Connery

Casuals

I jævne mellemrum forekommer ordet ”casuals” i forbindelse med fodboldverden. Vold, tøj og sammenhold er de essentielle værdier for disse fanatiske grupper.

Casuals er kendetegnet ved at gå i dyrt mærketøj som Lacoste, Burberry, Pringle, Stone Island, Armani m. fl. Trenden stammer fra England, hvor en gruppe fodboldfans i 80'erne ønskede at skille sig ud fra de almindelige tilskuere ved at signalere stil og klasse i påklædningen. For nogens vedkommende for at adskille sig fra de typiske supportere i klubtrøjer. Andre for at skjule sig for politiet i forbindelse med voldelige aktioner.
ANNONCE
Casuals
Som med alt andet, ser vi tendenserne fra udlandet stille og roligt komme til landet. Derfor ser vi også i dag, at vold bliver forbundet med disse fraktioner.

Casuals kendetegner sig, i modsætning til den almindelige lalleglade fan, ved at være langt mere fanatisk. De skaber en kaotisk tumult og stemning både på og uden for stadion - de er villige til at skride til yderligheder for at forsvare deres stolthed.

De udskiller sig også både visuelt og vokalt fra de øvrige fans - med deres dyre mærketøj og ekstremt højtråbende slagsange, som ofte bliver rost af den mere almindelige fan. Her stopper sympatien til casuals dog ofte, der bliver lagt afstand til gruppernes til tider kontroversielle holdninger og aktioner.

Aftalte slagsmål

Som tidligere nævnt er casuals ofte villige til at skride til yderligheder, når det gælder deres stolthed. Dette sker ofte i form af slagsmål mellem de rivaliserende fans.

For at undgå at politiet lægger sig imellem, når de slås, bruger de ofte mobiltelefoner til at kontakte modstandernes fans, så de kan arrangere at mødes efter fodboldkampen. På den måde kan de også kommunikere internt i grupperne for at holde hinanden orienterede om, hvor de er i forhold til modstanderne.

I en artikel fra BT udtaler en casual:

For os er volden en del af fodbolden og ikke omvendt. - Når vi mødes, er det i forbindelse med Superliga-kampene. Og skulle det ske, at man møder nogle fra de andre grupper i civilt på en hverdag, sker der sjældent noget. Jeg kender en fra South Side, der en dag mødte et medlem af Copenhagen Ultras helt tilfældigt, hvor de nærmest bare sagde hej til hinanden.

Hvis man skal skelne casuals fra de frygtede hooligans, må definitionen være, at casuals er der for fodbolden - vold og spænding er en del af det, hvor det modsatte er tilfældet for hooligans.

Mange tror at disse ballademagere er en flok samfundstabere. Dette er langt fra tilfældet! Kulturen tiltrækker alle former for forskellige mennesker; lige fra din lokale bankrådgiver til svigermors drøm inde ved siden af.
ANNONCE
Casuals
I medierne har der i lang tid været en hetz mod fodboldvold, og emnet har været blæst meget op - fakta har imidlertid været at tilfældene af anholdte er faldende, kun holdt oppe af politiets nye våben; "præventive anholdelser", som giver politiet ret til at anholde personer, som de formoder vil begå en kriminel handling.

Det til tider forvrængede billede af denne verden, har i høj grad skabt et fælles had til politiet på tværs af grupperne, og de ses ofte som en fælles fjende. Måske kan den gamle vise "politi, kontrol - det skaber mere vold" være meget passende i denne sammenhæng.

Casuals forsøger at legemitere deres aktioner, ved at argumentere for, at de holder deres slagsmål i egne rækker. Det går aldrig ud over tilfældige civile eller normale fans. Det er lidt ligesom rockerne, som holder deres krige internt.

Møderne kan foregå både før eller efter kampen. Når det endelig sker, går det utrolig stærkt. Man når næsten ikke at opfatte, hvad der sker, og adrenalinen pumper bare der ud af. Det er dette kick, som det hele handler om for casuals. Hver weekend går det løs, en ny krig skal kæmpes, en ny fjene skal ydmyges - det hele handler om at komme væk fra hverdagen og få en ny spænding i livet.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce