Test: Samsung Galaxy S22 Ultra (Den nye Note er landet!)
Meget at være begejstret over
Samsung er efter halvandet års fravær tilbage med en ny Note-telefon. Denne gang er det Ultra-modellen i Samsung Galaxy-S serie der er bannerbærer for den Stylus-bærende Cand.alt smartphone.
Selvom den bærer S22-navnet er det ikke til at tage fejl af: Samsung Galaxy S22 Ultra er en direkte opfølger til Samsung Note 20 Ultra - S-pennen er her, en videreførelse af det markante Note-design er åbenlys, og både størrelsesmæssigt og i materialevalget, skinner Note-ånden stærkt igennem.
At Samsung har valgt at sløjfe Note-serien, giver dog stadig god mening - især i en tid hvor der er mangel på elektroniske komponenter - og hvor virksomheden samtidig forsøger at positionere deres skarpeste innovationer i den foldbare Galaxy Z-serie.
Meldingen er klar, du kan godt få en Samsung Note-smartphone i 2022 - den hedder Samsung Galaxy S22 Ultra.
Der er meget at være begejstret over i Samsung Galaxy S22 Ultra, og mere end jeg først havde forventet, da jeg så specifikations-listen for smartphonen, der egentlig ikke byder på de store afstikkere fra 2020-modellen. For mens Samsung ikke har lavet en gennemgående bigger-better opdatering på hardware-fronten, føles den alligevel som en markant opgradering, som mest af alt tilfalder det nye Samsung Exynos 2200 chipset, der giver mere processorkraft og ikke mindst endnu hurtigere AI-funktioner - og den opgradering kobles med brugerinterface der bare er mere flydende, smartere og gennemført.
S22 Ultra repræsenterer noget af det bedste du kan finde i en smartphone i dag, når man står med smartphonen i hånden rammer tyngden af glas og metal ret hårdt, og mens det ikke er en letvægtig oplevelse, føles det simpelthen som kram, og man er ikke i tvivl om, at man har et high-end produkt i hånden.
Mens en smartphone som Samsung foldbare Z Fold3 også bærer på en luksus, er der stadig en udforskning af innovation, hvor S22 Ultra bare er et mere modent produkt, hvor der har været plads til at tænke lækkerhed fra ende til anden. At nogle af designvalgene så ikke flugter helt med mine use-cases, er en anden lidt ting, som jeg vender tilbage med.
Skærm - stadig - fantastisk
Jeg begynder at føle mig lidt som en papegøje, når jeg igen roser en Samsung-skærm til skyerne, men det er fortsat sandt: Den 6.8" store AMOLED 2X skærm leverer en brændende klar lysstyrke på 1750 nits, og tangerer selvfølgelig flagskibsstandarden på flydende skærmhastighed med 120 Hz opdateringshastighed - det er svært at ønske sig mere, men det betyder jo ikke, at det ikke kan blive endnu bedre. Og hvem ved hvilke standarder der bliver rost til skyerne om 5 år? Lige nu er det svært at finde bedre.
S-Pen S22
Samsungs indbyggede Note-stylus, der hedder S-pen er en integreret del af denne type smartphone, og hvis du tidligere har ejet en Samsung Note, ved du allerede om det er noget for dig. På S22 Ultra har Samsung flyttet teknologien længere frem end med Note20 Ultra. Responstiden for Samsungs S-pen er er blevet markant hurtigere, og er gået fra 9 millisekunder til 2.8 millisekunder - det er svært egentlig at observere, medmindre man står og laver en direkte sammenligning mellem de to teknologier, men den i forvejen hurtige respons for pennen er altså endnu hurtigere nu, takket være regnekraften fra den kunstige intelligens, der er indbygget i chipsettet på den nye smartphone.
Selv for mig, der har forholdsvist store hænder, er jeg altid lynhurtig til at tage S-pennen til mig, når jeg giver mig i kast med en ny model - og selvom det kan se lidt morfar-agtigt ud, at navigere sin smartphone med en lille "kuglepen", er det utroligt tilfredsstillende og ikke mindst præcist.
Kamera - klogere
Kameraet i S22 Ultra er mest af alt en videreførelse af hardwaren fra sidste års S21 Ultra, og mens den ikke henter landvindinger på hardware-fornyelse, er det i forvejen gode kamerasetup blevet hurtigere og mere stabilt takket være den forbedrede processorkraft og en del software-forbedring.
Setuppet består af fire linser: Hovedkameraet er på 108 megapixel og det understøttes af en 12 megapixel ultravidvinkellinse, og to 10 megapixel telelinser med forskellige synsfelter. Den primære opgradering her findes i den optiske billedstabilisering, der er blevet endnu bedre - sammen med hastigheden af billedbehandlingen og zoom-funktionaliteten: Her har man ret habile zoommuligheder med 3 eller 10 gangen optiske zoom - og mens Samsung fortsat tilbyder 100x space zoom - en kombination af optisk og digital zoom, er den på nuværende tidspunkt slået lidt mere hen som en gimmick-funktion, der sjældent byder på praktiske use-cases og i hvert fald ikke fabelagtige 100x zoom-fotos.
Selvom 100x zoom sjældent giver fabelagtige fotos, er det dog en showcase i, hvor meget bedre Samsung er blevet til at udnytte den kunstige intelligens til at forudsige mønstre og forbedre det færdige foto.
Selfiekameraet på 40 megapixel kan måske virke lidt som en eftertanke, men faktisk leverer det selfies af pæn kvalitet - selvom de primære forbedringer har været mindet på videopkaldsforbedringer.
Hardware-ydelse
Samsung Galaxy S22 Ultra er på papiret den kraftigste Samsung-smartphone nogensinde, og det holder helt stik. Samsung har godt nok sakset 16GB RAM-pakken som kunne fås i S21 Ultra sidste år, men de 12 GB RAM som vi har testet med, er rigeligt og nok. Hele magien og performanceboostet i den nye Ultra kommer fra chipsettet, der på papiret giver utroligt baghjul til sidste års Android smartphones.
En test på 3D Mark mobil (Wild Life) giver en score på 6621. Det er mere end 1000 point højere end sidste års Samsung Galaxy S21 Ultra 5G og dobbelt så kraftigt som Huawei P40 Pro. Til gengæld kan Android stadig ikke følge med den sublime processorperformance som iPhone Pro Max-modellerne lægger for dagen.
Benchmarken er mere end teoretisk agurkemåling, og siger ikke så meget om den praktiske oplevelse, hvor langt de fleste flagskibssmartphones har mere end rigeligt power, til at kunne håndtere alt hvad man kaster i kværnen.
Batteri og opladning
Samsung S22 Ultra er udstyret med et batteri på 5.000 mAh. Det er forventeligt, og mens smartphonen er kraftigere, er processorteknologien også mere effektiv - en udvikling der betyder, at batterikapaciteten ikke nødvendigvis skal stige, for at levere mere effektivt. Men batteriet skal også trække en stor skærm - og efter en dags brug, er der brug for opladning. Her mener jeg, at Samsung ikke skubber hårdt nok på, for at give brugeren mere fleksibilitet i form af kraftigere opladningsteknologi. Jo, modellen har både hurtigopladning og trådløs opladning, men hurtigopladningen kræver tilkøb af en specifik ny ladebrik (S22 Ultra kommer uden ladebrik), og selv hvis man køber den peaker opladningen med en effekt på 45 Watt, som i essensen er ved at være en af de langsommere "hurtigladninger", og i mellemtiden har andre producenter i år annonceret smartphones med 120 Watt hurtigladere - og man finder endda en 65 Watt oplader i billigsmartphonen OnePlus Nord 2 fra midten af 2021...
Det betyder selvfølgelig også at der er mulighed for Samsung at lancere en forbedring i næste års modeller, men Samsung har længe været en smule konservative i hvor meget gas de giver den på batteriteknologien, og det begynder at kunne mærkes.
Irritationsmomentet
Hvor glad jeg ellers er for æstetikken af kameramodulernes udseende, er jeg dog nødt til at fremhæve et par issues, jeg er stødt på med den praktiske anvendelse.
Jeg forstår, at langt de fleste nok ville udstyre en 10.000 kroners smartphone med et beskyttende cover, men når jeg tester en smartphone er det baseret på selve produktet - og ikke ekstraudstyr der skal tilkøbes ved siden af.
Kameraets linser stikker stadig ud fra smartphonens bagside, og det skaber en ubalance, når man har smartphonen placeret på en plan overflade - og mens andre modeller også har denne udfordring at arbejde med, er eksempelvis det mere kurvede S21-design mere overbærende med uensartetheden på bagsiden. S22 Ultra larmer og klakker derudaf, hvis man forsøger at pille ved smartphonen - eksempelvis på sengebordet. Det mere stringente Note-design er ubarmhjertigt i dette henseende.
En anden ulempe som de fritstående hævede linser medfører, er noget der måske mest trigger folk, der ikke kan lide støv og lommeuld: De fem udstående rammer samler mere støv end det foregående design - og det gør også rengøringen af samme mere besværligt.
Løsningen til begge disse problemer er imidlertid let at spotte: Køb et cover!
Samsung Galaxy S22 Ultra - Dommen:
Samsung Galaxy S22 Ultra repræsenterer noget af det ypperste fra Samsung - og helhedsoplevelsen er da også, at Note nu har fundet nyt fodfæste med et stærkere udgangspunkt end nogensinde. Sådan skal det også være, når man punger 10.000 eller mere i en smartphone, og mens jeg i mit stille sind kunne ønske mig en hurtigere oplader og et cover med i pakken, er min gennemgående totaloplevelse af S22 Ultra alligevel særdeles positiv.
Chipteknologien og den landvindingerne i brugen af den kunstige intelligens giver smartphonen en berettigelse og og Samsungs sans for detalje og kvalitet understreger produktet med en lækkerhedsfaktor, der er svær at afskrive.
Pris og tilgængelighed:
Samsung Galaxy S22 Ultra har en vejledende pris fra 9.899 kroner.
Samsung Galaxy S22 Ultra - Nøglespecifikationer
Styresystem: Android 12 + One UI 4.1
Samsung Galaxy S22 Ultra - Specifikationer
Chipset: Exynois 2200 (4nm)
Skærm: 6.8" AMOLED 2X (1440x3088 pixel) 500ppi, 120 Hz, HDR10+
Primært kamera: 108 MP + 12MP + 10MP + 10MP
Frontkamera: 40 MP
Størrelse: 163.3 x 77.9 x 8.9 mm
Vægt: 228 gram
Netværk: 5G, LTE - Wi-Fi 6E