Connery

Dansk kunstner dømt til at tilbagebetale en halv million til Kunsten Museum

"Take the money and run" holder åbenbart ikke i retten

Retssagen mellem kunstneren Jens Haaning og Kunsten Museum of Modern Arti i Aalborg, er nu blevet afgjort - i hvert fald den hos Københavns Byret. 

Historien kan ikke være gået mange forbi - Haaning lånte en god halv million af muséet, fordi en pæn mængde kontanter skulle indgå i kunstinstallationen. I stedet modtog det Aalborgensiske museum to blanke lærreder og noten "Take the money and run."

Den sag er sidenhen gået verden rundt, og har været en nyhedshistorie i store dele af verden - og så sent som i forrige uge, oplevede jeg at episoden var et samtaleemne, under en pressetur i Norge - som i øvrigt ikke var kunstrelateret. 

Man kan godt argumentere for, at Kunsten Museum har fået nærmest uvurderlig PR for deres penge - og det var samme argument som kunstneren Jens Haaning tog med sig, da kunsten stævnede ham for de manglende penge. 

Argumentet holdt ikke i byretten. 

Mandag d. 18. september blev der fældet dom i den omtalte retssag mellem Jens Haaning og Kunsten Museum of Modern Art. 
Københavns byret har dømt Haaning til at betale 492.549 kroner til museet og også sagsomkostningerne på 78.500 kroner. 

Lasse Andersson, direktør for Kunsten Museum, udtaler i en pressemeddelelse fra Kunsten: "Vi har nu en dom, som Kunsten og Jens Haaning kan forholde sig til. Den skal vi nærlæse. Der er fire ugers ankefrist, og så længe sagen stadig kan ankes, har vi ikke yderligere kommentarer."

Mens begge parter venter på at se, om der vil blive anket inden for de næste fire uger, står dansk kunstverden over for et væld af spørgsmål. Hvad betyder denne dom for fremtidige samarbejder mellem kunstnere og institutioner? 
Kan man stadig stole på kontrakter, eller skal der nye former for sikkerhed på plads?

Men det største spørgsmål er endnu ubesvaret: Hvordan definerer man egentlig kunst?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce