Connery

A Serious Man

Jøderne har i den grad indtaget Hollywood de seneste år. Ser man på sommerens film tegner der sig et tydeligt mønster. Det er ikke længere blot gode gamle Woody Allan, der render rundt og deler ud af sine neuroser. Der er nærmest tale om en sand jødisk invasion.

3 ud af 6 stjerner
A Serious Man

Quentin Tarantinos ”Inglourious Basterds” er enhver jødes våde drøm; om den ultimative blodige hævntogt og nådesløse nazi udslettelse. Tarantino omskriver verdenshistorien og giver jøderne den hævn, som de (sikkert) har hungret efter siden 2. Verdenskrig.

”Funny People”, som har premiere d. 23. oktober, er lavet af et helt hold jøder: Instruktøren og manuskript forfatteren Judd Apatow, Adam Sandler, Seth Rogen, Eric Bana, Jonah Hill og Jason Schwartzman, for bare at nævne nogen af dem. Filmen handler om to stand up komikere og jødedommen er et centralt emne i deres shows og dermed også i filmens handling.

”Brüno”, opfølgeren til ”Borat” er også lavet af jøder og ”Borat” handlede jo netop også om den jøde-hadske Borat, spillet af Sasha Baron Cohen, der ironisk nok selv naturligvis også er jøde.

ANNONCE
A Serious Man

Og nu har Coen brødrene sluttet sig til klikken. Deres nye film ”A Serious Man” er en kulsort komedie, der handler om Larry Gopnik. En jødisk akademiker, der bor i et middelklasse-jødisk kvarter i en forstad til Minneapolis. Larrys liv bliver vendt op og ned, da hans kone, Judith, en dag tilstår, at hun er ham utro og at hun vil skilles.

På samme tid bliver Larry plaget af en asiatisk elev på sit arbejde, der ikke er tilfreds med sin eksamens karakter.

Han bestikker Larry, der dog nægter at tage i mod bestikkelsen ændre karakteren. Men pludseligt befinder Larry sig alligevel midt i en sag om bestikkelse og afpresning.

ANNONCE
A Serious Man
Som om det ikke var nok, så bor Larrys socialt afstumpede svindler bror, Arthur, på Larrys sofa. Larry optager dagligt toilettet i flere timer ad gangen, for at tømme sin byld for væske, til stor irritation for teenage-datteren, Sarah. Larrys søn, Danny, der står overfor sin Bar Mitzva. Fortrækker i stedet at bruge tiden på at ryge marihuana og se tv.

Alt dette sætter Larry på en åndelige og eksistentiel prøve.

Han søger derfor råd hos en række kloge rabbinere. Men de forvirrer nærmest mere end de gavner, og Larry må derfor selv mande sig op, for at komme ud af sit livs største krise.
ANNONCE
A Serious Man

”A Serious Man” virker mest af alt som en indforstået joke.

Jeg følte i hvert fald at mange af filmens symbolske referencer og pointer fløj hen over hovedet på mig. Det gør at historien kan gå hen og blive en smule kedelig og uvedkommende.

Den kræver simpelthen, at man kender til den jødiske kultur og dermed har Coen brødrene lavet en af deres smalleste og mindst vellykkede film til dato.

Hvis jeg kender brødrene korrekt, så skal de helt sikkert nok komme tilbage i vanlig topform inden længe.

”A Serious Man” har premiere den 9. oktober, landet over.

Drengerøvs factor: 40 %.

ANNONCE
A Serious Man

Teknisk information:

Original titel: A Serious Man

USA/UK/Frankrig, 2009

Instruktør: Ethan Coen og Joel Coen

Medv: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick og Aaron Wolff

Genre: Drama/Komedie

Billedformat: 1.85:1

Lyd: Dolby Digital 5.1/DTS/SDDS

Længde: 105 min.

Premiere dato: 9. oktober 2009

Biodistributør: SF-Film

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce