Verden iflg. Connery
66 procent af danskerne har ikke preppet: Er du klar, hvis lyset går ud?
hvad betyder det egentlig at være “preppet”
Hvad gør du, hvis strømmen går, vandhanen strejker, og mobilen kun har 8 % strøm tilbage? Vel at mærke på samme tid.
Hvis du allerede nu tænker, “Det sker da aldrig,” så er du blandt de 66 procent af danskerne, der ikke har preppet til en krisesituation.
En ny undersøgelse lavet af Epinion for DR afslører, at kun 30 procent har fulgt Beredskabsstyrelsens råd om at være klar til tre døgn uden strøm og vand. Det er lige præcis den slags tal, der får ministeren for samfundssikkerhed, Torsten Schack Pedersen, til at tabe kaffen – hvis han ellers havde nok langtidsholdbart pulverkaffe til at lave den.
Men hvad betyder det egentlig at være “preppet“? Og hvorfor gør vi det ikke?
Hvad er prepping – og hvorfor gider vi ikke?
Prepping er ikke kun noget for paranoide amerikanere med bunkers og våbenlager. I Danmark handler det om at have et simpelt nødforsyningslager: vand, mad, medicin og et par batterier. Alligevel er det kun 30 procent, der er hoppet på vognen.
Ifølge professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet er det, fordi vi ikke føler nogen akut fare. Danmark er trods alt ikke kendt for tornadoer eller zombieapokalypser. Men manglende trussel eller ej, anbefaler Beredskabsstyrelsen stadig, at vi alle kan klare os selv i tre døgn.
Her er uddeag deres tjekliste:
- 3 liter vand pr. person pr. dag (og ja, det gælder også kaffe og instant nudler).
- Mad, der kan holde sig længe, som konserves, knækbrød og energibarer.
- Førstehjælpskasse: Ikke kun plaster, men også smertestillende og håndsprit.
- Batterier og lommelygter, så du kan finde vej til snacksene i mørket.
Hvordan gør du prepping nemt?
Prepping lyder måske som noget fra en dårlig actionfilm, men det behøver ikke være så dramatisk. Tænk på det som en buffer – en forsikring mod hverdagskatastrofer.
- Start småt: Køb en ekstra dåse tun eller et par vandflasker, hver gang du handler.
- Tænk snacks: Bare fordi det er prepping, betyder det ikke, at du ikke kan hygge dig. Chokolade og nødder kan holde længe og redde enhver krise.
- Test det: Sluk for strømmen en weekend og se, om du kan klare dig. Hvis ikke, ved du, hvad du mangler.
Er du en del af de 66 procent?
Mens 30 procent af danskerne allerede er klar til at tage krisen i stiv arm, står resten af os og satser på, at det hele nok går. Men hvis strømmen går under næste storm, eller vandet bliver lukket i flere dage, hvem ville du helst være?
Hvis du stadig er på kanten, så tag et kig på Beredskabsstyrelsens råd og begynd at preppe i det små. Det er billig forsikring – og lettere end at forklare ungerne, hvorfor man ikke har vand til at skylle toiletsystemet.
Hvad tænker du? Er prepping en overreaktion eller bare rettidig omhu? Smid en kommentar nedenfor!