Connery

Cykelfest i København

De københavnske gader lægger kulisse til verdensmesterskabet i cykling

Cykelfest i København
Det største event i nyere tid
De fleste københavnere har nok allerede opdaget, at der er noget i gærde i købstaden. 70 veje har den sidste uge været spærret af, og er blevet indrammet af godt 32 km hegn. På den ene side af hegnet står i omegnen af 400.000 tilskuere, 700 journalister, 1000 frivillige og 26 kameraer. På den anden side kører en god portion politimotorcykler, TV-motorcykler og servicevogne. Al ståhejet er til ære for de godt 800 cykel-VM deltagere, der i fem forskellige kategorier og tre forskellige discipliner, skal dyste om hvem der er den hurtigste cykelrytter i verden. Den rytter der ved løbets afslutning kan træde op på podiets øverste trin, har samtidig lov til at iføre sig den regnebuefarvede trøje - en trøje, der indgyder frygt og respekt i et ethvert cykelfelt. Cykelløbet bliver desuden akkompagneret af to TV-helikoptere, der sammen med de øvrige kameraer transmitterer den syv dage lange begivenhed ud til 400 millioner seere.

Tallene taler for sig selv - VM i landevejscykling er uden tvivl den største begivenhed, der er kommet til Danmark i nyere tid.

Overborgmester i København, Frank Jensen, er også begejstret for den syv dage lange begivenhed:
"Dét at vi får et verdensmesterskab i landevejscykling til København, er jo helt fantastisk. Det er den største sportsbegivenhed, der kommer til Danmarks hovedstad, København. Det gør jo at København virkelig kommer på verdenskortet som en stor event by, og det er vi rigtig glade for. Vi er sikre på at mange millioner ser og vil se vores smukke by, når cykelrytterne kører rundt i København, og man vil komme til at se, at København er en by med åbenhed og stor tolerance."

Festdage i Cykelbyen
Med cykelløb i verdensklassen som hovedattraktion, inviteres der samtidig til festdage i cykelbyen, hvor der er arrangeret underholdning, konkurrencer og aktiviteter for børn og voksne i alle aldre. Her har man bl.a. kunne deltage i Bike Polo, Pimp Your Ride workshop og cykelloppemarked, eller høre koncert med f.eks. Bikers by Choice, der leverer egne fortolkninger af glemte, klassiske cykelsange. De forskellige arrangementer er spredt over hele byen, men er hovedsageligt placeret inde for de afspærrede områder omkring Indre By.

Verdensmesterskabet
De første fire dage af løbet, hvor der har været enkeltstart på programmet, er allerede afsluttet. Det har bl.a. kastet tre danske medaljer af sig - i første omgang til Rasmus Quaade, der sikrede dansk VM-sølv i U23 kategorien. Dagen efter kunne danske Mads Wurtz Schmidt træde et trin længere op på podiet og få hængt en medalje af lidt ædlere metal om halsen, da han på enkeltstarten i Junior-kategorien tilbagelagde rutens 27,8 km i bedste tid. På løbets fjerde dag kunne Christina Siggard så tilføje endnu en dansk VM-medalje til samlingen, da hun ved landevejsløbet i junior-klassen kæmpede sig til en flot tredje plads.

De resterende to dage af VM-løbet byder på landevejsløb, hvor juniorklassen for drenge og eliteklassen for kvinder lørdag afsluttes med henholds ni og ti omgange på den 14 km lange rute, der har mål på toppen af Geels Bakke i Holte. Søndag står i kæmpernes tegn, når den mandlige eliteklasse afsluttes med 266 km på de danske landeveje, hvor oplagte favoritter som Mark Cavendish, Thor Hushovd, Edvald-Boasson Hagen, Philippe Gilbert og Fabian Cancellara skal køre om verdensmesterskabet og retten til regnbuefarverne.

Især Thor Hushovd og Edvald-Boasson Hagen, som begge havde et formidabelt Tour de France i år, forventes at tiltrække en horde af gale vikingehjelm-bærende og koklokke-spillende nordmænd. Antallet af nordmænd, der hopper på Oslobåden og tager turen til København for at se de to cyklende landsmænd, er i følge DFDS i omegnen af 3.000. Ekstraordinært har man oven i købet valgt at flytte returafgangen søndag, så de mange tilskuere kan nå deres færge tilbage til de norske fjælde, umiddelbart efter medaljeoverrækkelsen.

Cykelløbet fredag løber fra kl. 9.00 til kl. 17.00, mens den store finale søndag starter kl. 10 og forventes afsluttet omkring kl. 17.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce