Connery

Facts om staden

Hvad ved du om Christiania?

Vi kender alle Christiania, københavns fristad - eller også bare "staden" som vi kalder den på Sjælland, men hvad ved vi egentlig om den?

Christiania er et meget omdiskuteret område, som vi hører om i medierne ugentligt. Vi kender alle navnet, men ikke alle har været der. Selv mange af os, der har været der, eller kommer der af og til for at købe ting og sager ved faktisk ikke engang hvorfor den lige er der, og hvornår den opstod. Det har jeg tænkt mig at gøre noget ved.

Fra Christiania.org:

"Christiania's historie er broget og lang med kampe, sejre og nederlag. Mange af de mennesker der var med til at starte experimentet er her slet ikke mere. Men drømmen on et liv i frihed, og ideen om en beboerstyret by lever stadig. Folk fra fjern og nær føler sig stadig tiltrukket af Fristadens magiske blanding af anarki og kærlighed her tyve år efter."
ANNONCE
Facts om staden
Christiania, også kendt som "Staden" blev grundlagt i 1971 hvor en gruppe Christianshavnere valgte at vælte plankeværket ved hjørnet af Prinsessegade og Refshalevej, fordi de ville have en legeplads til børnene og lidt grønt at se på. Dermed "indtog" Christianshavnerne den gamle Bådsmandsstræde kasserne, og lagde grundstenen for realiseringen af fristaden. De utallige unge, som ikke kunne få noget sted at bo, slumstormerne og de alternative kræfter fra Det Ny Samfunds Thy-lejr i 1970 savnede et sted at realisere deres drømme - og fandt det med Christiania. På Christiania førsøgte folk at realisere en livsdrøm baseret på frihed og fællelskab - og det er efter dette princip at fristaden stadig fungerer den dag idag.

Siden grundlæggelsen af fristaden har den været et meget omdiskuteret emne, hvilket har resulteret i "besættelse" fra politiets side og meget andet. Som vi alle ved, overvejer man den dag idag at lukke Christiania ned, og bygge boliger på området. Vil det være en god idé? Tjah - egentlig ejer Christianitterne jo ikke det område de har bosat sig på - så måske er det på tide de får sparket? Vurder selv. Jeg ser det personligt som en samfundsmæssig nødvendighed med en oase i den travle hverdag, men ok, der er jo stadig en del mennesker, der slet ikke kan sætte sig ud over den hverdag de har levet med igennem et helt liv - og der er også stadig de mennesker der ikke kan tåle at andre ikke lever som dem selv. Men nu er fristaden der, og lad os overlade diskussionerne om dens eventuelle lukning til politikerne i Københavns Kommune.

I 1975 er der problemer. Christiania er blevet et hedt emne blandt politikerne i Københavns Kommune og Staten, og Folketinget beslutter derfor at Fristaden skal rydes totalt senest d. 1 april 1976. I mellemtiden har Christianitterne sat gang i en masse tiltag, blandt andet fællesbad, børnehus, affaldssortering og genbrug. Disse nødvendige tiltag er med til at rejse opmærksomhed om fristaden, og fungerede dermed som politisk forsvar mod lukningen. Den 1 april 1976 skete der intet. I 1978 stiller Christiania-listen op til lokalvalg, og vinder sig ind. Thorkild Weiss Madsen bliver valgt ind i borger-repræsentationen. Men det var desværre ikke kun gode ting der skete på Christiania det år.
ANNONCE
Facts om staden
I 1978 begyndte der for alvor at komme stoffer til Danmark, blandt andet kokain og heroin. Dette kunne mærkes på fristaden, hvor der kom flere og flere hårde junkier til. I samarbejde med Staten forsøgte initiativtagere på Christiania at få fjernet disse junkier, men politiet holdt ikke sit løfte - og gik også på klapjagt efter hashpusherne - hvilket ikke var meningen. I 1979/80 gennemfører Christiania en blokade mod de hårde stoffer, og tilbyder narkomaner og pushere flytning samt nedtrapning. Og det virker.

I september 1992 indleder Københavns politi en kampagne, hvis formål er at rense fristaden totalt for hash og lignende euforiserende stoffer (pot, skunk, ice). Denne kampagne er baseret på en politi-patrujle bestående af små 70 mænd, der hart til opgave at overvåge fristaden døgnet rundt i 18 måneder. Selve hashsalget blev egentlig ikke påvirket væsentligt af kampagnen, men der blev udløst voldelige konflikter imellem Christianitter og politi.

Kort og godt kan man konkludere, at fristaden nok er det mest problematiske fysiske sted i Danmark. Der findes simpelthen intet andet sted der er så ufatteligt omdiskuteret som Christiania - men sjovt nok er det hele her endnu.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce