Connery

5 af verdens mest giftige råvarer, som folk rent faktisk spiser

Living on the edge på den gastronomiske front.

Når det kommer til mennesker og deres forhold til mad og madlavning, så finder man ofte nogle utroligt mærkværdige traditioner. Hvorfor vil man spise noget, der rent faktisk kunne slå dig ihjel? Tidligere har bragt artiklen med nogle af de mest bizarre delikatesser rundt i verden - denne gang kigger vi nærmere på nogle af de mest giftige råvarer på verden - som folk rent faktisk spiser!

5 af verdens mest giftige råvarer, som folk rent faktisk spiser

Fugu-fisk

En japansk fisk, som kun få kokke er certificeret til at kokkerere med. Hvis den tilberedes forkert, kan man risikere at blive kvalt. Fisken har nemlig den farlige gift tetrodotoxin i sine organer - en gift som er 1200 gange så farlig som cyanid. Den er især farlig, da man kan gå i længere tid uden at vide, at centralnervesystemet og generelt hele kroppen er ved at lukke ned. Det skyldes, at giften ikke trænger ind i gennem barrieren mellem blodet og hjernen. Alligevel stopper det ikke folk fra at spise det, da det japanske folk indtager 10.000 tons af fisken hvert eneste år!

5 af verdens mest giftige råvarer, som folk rent faktisk spiser

2) Blodmusling

En delikatesse som findes i det indiske ocean og store dele af Stillehavet, og som har fået sit navn fra den rødlige hæmoglobin-væske, der hvirvler rundt i den bløde musling. Normalt er muslinger ofte meget harmløse, men netop denne type musling kan indtage forskellige virusser og bakterier - blandt andet tyfus, difteri og ikke mindst hepatitis A. Dette skyldes, at den lever i meget oxygen-fattige områder, og eksperter råder alle til at undersøge, hvor muslingen kommer fra, inden man spiser den - blandt andet den kinesiske kyst er kendt for hepatitis-udbrud.

5 af verdens mest giftige råvarer, som folk rent faktisk spiser

3) Hákarl

Ofte beskrevet som en af mest ildesmagende råvarer på verdensplan, men ikke desto mindre et udtryk for et stykke rådden haj, som beboere på Grønland betragter som en delikatesse. Grunden til, at denne rådne delikatesse er på listen, skyldes at hajen ikke har nyrer eller urinveje - det vil sige, at alle affalds- og giftstoffer ikke er blevet filtreret væk, men i stedet lagres i kødet og blodet. Nogle kokke forsøger sig med at fermentere og tørre kødet i seks måneder for at få giftstofferne væk.

5 af verdens mest giftige råvarer, som folk rent faktisk spiser

4) Sannakji

Også kaldet “rå, baby-blæksprutte” er en delikatesse i Korea, hvor man, som navnet antyder, spiser en blæksprutte, mens den er levende - eller rettere sagt, man slår den egentlig ihjel, og skærer den i mindre stykker, men det stopper den ikke fra at bevæge sig længe efter. Selv efter en lille marinering i sesamolie har blækspruttearmene stadigvæk sugekraft, hvilket kan sætte sig fast i halsen og kvæle dig. Flere eksperter i den ædle "spisekunst" fortæller, at de flere gange har mærket, at blækspruttearmene har forsøgt at kravle ud af mavesækken og op i spiserøret!

5 af verdens mest giftige råvarer, som folk rent faktisk spiser

5) Ackee

Nationalfrugten på Jamaica er ikke at spøge med. Måske har du læst i en turistbog, at man skal spise deres frugt, men du bør være varsom, hvis du ikke er sikker på, om den er moden eller ej. ER den bare lidt umoden kan du få den famøse “Jamaica Vomiting Sickness” som skyldes et giftstof kaldet hypoglycin. Udover lidt opkast kan det forårsage koma og dødsfald, hvis den ikke er 100 % moden. Hot tip: kernerne er evigt giftige, men hvis frugten har åbnet sig i skallen, er den klar til at spise - håber vi.  

Del

Seneste nyt