Connery

Begavede dyr #1

Chantek, den tegnsprogstalende orangutang.

Begavede dyr #1
Så er det blevet tid til en ny artikelserie, denne gang om begavede dyr. Man bliver ofte overrasket, forundret og fascineret af hvad dyr egentlig kan lære. I dette første afsnit ser vi nærmere på orangutangen Chantek, der blandt andet kan tegnsprog, bruge værktøj, lave halskæder m.m.

Man har længe vidst at chimpanser var meget begavede og kunne lære en masse ting, men at orangutanger også havde den egenskab fandt man først ud af langt senere. Lyn Miles forsker ved Universitetet i Tennessee opdagede mange af orangutangers fantastiske egenskaber i sit arbejde med Chantek.

Lyn Miles har arbejdet med Chantek igennem 27 år. Hun fik ham da han var 9 måneder gammel i 1978. Hun opfostrede ham, som man ville opfostre et almindeligt barn. Han var med over alt og han var med i de beslutninger der blev taget omkring mad, drikke, leg osv. For at dette var muligt underviste Lyn Miles Chantek i tegnsprog. Hun lærte Chantek over 150 forskellige tegn, så han kunne kommunikere med mennesker.

Chantek ville utrolig gerne lære og hjælpe til. Han gjorde fx altid rent på sit eget værelse, han hjalp til med at lave aftensmaden og blev mere og mere som et barn for Lyn. De fejrede højtiderne sammen, gik ture, tog ud og spiste og gik på legepladsen. Han havde endda et lille egern som kæledyr, som han fodrede med sin mad.
ANNONCE
Begavede dyr #1
Efter noget tid begyndte Chantek at vise stor interesse for at bruge værktøj og en dag lavede han en halskæde til Lyn. Hun var grædefærdig, da han på tegnsprog sagde at han havde lavet en halskæde. Hun havde trænet meget med ham i at kunne genkende smykker. Nu kunne han ikke kun genkende dem, men også selv lave dem, selv knuderne bandt han.

I 1986 blev Chantek for stor til at bo hos Lyn og hun var nød til at opgive ham til Yerkes Regional Primate Research Center. Her fik Lyn ikke lov at se Chantek, hvilket selvfølgelig har været en deprimerende tid for dem begge. Først i 1997, da Chantek blev forflyttet til Atlanta Zoo, kunne Lyn igen genoptage kontakten, til sin gamle ven.

Da Lyn Miles så Chantek for første gang i 11 år, vendte han ryggen til hende. Efter noget tid vendte han sig dog om igen og det første han sagde til Lyn var at han ville have en is. Det havde han sikkert ikke fået i de 11 år hvor han ikke havde kontakt til Lyn. Han havde altså ikke glemt at bruge tegnsprog, selvom han ikke havde brugt det i 11 år. Lyn fik lov at genoptage sit arbejde med Chantek og flyttede til Atlanta for at være tættere på ham.
ANNONCE
Begavede dyr #1
Chantek gør det meste Lyn Miles fortæller han skal gøre. De leger fx meget Simons says, hvor Chantek tager forskellige ting og gør en masse ting med dem, rør ved sit hovedet og andre steder på kroppen og kravler rundt til de steder Lyn siger. Han kan også åbne bokse med værktøj som en hammer, en skruetrækker, en saks og en nøgle m.m.

Chantek blev i Atlanta zoo introduceret for hun-orangutangen Beji. Lyn Miles brugte Chanteks tegnsprog til at føre dem sikkert sammen. Hun fortalte Chantek hvad han skulle gøre for ikke at skræmme Beji. Det er meget sjældent at han-orangutanger deler sin mad med andre, men det gjorde Chantek for det havde Lyn lært ham.

Lyn Miles håber på at Chantek kan lære endnu mere i fremtiden og få børn med Beji, som måske kan lære nogle af de samme ting som deres far. I forhold til statistikken skulle Chantek gerne kunne leve 35 år endnu.

Arbejdet med Chantek startede en hel ny forskning omkring orangutanger og der vil helt sikkert blive forsket meget mere omkring orangutanger i fremtiden.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce