Connery

Jonathan Harboe: "Min karriere er ikke en sprint - det er et maraton."

Interview i forbindelse med gyserserien Dystopia.

Norden har ikke altid haft den største succes med gysergenren gennem tidens løb, men har alligevel lykkedes med en række ikoniske produktioner såsom Nattevagten, Riget og Kollegiet.

Viaplay har for nyligt haft premiere på deres nyeste nordiske serie, Dystopia, som er et psykologisk gys med blandt andre danske skuespiller Jonathan Harboe i spil.

Vi har fanget Harboe til en snak om, hvad der sker for tiden og hvad serien går ud på.

ANNONCE
Foto: Viaplay - Jonathan Harboe: "Min karriere er ikke en sprint - det er et maraton." Foto: Viaplay

Det nordiske gys

Corona-tiden blev brugt i de svenske skove, hvor han sidste år brugte 6 måneder på at indspille Dystopia-serien, mens mange danskere sad hjemme i Corona-fængslet.

Heldigvis var svenskerne på det tidspunkt noget mere laissez faire i forhold til reglerne, så Viaplay-teamet fik lov til at samle en mindre skare og få optagelserne i hus.

Dystopia er en svensk tv-serie, som handler om en gruppe venner, som dyrker rollespil - de render rundt i forladte bygninger og skove og har det sjovt sammen.

Lige indtil, at der er nogle andre kræfter på spil, som sætter en stopper for hyggen.

I serien spiller Harboe en halvt dansk/svensk mand, som er en skuespiller, der er hyret til at give noget troværdighed til det rollespil, som de udfører.

Det var en karakter, han fandt meget spændende, da der var meget mentalt at tage fat i.

“Han er en ulv i fåreklæder. Sådan nogle roller er fede at indspille.”

Men hvad har de gjort for at gøre det troværdigt uhyggeligt i nordiske rammer?

“Serien har fået lidt kant med det psykologiske, hvor man er lidt i tvivl om, hvad der egentlig foregår. På den måde er det ikke bare splatter og gys - der er en sammenhæng i tingene.”

Harboe har fået sit gennembrud i en tid, hvor det virtuelle netværk er ekspanderet og verden er blevet meget mere forbundet via sociale medier og internettets grænseløshed - men han har dog også prøvet de ‘gammeldags’ tider, hvor de fysiske castings var et krav.

Men han kan tydeligt mærke, at det er blevet nemmere at være skuespiller på visse punkter.

“Casting-processerne er blevet bredere og med større mulighed. Hvis man vil bryde igennem i eksempelvis Frankrig, så behøver man ikke sidde eller bo i Paris - det hele er over nettet nu.”

Selftapes er det helt store, hvor agenterne får stjernen ind ad døren, og så sender man sit casting-bånd til produktionen - på den måde kan man prøve alt muligt forskelligt uden at skulle tænke på, at man skal være i to lande på samme tid.

Selv er han meget metodisk i sin tilgang, hvor han tager sin karriere et punkt af gangen - selvom mange skuespillere måske drømmer sig væk til Hollywood-livet og en forhåbentlig fremtid som stjerne, så dedikerer Harboe sin tid til nuet ved at følge en fem-års plan sammen med sine agenter.

ANNONCE
Foto: Viaplay - Jonathan Harboe: "Min karriere er ikke en sprint - det er et maraton." Foto: Viaplay

“Min karriere er ikke en sprint - det er et maraton.”

Han fokuserer på at dygtiggøre sig indenfor de roller, som han får i hus og så arbejder han sig langsomt videre.

Han går meget op i at træne sig både fysisk og mentalt op til hver rolle.

Hans passion for skuespil begyndte meget tidligt.

Han begyndte at imitere lærere og skolekammerater allerede fra 5-6-års-alderen, og allerede dengang havde han svært ved at finde grænsen mellem fiktion og virkelighed, når han så film.

Det gjorde, at hans fantasi og eventyrlyst blev ved med at vokse med ham som voksen. Biografture med moderen og mosteren gjorde, at han blev grebet af filmuniverset - og især da han så The Godfather som 12-årig, så var han fuldstændig solgt.

“Der var det. Det er det, jeg skal være. Jeg skal være skuespiller.”

Efter anbefalinger fra venner til familien startede han først med at være model som en god sideindtægt i jagten på skuespillerdrømmen.

Og til Playstation-spillene i teenage-årene!

Det var dog altid bare en lille sviptur på karrierestigen, da han altid har vidst, at skuespillet var destinationen.

For ham handlede det om at få så meget livserfaring som muligt, så han stod bedre udrustet, når skuespillet skulle på bordet.

Han boede som 20-årig som model nede i Paris på et tidspunkt og tænkte, at nu skulle skuespillet have et skud.

Han var lige ved at tage til New York for at søge ind på The Lee Strasberg Institute, da Lee Strasberg underviste en del af Harboes helte - blandt andet Robert De Niro, Al Pacino og James Dean, på den famøse The Actors Studio.

Det krævede på daværende tidspunkt, at han skulle have en studentereksamen, og det havde han ikke.

Harboe stoppede efter 10. klasse, hvor han blandt andet tog på kokkeskole, ud og rejse og mange andre ting - han vidste jo, at skuespillet var slutresultatet.

Men studentereksamen skulle bruges, så han begyndte på HF i Frederiksberg.

Her så han en reklame for en teaterskole i Danmark, og blev med ét enig med sig selv om, at han måtte gøre tingene på sine egne præmisser.

“Jeg er nødt til at gøre det her på mit eget sprog og min egen måde. Jeg var nødt til at lære mig selv bedre at kende, inden jeg kaster mig ud i udlandet.”

Efter HF tog han på skuespillerskole i Danmark og omkring 2010 var året, hvor det hele begyndte at køre på skinner og den rigtige retning mod skuespillerdrømmen.

Men modelbranchen gav ham den livserfaring, som hjalp ham igennem til skuespillet.

“Du kan gå til 100 castings på et år - og måske være heldig at få 2 ja’er. Det er åndssvagt at begynde at tage afslagene personligt. Det var noget, jeg lærte i modelbranchen, at man er nødt til ikke at tage det tæt ind på kroppen og tro, at der er noget galt med én.”

Mens du uden tvivl kan genkende ham som damenedlæggeren Mads i Sjit Happens, så har vi set ham i mere seriøse produktioner efterfølgende såsom Avaz-brødrenes krimiserie Alfa, og hvis du spørger ham, så er det også den seriøse vinkel, der trækker mest opmærksomhed fra ham.

“Selvom jeg har haft det sjovt hos Sjit Happens, så er jeg mest draget af det mørke i mennesket. Der hvor at vi som mennesker bliver presset ud i uvante situationer. Jeg er meget fascineret af menneskets skyggeside.”

Når Harboe forbereder sig til sine roller, så handler det om at finde det punkt i ham, som enten kan sammenlignes med karakteren, eller et forsøg på at finde tomrummet i sig selv, hvor karakterens sind kunne udspille sig:

"Jeg leder altid efter, hvad der er i mig, der kan bruges til rollen - det handler ofte om noget, jeg ikke selv er. Men noget der måske KUNNE være i mig.”

Hvortil han forklarer, hvad der er et stensikkert tegn på, at han har valgt den rigtige rolle:

"Jeg ved, at det er en god rolle, jeg har valgt, hvis jeg ikke aner, hvordan jeg skal gå i gang og er rigtig nervøs. Hvis første mavefornemmelse er på ‘Jeg ved sgu ikke, om jeg kan klare den her’, så har jeg valgt rigtigt.”

Han bliver gearet af udfordringerne og når han er på dybt vand, så er han, hvor han befinder sig bedst.

Fremtiden byder på en tv-serie, som Harboe er i gang med skyde lige nu, der dog stadigvæk er nødt til at være en hemmelighed - og så er han netop kommet hjem fra optagelser på Finland til en CMore-serie, der handler om Nokias mobil-eventyr i 80’erne.

Hvis du endnu ikke har tjekket den nye Viaplay-serie ud, så tjek første sæson af Dystopia ud lige her.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce