Connery

David Bowie - Station til Station

Grundig og vedkommende dansk biografi om ”Den Tynde Hvide Hertug”.

2 ud af 6 stjerner
David Bowie - Station til Station
I forbindelse med David Bowies 60 års fødselsdag i januar har den danske forfatter og journalist Jan Poulsen skrevet en biografi om David Bowies liv og ikke mindst hans musikalske karriere.

Biografien er tydeligt præget af, at Jan Poulsen er en stor Bowie-fan. Bogen indledes med en herlig beskrivelse af forfatterens første Bowiekoncert som 13-årig i 1976. En dejlig introduktion, der til fulde formår at beskrive, hvor fascinationen af "Den Tynde Hvide Hertug" kommer fra.

Bogen gennemgår kronologisk David Bowies liv og musikalske karriere. I modsætning til mange andre biografier, er der lagt mere fokus på musikken og den samtid den blev til i, end selve manden. De personlige historier er kun med, hvis de samtidig understreger en vigtig begivenhed i den musikalske karriere. Og jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er befriende, at bogen ikke prøver at sælge sig på skandalehistorier, selv om der sikkert har været mange af dem.

Men det er nu ikke lutter roser der kommer ud af forfatterens mund. Han formår også at spidse pennen og give kritik: "Tonight er en mavepuster af et album, en bundskraber i Bowies samlede værk. Selv med styrke +22 i verdens største brille er det noget nær umuligt at finde en Bowie-fan, som mener noget andet.". Eller når han beskylder Bowie for at have et opblæst ego, fordi han i medierne kappedes med Bono fra U2 og Chris Martin fra Coldplay om, hvem der "opdagede" canadiske Arcade Fire (der efter Jan Poulsens mening klarede det helt fint selv!).

Bogens styrke er, at forfatteren virkelig kommer godt rundt om Bowies karriere, og ikke mindst formår at beskrive de samarbejdspartnere, inspirationskilder og andre indflydelsesrige musikalske begivenheder, der har præget Bowies karriere. Således berøres både The Beatles, Velvet Underground, Queen, Iggy Pop, Oasis og et hav af andre kunstnere, der enten har inspireret eller er blevet inspireret af Bowie. At Jan Poulsen placerer Bowie i en kontekst er virkelig interessant og det, der efter min mening gør bogen værd at læse.

Bogens svaghed er desværre, at der stilles lidt for høje krav til læseren mht. eget kendskab til Bowies bagkatalog. Hver eneste plade og næsten hver eneste sang analyseres. Noget der, i hvert fald for mit eget vedkommende, er at skyde væsentligt over målet. Dette var nok også en af grundene til, at jeg havde meget svært ved at fastholde læsningen i længere perioder. Men for en vaskeægte fan vil dette selvfølgelig være en helt anden sag.

Station til Station indeholder desuden også et særligt kapitel om David Bowies forhold til Danmark, bl.a. om hans optræden på Kashmirs The Cynic, om hans optræden i Keld Heicks program Musikbutikken, om koncerter og om alle de danske kunstnere og lyrikere, der har ladet sig inspirere af Bowie. Derudover indeholder bogen en værksfortegnelse og en liste over alle Bowies koncerter på dansk grund.

Bogen er et must, hvis du er fan. Bogen kan ydermere være interessant, hvis du blot interesserer dig for Bowies musik og elsker musikhistorie og sjove detaljer. Ellers skal du nok vælge noget mere letfordøjeligt.

En tak til forlaget Gyldendal for fremsendelse af anmeldereksemplar.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce