Connery

OL optakt – Atletik

Så er det idag atletikudøverne skal i ilden.

OL optakt – Atletik
Atletikkonkurrencerne går i gang fra d. 18. August. Hvem bliver OL"s hurtigste mand og kvinde, og hvem springer længst og højest når starten går til atletikkens konkurrencer. I Danmark er atletik en overset sportsgren, men på verdensplan ligger den i top 3 over de mest sete. Atletik er en sport med en bred vifte af discipliner og næste alle kan finde en disciplin som de er gode til, men en ting er sikkert, der skal hård træning til for at komme til tops.

Danmark har 5 deltagere med, og der er helt sikkert chance for en medalje i enten 800 meter ved den hurtige Wilson Kipketer eller i kuglestød ved den bomstærke Joachim B. Olsen, måske er det endda begge udøvere vi får at se på skamlen. Jeg har valgt at skrive om favoritterne i de mest 'populære' discipliner hos seerne. Kom gerne med dit bud i debatten på hvem du tror vinder i hver enkelt disciplin.

100 meter:

100 meteren er en af de mest prestigefyldte discipliner, i det den afgører hvem der hurtigste mand og kvinde i verden på nuværende tidspunkt. I år har mændene 6 mand under de magiske 10 sekunder og alle undtagen Coby Miller er til start. Den største guldfavorit er Maurice Greene, som i år har løbet 3. hurtigste tid med 9,91 sek. Intet er dog sikkert da også Shawn Crawford, Asafa Powell og Justin Gatlin har haft de hurtige pigsko på i år.

Hos kvinderne er der et nyt hurtigt skud på stammen, i form af den kun 20 år gamle Ivet Lalova. Pigen fra Bulgarien overraskede alle til et stævne d. 19/6 hvor hun løb 10,77 sek. Om hun kan leve op til denne tid når der er nerver med i løbet kan kun tiden vise. Udover Lalova er den erfarende Christine Arron også et godt bud på guldmedaljen. Hun har løbet en tid på 10,95 sek. i år, men vi har også folk som Lauryn Williams og LaTasha Colander under de 11 sekunder.

Tidspunkt: 20.-22. august.

200 meter:

I år topper Shawn Crawford ranglisten med sine 19.88 sekunder og er dermed bedste bud på guldmedaljen. Der har kun været en anden mand under 20 sekunder i år og det er Usain Bolt fra Jamaica, der har løbet en tid på 19,93 sek. I kapløbet om medaljerne får vi nok også Justin Gatlin, Bernard Williams og muligvis den hurtige 100 meterløber Asafa Paul, at se.

Hos kvinderne er der set en del hurtige tider i år og det er svært at afgøre hvem, der løber med en medalje og hvem der må tage hjem uden. Veronica Campbell fra Jamaica topper verdensranglisten i år med en tid på 22,18 sek. efter hende følger amerikaneren Allyson Felix med en tid på 22,18 sek. Inden for de næste 10 sekunder finder vi hele 5 kvinder, men det er kun 2 af dem, der stiller til start ved OL.

Tidspunkt: 23.-26. august.

kort hæk:

Her konkurreres der på hurtighed med 10 hække som "forhindringer" og for mændenes vedkommende gælder det 110 meter hækkeløb. Her er Allen Johnson favorit til guldmedaljen, men ikke langt fra ham finder man kineseren Xiang Liu, som også er en virkelig god hækkeløber. En anden medalje favorit er den anden amerikaner i feltet nemlig Terrence Trammell, som ikke er langt fra de to andre hækkeløbere.

På 100 meter hæk for kvinder har vi den dobbelte OL guld-vinder Gail Devers til start, som har måtte kæmpe en brav kamp for at nå til det punkt, hun er nået nu. Hun vandt i 1992 i Barcelona og i 1996 i Atlanta. I Sydney 2000, var hun desværre nød til at trække sig ud af konkurrencen med en skade. Hun er den anden hurtigste i verden i år, så hvis formen holder, mon ikke vi så får hende at se på skamlen i år. Årets hurtigste kvinde er den 24-årige Perdita Felicien, som kommer til at kæmpe med Gail Devers, Joanna Hayes og Delloreen Ennis-London om medaljerne.

Tidspunkt: 22.-27. august.

Længespring:

I længdespring hos mændene er der her en klar guldfavorit. Amerikaneren Dwight Phillips har med sine 8,60 meter sprunget 25 cm længere end sin nærmeste konkurrent og han har i hele 5 konkurrencer været ude over de 8,35 meter, som den nærmeste konkurrent Hussein Taher Al-Sabee har sprunget.

Hos kvinderne er der også en klar favorit til guldet i form af den 27-årige russer Tatyana Lebedeva, som topper verdensranglisten i både længdespring og trespring. Efter hende finder vi Irina Simagina, der har sprunget 7,27 meter i år. Også værd at bemærke er USA"s 100 meter løber Marion Jones, der ikke formåede at kvalificere sig i yndlings disciplinen, men som er med i længdespring. Nogen mente det skyldes mangel på doping, men mon ikke hendes baby bærer den største del af skylden. Også hendes mand Tim Montgomery har haft en skidt sæson i år.

Tidspunkt: 24.-27. august.

Højdespring:

Her har vi hos mændene en svensk favorit. Stefan Holm topper verdensranglisten med 2,36 meter, dog kun 1 cm foran den 26-årige Andriy Sokolovskyy, som yderligere kun har 1 cm ned til de næste konkurrenter. Der er helt sikkert lagt op til en kamp med små marginaler og det kan ende med, at der må tælles nedrivninger for at afgøre medaljekampen.

Hos kvinderne er der to favoritter, Yelena Slesarenko og Hestrie Cloete, som begge har sprunget 2,04 meter. Vores svenske nabo Kajsa Bergqvist har desværre været præget af skader og stiller derfor ikke op til dette års OL. Hun ville ellers helt sikkert have kunne blandet sig i toppen. Udover de to nævnte er der yderligere 4 kvinder i feltet, der har været over 2 meter-grænsen i år. Så der bliver helt sikkert en flot kamp om medaljerne.

Tidspunkt: 20., 22., 26. og 28. august.

Trespring:

Det bliver spændende i år hvor verdensrekordholderen Jonathan Edwards ikke længere stiller til start. Umiddelbart dominerede den unge Christian Olsson disciplinen, men nu er der andre, der blander sig i toppen. Christian Olsson må nemlig nøjes med en 5. plads på årets verdensrangliste. Dog er der ikke mange, som har afskrevet ham som favorit. Den største grund til det er nok at kun 2 af de 4 konkurrenter stiller til start. Så kampen om guldet kommer til at stå mellem ham, Jadel Gregório (17,72) og Walter Davis (17,63).

På kvindesiden er det Tatyana Lebedeva, som også er favorit i længdespring, som må siges at være favorit. Hun satte indendørs verdensrekord i vinters og har virkelig været godt springene. I år topper hun verdensranglisten med 15,34 m. Hendes nærmeste konkurrenter er Yamilé Aldama (15,28) og Trecia Smith (15,16).

Tidspunkt: 20.-23. august.

Stangspring:

Her har vi hos mændene dansk deltagelse. Om Piotr Buciarski kan blande sig i toppen er tvivlsomt. Vi kan dog krydse fingre for en deltagelse i finalen. Toby Stevenson, som er kendt får at springe med hjelm, er den eneste over 6 meter og er derfor favorit til guldet. Hans nærmeste konkurrent er Timothy Mack, som har sprunget 5,90 meter i år.

På kvindesiden har vi verdensrekordholderen Yelena Isinbayeva, som kun er 10 cm fra de 5 meter. Da stangspring er en forholdsvis ny disciplin hos kvinderne er der her en stor udvikling, så om nogen kan gå hen og true favoritten er svært at sige. Russeren Svetlana Feofanova er kun 2 cm fra, så hun er nok det bedste bud på en klar konkurrent til Isinbayeva. Også den tidligere rekordholder Stacy Dragila er et godt bud på en medalje.

Tidspunkt: 21., 24., 25. og 27. august.

Kuglestød:

Igen dansk deltagelse hos mændene. Her er det den super stærke Joachim B. Olsen, der skal kæmpe om medaljerne og en medalje er ikke helt usandsynlig hvis han lever op til forventningerne. Han selv mener han er god for de 22-meter, så vi andre kan ikke gøre andet end at vente med spænding og håbe at OL har de rette rammer for sådan et stød. Christian Cantwell, der topper ranglisten med 22,54 er ikke at se til start, så kampen om guldet kommer nok til at stå imellem John Godina (21,71) og Adam Nelson (21,68), man skal dog ikke afskrive Joachim, der har stødt 21,63 meter indendørs i år.

Hos kvinderne er der to kvinder, der skiller sig markant ud det er Irina Korzhanenko (20,79) og Svetlana Krivelyova (20,69). Hvem af dem, der løber med guldet er svært at sige, dog har Irina Korzhanenko sejret flere gange over Krivelyova i år. Kampen om 3. pladsen kommer nok til at være mellem Nadezhda Ostapchuk (20,16), Natalia Khoroneko (20,04) og Yumileidi Cumbá (19,97).

Tidspunkt: 18. august fra kl. 8.30.

Spydkast:

Jan Zeletzny er stadig at finde i feltet og også i top 10 på verdensranglisten, men alt tyder på at hans tur er ovre og det er en ny, der skal overtage tronen. De 5 bedste i verden i år stiller til start og resultaterne er meget tæt. Så der er også lagt op til en tæt kamp om medaljerne. Storfavoritterne er Alexandr Ivanov (87,73), Sergey Makarov (86,19) og Breaux Greer (87.39). Breaux Greer har især haft en sæson med mange lange kast.

Så er vi nået til kvinderne, her er Osleidys Menéndez klar favorit i det hun står for de 4 længste kast i år. Hun topper ranglisten med flere meter med sit resultat på 68,23 meter. Kampen om 2. pladsen bliver nok mellem Sonia Bisset (65,93) og Nikola Brejchová (65,91), men det bliver til gengæld også en spændende kamp. I denne disciplin har vi også danskere Christina Schewin, som har den danske rekord. Hun kommer nok ikke til at blande sig i toppen, men vi kan jo håbe på endnu en forbedring af den danske rekord.

Tidspunkt: 25.-28. august.

Hammerkast:

OL feltet byder på flere gode hammerkastere, her skal man især lægge mærke til Ivan Tikhon (84.46), Adrián Annus (83.65) og Koji Murofushi (82,88), der er favoritterne til at løbe med guldet. Hvem det bliver der til sidst står med guldet i hånden kan kun tiden vise, men der er helt sikkert lagt op til en flot kamp om medaljerne.

Yipsi Moreno topper ranglisten med 75.18 meter og er dermed klar medaljefavorit. Efter hende følger Olga Tsander (74.72), Olga Kuzenkova (74,54) og Iryna Sekachova (74,16). Medaljekampløbet vil uden tvivl komme til at forgå mellem de nævnte. Hvem der så ender med hvilken medalje bliver spændende at se.

Tidspunkt: 20., 22., 23. og 25. august.

Diskoskast:

Der er også lagt op til tæt kamp om guldet i mændenes diskoskast. Her er det 32-årige Virgilijus Alekna, der kommer til at konkurrere med Róbert Fazekas. Alekna er den der har kastet længest i år og han har helt klart den erfaring der skal til at stå distancen, men hvem ved om Fazekas overrasker.

Hos kvinderne bliver der også virkelig kamp om guldet i det hele 3 mennesker er tippet til at vinde. Her er tale om Irina Yatchenko (69,14), Natalya Sadova (68,63), Ekateríni Vóggoli (67,72).

Tidspunkt: 20., 21. og 23. august.

Mangekamp:

Mangekampen er altid spændende at følge i det alt kan ske. Medaljefavoritten kan lige pludselig gå hen og kikse et spring, kast eller løb og miste værdifulde point i kampen om medaljen. Udover det kan det være nogle forbedre sig bare en lille smule i hver disciplin og til sidst ender med en del flere point end personen "kom med". Vi har blandt andet set franskmanden E. Barber overtræde alle tre kuglestød og dermed få noteret nul point i denne øvelse, hvilket kastede hende ud af medaljechancerne.

Hos mændene er den tjekkiske Roman Sebrle stortfavorit. Han er indehaver af verdensrekorden og er som regel god på dagen til de store stævner. Man skal dog ikke afskrive Tom Pappas og Bryan Clay, som virkeligt at rykket frem.

Hos kvinderne er den kun 21-årige Carolina Klüft favorit til sejren. Hun er god til at præstere når det virkelig gælder og det er vigtigt i en mangekamp. Desuden holder hun altid humøret højt så det er en fornøjelse at se hende sætte personlige rekorder og juble samt spille op til kameraet.

Tidspunkt: 20.-21. (kvinder) og 23.-24. august (mænd).

Glem dog ikke at holde øje med vores to andre danske udøvere: Wilson Kipketer på 800 meter og Annemette Jensen i maraton.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce