max Brant - Det Underjordiske Tårn' udkommer.

- Det var en drøm, der blev virkelighed, men det stopper ikke her. Jeg har allerede en stor del af en ny bog liggende på harddisken. Forhåbentlig sælger den første bog godt nok til, at den kan finansiere en ny udgivelse til efteråret, håber Kenneth Bernholm.

Hvis man har en drøm om at udgive bøger, er hjælpen der fra alle sider. Man skal blot have en god historie og droppe sommerferiebudgettet. Så skal man nok blive hjulpet gennem resten.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce