Connery

Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra

Note20 Ultra er et flagskib med format

5 ud af 6 stjerner

Samsung er tilbage med regnedrengenes favorit: Note-serien. 

Gennem årene har Note-serien haft det gennemgående særpræg, at det er en smartphone med indbygget stylus - og så har det altid været en serie, hvor man har fået det bedste af det bedste: De største spec-lister, de bedste skærme og så videre. 

I år byder lineuppet på en Note20 og en Note20 Ultra. Når snakken falder på en modelserie, der bygger på det bedste og vildeste - har jeg derfor kigget nærmere på Ultra-modellen - En smartphone der starter med et prismærke på 10.199 kroner. 

Note20 Ultra er en flagskibs-smartphone, og der er ikke mange ting at udsætte på den. Årets forbedringer ses mange steder, blandt andet i forbedringer af pennen, kameraet og skærmen. Et es i ærmet, er Samsungs fokus på at skabe en smartphone der helt og holdent kan erstatte en regulær PC.

Om de nye forbedringer har været på bekostning af andre ting, dykker jeg ned i her.

ANNONCE
Foto: Mikkel M Vermeulen/Connery.dk - Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra Foto: Mikkel M Vermeulen/Connery.dk

Writings on the wall: S Pen

Det definerende træk for Note-serien, er som sagt Samsungs stylus "The S Pen". 
Sidste års Note10+ introducerede en række innovative forbedringer, som du kan læse nærmere om her - de er her stadig, og i år har man arbejdet på nye områder. 

S Pen er blevet hurtigere, meget. Responstiden er blevet skruet ned til 9 ms, det er 80% hurtigere end sidste års model og på niveau med pennen his Apple iPad Pro. Takket være AI, er pennen ikke blot hurtig, men ofte foran dig selv - man tænker ikke over det, men den forudser pennestrøgene, og giver noterne en streg, der er så tæt på at sidde med en ægte kuglepen. 

Softwaren i Note20 kan genkende håndskrift, selv virkelig grimme af slagsen, og omdanne dem til redigerbar maskintekst, der kan eksporteres direkte til notesprogrammer - og takket være et partnerskab med Microsoft: Til OneNote og videre til hele Office-pakken. 

S Pennen i Note20 Ultra er bedre - og jeg elsker stadig, at den kan benyttes som remote control. 

ANNONCE
Foto: Mikkel M Vermeulen/Connery.dk - Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra Foto: Mikkel M Vermeulen/Connery.dk

Skærmen

Jeg menes at have nævnt dette i tidligere Note-generationer: Skærmen i Note20 Ultra, er noget af det bedste og klareste, du kan finde på smartphonemarkedet lige nu. Og i skrivende stund, er det den vildeste skærm i hele mit gadget-fikserede kontormiljø. 

Skærmen er STOR. 6.9" en størrelse som lyder nærmest umulig at have i hånden. Jeg ved ikke om det er fordi, at vi gradvist vænner os til at benytte større smartphones - eller om det er fordi producenterne bliver bedre til at udnytte pladsen og udform disse smartphones, så de ligger bedre i hånden - men faktisk er den slet ikke umulig at manøvrere med en hånd. 


Designet er en del af de, der muliggør ovenstående. Samsung har holdt fast i sine kurvede sider - og for første gang nogensinde, har jeg ikke oplevet en eneste irritationsfaktor i området - fordi touchfølsomheden helt ude i siderne, simpelthen ikke reagerer på ikke-tilsigtede bevægelser.

AMOLED-skærmen byder på en opløsning på 1440x3088 pixel - med HDR+ plus understøttelse og et par seriøse stereohøjttaler, der gør det til en fornøjelse et se film og serier på devicet. 

Skærmens helt store flagskibsøjeblik kommer med opdateringshastigheden på 120 Hz, som af strømårsager aktiveres via en adaptiv funktion - der når aktiveret, selv styrer skærmens hastighed - og det virker rigtig godt. 

De 120 Hz kommer også til sin ret, når man benytter pennen til at tage noter - det er butter-smooth at se på. 

Hvis man ønsker at trække mere strøm ud af enheden, og er ligeglad med hvor smooth skærmen kan se ud - er det muligt at fastlåse den til mere mondæne 60 Hz over hele linjen. 

ANNONCE
Foto: Samsung - Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra Foto: Samsung

Juiced up?

Med vilde specs, er der også behov for et vildt batteri. Denne gang har Samsung benyttet et 4500 mAh stort batteri. 

Batteriet bliver fremført med en holdbarhed som "All day"-batteri. Det passer, men så er den heller ikke til meget mere. Skærmen og den kraftige processor er strømhungrende, og det sluger simpelthen nogle procenter. 

For at gøre op for dette, er smartphonen dog udstyret med super-fast charging, der muliggør 50% opladning på 30 minutter. Trådløs og reverse-charging går også igen fra tidligere modeller. 

Vi er alle sammen vant til, at skulle oplade vores smartphones dagligt, men det er stadig et af de største ønsker herfra, at man kunne gå lidt længere mellem opladninger - det bliver spændende at se, hvordan performance ser ud, når producenterne er blevet endnu klogere på den nye 5G standard, og hvordan man presser citronen mest effektivt. 

ANNONCE
Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra

Et vejbump

Den mest fremtrædende feature i Note20 Ultra er kameraet - bogstaveligt talt. Det imponerende kamerasetup på bagsiden af smartphonen, er mere eller mindre en iteration af S20 Ultras vilde setup - men takket være et mere slim design, er selve kamerabumpet blevet det største og måske mindst pleasende af slagsen, jeg nogensinde er stødt på. 

Med kameraplaceringen i øverste venstre hjørne, er smartphonen ganske ustabil, når den ligger på bordet. I mange andre smartphones, kunne jeg nok fraskrive dette som en mindre irritation, men fordi det er en smartphone som man gerne vil benytte en pen til at skrive/tegne med, er det en regulær udfordring. Det er simpelthen umuligt at skrive uforstyrret, med en fritliggende Note20 Ultra - i hvert fald uden et cover. 

Langt de fleste vil nok netop supplere denne 10k+ smartphone med et cover, og det vil bestemt gøre noget for stabiliteten. Her ville jeg ønske at Samsung havde gjort en undtagelse, og suppleret smartphonen med et simpelt cover i købs-æsken - akkurat som de gør det med deres foldbare smartphones

ANNONCE
Foto: Mikkel M Vermeulen/Connery.dk - Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra Foto: Mikkel M Vermeulen/Connery.dk

Kamera-mani

Når man ser forbi det massive bump, er selve kameraet en virkelig solid omgang hardware. 

Note20-kameraet kan være med over hele linjen. Den 12 MP store telefoto-linse er "foldbar" og byder på mekanisk-optisk zoom, der sammen med de øvrige linser trækker et spacezoom på 50x. 
Det kobles med en primær linse på 108 MP og et 12MP ultra-wide. 

Magien i Note20 Ultra kameraet er ikke at fornægte, og tilføjelsen af et laserstyret auto-fokus gør smartphonen i stand til at tage makrofotos, som lige nu kun kan sidestilles hos Huawei P40 Pro+ (Der mangler Googles Android-services)

Note20 Ultra, er ligesom sin bror S20 Ultra, også en af de få smartphones, der er i stand til at optage video i 8K. 

Frontkameraet har til gengæld ikke haft det største fokus hos Samsung, og det hænger nok sammen med at Note-brugere ikke er de største selfie-fotografer. 
Det er et udemærket 10 MP kamera, der har Wide-Funktion, og muliggør fine selfies - og videoopkald. That's it. 

ANNONCE

...Også til gaming

Galaxy Note20 Ultra er et fremragende valg, hvis man går med tanker om at kunne gennemføre de, snart aktuelle, game-streaming services. Exynos chipsettet er rigeligt beefy, og skærmen kan klare alt hvad der kastes efter den. 

Det betyder også, at Samsung har bundlet telefonen med en omgang Xbox Game Pass Ultimate, der fra den 15. september giver direkte adgang til mere end 100 Xbox spil, der kan spilles direkte fra smartphonen. 

ANNONCE
Foto: Samsung - Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra Foto: Samsung

Work-mode

Samsungs nye Note-serie markerer også et endnu bedre samspil med Microsoft. foruden den direkte integration med OneNote, er der kommet et nyt menupunkt, der hedder 'Link to Windows'. Her får men en direkte trådløs Windows-Integration, der serverer smartphone apps og notifikationer på ens PC - sammen med en let tilgang til filoverførsler. 

Man kan også eksperimentere med helt at droppe sin pc. 
Samsung DeX er blevet bedre over årene, og Note20 kan trådløs kobles til et tv, hvorfra Samsungs eget PC-desktop DeX lanceres, og giver gode muligheder for at arbejde i dybden - i særdeleshed hvis man også kobler et trådløst keyboard og mus med i rejsetasken. 

ANNONCE
Samsung Galaxy Note20 Ultra farver - Test: Samsung Galaxy Note20 Ultra Samsung Galaxy Note20 Ultra farver

Samsung Note20 Ultra repræsenterer et skridt frem, og mens specifikationerne over hele linjen har fået et tidssvarende løft, er det de små innovationer, der gør Note 20 Ultra eksistensværdig. 

Til en pris på 10.199 kroner, er Samsung klar med en meget dedikeret maskine til de tech-fikserede - og den løfter det, den skal. 

Sidder du på sidste års Note10, og ikke allerede har udskiftet, fordi du er hardcore Note-fan? Så kan du nok godt holde stand, frem til næste års uundgåelige Note-model. Sidder du tilbage med en to år gammel topmodel, er der ekstremt mange grunde, til at overveje en opgradering.

Pris og tilgængelighed

Samsung Galaxy Note20 Ultra: 256 GB lager - Vejledende pris: 10.199,- kroner

Samsung Galaxy Note20 Ultra: 512 GB lager - Vejledende pris: 10.899,- kroner

Farver: Mystic Black, Mustic Bronze, Mystic White

ANNONCE
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G - Specifikationer
  • Display: 6.9" edge Wuad-HD+ AMOLED 3088x1440 pixel, HDR10+, 120 Hz refresh rate
  • Størrelse: 164.8 x 77.2 x 8.1mm, 208
  • Batteri: 4500 mAh, fast-charging, wireless charging, reverse charging
  • Primært kamera: 12 MP Ultra-Wde + 108 MP Main + 12 MP telephoto. Laser auto-fokus, SpaceZoom (50x hybridm 5x optisk)
  • Chipset: Exynos 990
  • Hukommelse: 12 GB RAM
  • Lagerplads: 256/512 GB med mulighed for 1TB MicroSD
  • Styresystem: Android 10
  • Netværk: 5G, LTE, WiFi 6, Bluetooth 5.0, NFX
  • Sikkerhed: Ultrasonisk fingeraftryksscanner eller ansigtsgenkendelse
  • Vandtæthed: IP68-certificering
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce