Connery

Top Gun

Det er den ultimative drengerøvsfilm, som gjorde Tom Cruise til superstjerne og fik dig til at sige: Talk to me, Goose.

Top Gun
Hvor mange gange har du ikke sagt til en af dine venner: "You can be my wingman any time", "Talk to me, Goose" eller "I feel the need - the need for speed!"

Eller stået på en bar eller et diskotek og haft lyst til at gå hen til en lækker pige og, af dine lungers fulde kraft, synge: "You've lost that loving feeling!!!"

Måske har du ikke lige tænkt over det, men alle disse spontane udbrud af kådhed skyldes en lille film om en flyveskole, der havde Danmarks premiere den 8. August, 1986. Titlen er Top Gun. Det er en af 80'ernes bedste film og vel nok den ultimative drengerøvs film.

Den gjorde Tom Cruise til super, mega, monster filmstjerne overnight.
Den gav new wave bandet, Berlin, deres eneste store hit til dato med "Take my Breath away".
Den gjorde også at Top Gun flyve akademiet fik ca. 200% så mange ansøgninger til skolen, det år filmen have premiere. Sjældent har en film haft så stor impact på sit publikum.

Filmen handler om den talentfulde F-14-pilot Maverick (Cruise), der sammen med sin ven Goose (Edwards), bliver optaget på en elite skole (med navnet Top Gun) for jagerpiloter.

Top Gun er en skole for amerikanske elitepiloter, hvor Tom Cruise spiller den yderst uansvarlige og ustyrlige jagerpilot, Pete "Maverick" Mitchell, der ikke viger tilbage fra at overflyve kontroltårne. Han bliver stillet op som kandidat sammen med hans makker til Top Gun, hvor han forelsker sig i en af sine instruktører, Charlie (McGillis).

Forholdet holdes skjult - på overfladen, er der kold luft imellem dem, nedenunder lægger de op til en hed romance.

Alt virker perfekt i Mavericks liv, men pludselig indtræffer tragedien. Maverick's makker og bedste ven dør under en af deres opgaver, efter at have brækket nakken ved ulykken. Maverick nægter siden hen at skyde - indtil efter kurset, hvor han bliver sendt i kamp og skal dække sin rival op. Rivalen er Iceman og spilles fremragende af en ung Val Kilmer. De ender så som venner, Maverick får pigen og alt ender selvfølgelig godt.
ANNONCE
Top Gun
Top Gun er en at den slags film, man bare ikke kan genindspille. For det er ikke så meget historien, der bærer filmen, så meget som det er stemningen, musikken, billederne, tidsånden og solbrillerne.

Top Gun er i virkeligheden en lang musikvideo, hvis man skal strippe den ned til benet.

To timers super lækre billeder i magic-hour, modlys og fyldt med røg. Det er unge, veltrænede, potente fyrer i bar overkrop, der spiller strand volley i den bagende sol, så sveden hagler af dem.
Sidstnævnte har vel nok også været med til at filmen beskyldes for at have undertoner af homoseksualitet i sig.

Men det er flykampscenerne, der er filmens virkelige triumfkort. De er simpelthen så sindssygt flotte, action fyldte og troværdige at man ikke tænker et sekund på at Tom og Val i virkeligheden ikke kunne flyve et F-14 fly, om det så gjaldt deres liv - og Val Kilmer aldrig har været oppe at flyve i et jagerfly. Han nægtede simpelthen.

Faktisk ville Kilmer slet ikke lave filmen, men han var under kontrakt og blev tvunget til det. Han har dog sidenhen sagt han gerne ville lave en evt. 2'er, som han oven i købet har en idé og en titel til: Top Gun 2: Dogfight.
ANNONCE
Top Gun
Faktisk blev der skrevet et manuskript til en 2'er, umiddelbart efter filmens premiere, men filmen blev droppet allerede i pre-produktions fasen. Dels fordi Tom Cruise først ikke ville være med, men så ændrede mening og forlangte et vanvittigt millionbeløb, og dels fordi militærets teknologi var blevet opdateret og de ønskede ikke at afsløre deres nye teknologi.

Historien handlede angiveligt om Maverick der nu selv var blevet instruktør på Top Gun.
Twistet var så, at han fik en kvindelig elev, der var lige så smart og selvsikker, som han selv var det, i sine unge dage.
 
En anden sjov detalje med Top Gun er at Tim Robbins og Meg Ryan faktisk også er med i filmen, i mindre roller.

Filmen havde amerikansk premiere den 16. maj 1986 og fik gode anmeldelser, hvor specielt flykampscenerne blev rost. 

Top Gun indtjente over 350 millioner dollars på verdensplan.
Den vandt en Oscar for filmens sang: "Take My Breath Away".
 
Det er nostalgi, så det basker, det er Hollywood magi, når det er bedst og den holder stadig, den dag i dag.
 
Top Gun kan købes på dvd, hvor den er udgivet i en lækker 2 disc udgave.
Den findes også på HD-DVD, dog tilsyneladende uden alt ekstramaterialet.
 
 

 
Teknisk information:
Titel: Top Gun
USA, 1986
Instruktør: Tony Scott.
Medv.: Tom Cruise, Val Kilmer, Kelly McGillis, Anthony Edwards og Tom Skerritt.
Genre: Action, Drama
Billedformat: 2.20:1
Lyd: DTS-ES
Længde: 105 min.
Bio Premiere dato: 08. August 1986
DVD Distributør: Paramount Home Entertainment
Kilde: Imdb.com og Wikipedia.org
ANNONCE
Del

Seneste nyt