Connery

Hvorfor er Chris Horner ikke med i Vuelta a Espana?

Hvorfor er Chris Horner ikke med i Vuelta a Espana?

Vueltaen er i fuld gang, men den forsvarende mester fra sidste, Chris Horner mangler.
Hvorfor? Sagen er lidt mere kompliceret end som så.
Connery.dk tager et kig på en ikke helt unormal hændelse i cykelsporten

Hvorfor er Chris Horner ikke med i Vuelta a Espana?

Sidste års vinder af Vuelta a Espana, amerikanske Chris Horner, blev forment adgang til årets Spanien rundt, og blev dermed forhindret i sit forsøg på at forsvare sin sejr fra sidste år.
Men det var ikke den internationale cykelunion UCI der udelukkede den aldrende amerikaner. Det var i stedet rytterens eget hold, Lampre-Merida.
Hvorfor? Fordi Horners blodprøve før løbet, afslørede et, for lavt niveau, af binyrebarkhormonet kortison. Stoffet er placeret på listen over forbudte stoffer, da det ved indtagelse af betydelige mængder, udsætter ens smertegrænse, hvilket i cykelsporten er en kæmpefordel, da rytterne begrænses af hvor høj en smerte i benene de kan udholde. Så hvis de kan udsætte deres grænse, for hvor meget smerte de kan klare, kan de helt naturligt holde farten i længere tid end de normalt ville have kunne.

Men nu blev han jo stoppet af for lavt et niveau. Det er fordi at stoffet i forvejen dannes naturligt i kroppen, men det er muligt at få tilskud, ved kunstig indtagelse af stoffet vil kroppen nedsætte sin naturlige produktion. Altså et lavt niveau er et tegn på at man har taget kunstige tilskud af stoffet. Det behøver dog ikke være med det for øje at dope sig, stoffet bruges nemlig i høj grad som et middel mod sygdom, blandt andet i forbindelse med behandling af astma.

UCI havde da også tilladt Chris Horner at stille til start i Vuelta a Espana, grundet at amerikaneren led af bronkitis og derfor tog kortisontilskud som medicin.
Men Lampre-Merida er medlem af MPCC(bevægelsen for en mere troværdig cykelsport), som har sat en såkaldt kortisongrænse, hvilket vil sige at hvis en ryttere har et kortison niveau der ligger under MPCC's grænse for hvad der er tilladt, så forventes det at holdet, såfremt det er medlem af bevægelsen, trækker rytteren fra løb, indtil niveauet er inden for den tilladte grænse igen.
Man skal være opmærksom på at, rytteren ikke bliver anklaget for doping, men det lave niveau indikerer blot, at man er i en dårligt fysisk forfatning så det ikke er forsvarligt at køre cykelløb. Der kan være tale om doping, eller der kan være tale om dårligt helbred, uanset hvad bør rytteren ikke stille til start i cykelløb.
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce