Connery

Paranormal Activity

"Paranormal Activity" er allerede et kultfænomen rundt omkring i verden. I USA har den indspillet over 100 mill $. Hvilket svarer til ca 7000 gange filmens budget! Det er en særdeles effektiv gyser, der nok skal give dig myrekryb om natten.

5 ud af 6 stjerner
Paramount Pictures - Paranormal Activity Paramount Pictures
Da kæresteparret Katie og Micah oplever en række uforklarlige ting ske i deres hjem, beslutter Micah sig for at købe et videokamera og dokumentere hændelserne.

Katie påstår at hun kan høre en stemme hviske til hende om natten og Micah sætter derfor kameraet op i deres soveværelse, så det kan fange evt. uindbudte gæster.

Til parrets forskrækkelse opdager de, at der ikke er tale om en fysisk person, men snarere en form for ånd, der hjemsøger dem om natten. Over de næste måneders tid optrappes hændelserne og det går op for Katie og Micah, at det absolut ikke er en venlig ånd, der er på spil. Den bliver tværtimod mere og mere fysisk og mere og mere ond. Bl.a. trækker den Katie ud af sengen om natten, smækker med dørene og sætter ild til et ouija bræt.

Alt sammen bliver selvfølgelig fanget af Micah og hans videokamera. Men hvad vil ånden og hvorfor er den i netop deres hjem?
ANNONCE
Paramount Pictures - Paranormal Activity Paramount Pictures
Filmens idé om en ultra-realistisk gyser, der er filmet af skuespillerne selv, kan godt virke en smule stjålet fra The Blair Witch Project, der også blev et kult hit tilbage i 1999.

Den geniale marketing kampagne, har marketingfolkene også stjålet fra The Blair Witch Project, men så stopper sammenligningen også. I modsætning til Blair Witch, så er Paranormal Activity faktisk en rigtig uhyggelig gyser.
ANNONCE
Jeg er en hærdet fan af gyserfilm, men jeg har, siden jeg så filmen, taget mig selv i at ligge i min seng og føle, at der er en eller anden der kigger på mig.
Paramount Pictures - Paranormal Activity Paramount Pictures
Filmens genialitet består i dens enkelthed.

Den tager noget af det mest normale for os, nemlig det at sove og gør til noget meget uhyggeligt.

Vi forbinder søvn og vores soveværelse med noget trygt og rart og ved at introducere frygten lige netop dér, er der basale menneskelige frygt-instinkter, der sætter ind.
ANNONCE
Samtidig spiller den på menneskets anden store frygt; frygten for det uforklarelige.

Frygten for at blive besat af en ånd og dermed mindste kontrolen over sig selv.

Kombinationen af de to elementer, gør at man sidder og bider negle hele filmen igennem.
Paramount Pictures - Paranormal Activity Paramount Pictures
Hitchcock gjorde os bange for at gå i bad med Psycho. Spielberg gjorde os bange for at svømme med Jaws og nu kan vi altså heller ikke have vores søvn i fred længere.

Netop Steven Spielberg spiller en stor rolle for denne films succes. Da filmen i sin tid ikke havde et distributions selskab gav instruktøren og produceren gratis dvd’er væk efter en visning af filmen - til folk der eventuelt kunne være interesseret i at købe rettighederne.
ANNONCE
Paramount Pictures - Paranormal Activity Paramount Pictures
Ved et rent tilfælde landende en af dvd’erne, på Spielbergs skrivebord. Han blev så skræmt og dermed så imponeret over filmen, at han kontaktede instruktøren; Oren Peli og forslog at han ændrede slutningen en smule, for så var han sikker på at den ville blive en succes.

Spielberg havde ret. Paramount Pictures købte rettighederne til filmen og resten er movie making history.

Faktisk vil den ultimative oplevelse af Paranormal Activity nok opnås, hvis man ser filmen alene derhjemme i mørket.

Det kan godt virke distraherende, at have en flok teenage tøser sidde og skrige dig i øret hele filmen igennem. For ligesom med så mange andre film, handler det om at kunne leve sig ind i historien og lade sig rive med, hvis man skal blive rigtig skræmt af filmen.

Paranormal Activity har premiere den 4. december, landet over.

Drengerøvs factor: 90 %.

ANNONCE
Paranormal Activity
Teknisk information:
Original titel: Paranormal Activity

USA, 2007

Instruktør: Oren Peli

Medv: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs, Ashley Palmer og Amber Armstrong

Genre: Gyser

Billedformat: 1.77:1

Lyd: Dolby Digital

Længde: 86 min.

Premiere dato: 4. december 2009

Biodistributør: SF-Film
Del

Seneste nyt

Annonce