Connery

Sony Ericsson Z1010

Sony Ericssons første 3G mobil, Z1010, er spækket med moderne teknologi, men som de fleste 3-telefoner på markedet indgår den på politiets liste over ulovlige håndvåben, pga. sin størrelse.

4 ud af 6 stjerner
Sony Ericssons første 3G mobil er en klaptelefon, udstyret med al det nyeste mobilteknologi; Videotelefoni, VGA kamera, bluetooth, IR-port, JAVA og afspilning af MP3 og mpeg4. Desværre gør størrelsen telefonen meget uhandy, hvis ikke ligefrem ubehagelig i f.eks. et par tætsiddende jeans. Tilsyneladende lider telefonen også af et par menu-bugs, som en gang i mellem får telefonen til at crashe (kan dog godt være et enkeltstående tilfælde). Dette betyder dog ikke at telefonen ikke er god at bruge og f.eks. menu-systemet er hastighedsmæssigt meget forbedret i forhold til T610, som har det med at være rimelig langsom når man navigerer rundt og skriver sms"er.

Størrelsen eller gørelsen
ANNONCE
Sony Ericsson Z1010
Z1010 er som sagt stor, ja nogle vil nok sige rigtig stor, hvis ikke for stor. Den måler 98.5 x 54.5 x 29 mm, hvilket vil sige at den cirka er dobbelt så tyk i forhold til mange af de nyere mobiltelefoner og cirka 1 cm bredere. Det er nu ikke så meget bredden der irriterer - det er mere det at gå rundt med en klods der stikker næsten 3 cm ud fra ens ben. Derudover vejer den 144 gram, hvilket cirka er en halv gang mere end en normal moderne mobiltelefon.

Den nederste del af telefonen, altså den halvdel hvor tasterne sidder, er cirka dobbelt så tyk som den del med skærmen, hvilket betyder at den ikke "tipper" når man holder den i hånden. Et par telefoner, her kan nævnes Nokia 6600, har størstedelen af vægten øverst, hvilket bevirker at den bliver svære at holde når man eksempelvis skal skrive sms"er.

I hånden vil Z1010 igen føles en smule for stor, især for en typisk kvindehånd, men det må man ligesom regne med hvis man hopper på "3-vognen". Man kan så diskutere hvorvidt det er telefonens størrelse eller gørelse der er afgørende. Det er selvfølgelig op til den enkelte bruger om han har brug for bluetooth, IrDA og 3G-telefoni eller om han kan nøjes med en lille smart telefon der mere eller mindre kun kan bruges til at ringe med.

Hvis man kun ønsker en mobil der kan ringe og derudover ikke må fylde meget, så er Z1010 ikke lige den rigtige telefon, men ønsker man derimod et hav af moderne funktioner og muligheden for hele tiden at være på, så er Z1010 helt sikkert en af spidskandidaterne.

Design og funktionalitet

Ud over Z1010"s størrelse og vægt, så er designet på mange måder godt og gennemtænkt. Når telefonen er klappet sammen viser det udvendige display, som måler 101x80 pixels, forskellige informationer såsom tid, dato, lydstatus og om der er net. På højre side sidder der en genvejsknap til kameraet og derudover et stik med beskyttelsesklap til de medfølgende høretelefoner, som har en meget god og klar lyd. Nederst i siden er der et mini USB-stik, hvor man med det medfølgende USB-kabel kan overføre data til sin computer. På venstre side sidder der som ved mange andre telefoner, to knapper som man kan bruge til at justere lydniveauet med under opkald og afspilning af film eller lyd. Det er også i venstre side at det 32MB store MemoryStickDuo-kort skal indsættes. Telefonen understøtter MSD-kort med op til 128MB, hvilket måske nok er lige i underkanten for en telefon der både kan afspille MP3 og MPEG4.
ANNONCE
Sony Ericsson Z1010
Den helt store fejl på Z1010 er placeringen af det udvendige kamera, som sidder på den nederste del af telefonen. Dette betyder at man skal vippe telefonen lidt forover når man vil tage et billede, hvilket bevirker at skærmbilledet bliver meget sløret idet man faktisk ser skærmen ovenfra. Derudover tager kameraet "kun" billeder i VGA-opløsning, hvilket vil sige 640x480 og det er kun lige nok til at man får nogle forholdsvis brugbare billeder. En telefon med så mange funktioner burde være udstyret med et 1,3 megapixel kamera, idet at man skal så højt i opløsning for at billederne virkelig kan bruges til noget. Udover det udvendige kamera er telefonen også udstyret med et lille videokamera indvendig som bruges til videoopkald. Under et videoopkald kan man nemt skifte kamera til det udvendige så det modtageren ser, er det man optager med det udvendige kamera. Dette er dog også en nødvendig funktion idet at det indvendige kamera ikke på nogle måder kan drejes rundt, hvilket f.eks. er tilfældet på LG U8120 og U8138.
ANNONCE
Sony Ericsson Z1010
Når man åbner telefonen får man adgang til alle de sædvanlige knapper, men derudover også en knap til at fortage videoopkald og en til at gå på 3-nettet. Knapperne er forholdsvis store, men er alle nemme og behagelige at trykke på og kan sagtens betjenes med én hånd. Telefonen er udstyret med en 5-vejs navigationstast som gør det let og enkelt at navigere gennem menusystemet, som hastighedsmæssigt er meget forbedret i forhold til Sony Ericsson T610/T630, der begge har en del problemer med en forholdsvis langsom menu som er til irritation for en der skriver hurtigt. Ordbogen var simpelthen for langsom og man skulle ikke skrive speciel hurtigt for at den ikke kunne med. Dette er nu forbedret og der er overhovedet ingen problemer i afvikling af de forskellige applikationer og spil, som foregår på et 176x220 pixel stort LCD display med 65.366 farver.

Displayet kunne dog godt være af en lidt bedre kvalitet for man skal ikke kigget meget skævt på det, for at farverne bliver for utydelige til at se hvad der er på skærmen. Dette er også tilfældet når man skal tage billeder med det udvendige kamera, fordi at det som sagt er placeret så telefonen som skal vippes forover, hvilket bevirker at man ikke rigtig kan se det man vil tage et billede af.

"At være på"

Z1010 har som sagt en genvejstast til 3-nettet og dens 5-vejs navigationstast gør det nemt og enkelt at styre rundt. En ting der er lidt irriterende er at det ikke er muligt at hente de forskellige klip man streamer over nettet. Det vil altså sige sig at det ikke er muligt at downloade et sjovt klip eller lignende, så man har det liggende på telefonens memory kort.

Ud over dette så fungere Z1010 ellers rigtig godt på det mobile net, hvor det er muligt at hente med op til 384 kbps, hvilket jo som de fleste ved gør det muligt at se nyhederne, sporten, musikvideoer og meget mere. Der er også mulighed for at lave "bogmærker", så man nemt og hurtigt kan komme ind på sine favorit sider.
ANNONCE
Sony Ericsson Z1010
Sony Ericsson Z1010
Sony Ericsson Z1010
Telefonen er blevet testet i Odense-området og der har ikke været de store problemer med at opnå 3-dækning. Øverst på skærmen er der ved siden af den bar som viser signalstyrken, et lille ikon der viser om der er 3-dækning og lidt længere henne et ikon der viser om telefonen er tilsluttet 3-nettet.

Der har dog været lidt problemer med at få videotelefoni til at virke, da telefonen en gang imellem har sagt at det ikke var muligt at fortage videoopkald til den pågældende telefon, selvom der alle gangene har været tale om en anden 3-mobil. Dette kan måske skyldes fejl hos selve "3", og det er da heller ikke utænkeligt for de har efter et år på markedet stadig store problemer med deres net og ikke mindst deres service hvis man kan kalde det service. Personligt har jeg dog ikke oplevet disse problemer, ud over at selve 3-nettet har været nede 2 gange i et par timer, men har dog hørt masser af skrækhistorier om forkerte regninger, timelange ventetider ved 3 og ingen dækning.

Endelig dom
ANNONCE
Sony Ericsson Z1010
Sony Ericssons først 3G-telefon, er en veldesignet klaptelefon, der dog lider af en del småfejl. Telefonen lider også en del under dens store størrelse, hvilket dog ikke er anderledes for de andre 3G-telefoner. Z1010 kommer med masser af tilbehør, herunder høretelefoner, USB-kabel og 32MB MemoryStickDuo-kort, men understøtter kun MSD-kort med op til 128MB plads, hvilket er for lidt til en telefon som kan afspille både MP3 og MPEG4. En ting som er muligt med Z1010 og som f.eks. ikke er muligt med LG 8120, er at man samtidigt med at man afspiller MP3 kan skrive sms eller betjene telefonen på anden måde. Batterilevetiden er også acceptabel, taget i betragtning at vi her snakker om en 3G-telefon som derudover også har bluetooth, farveskærm og meget mere. Telefonen har ifølge Sony Ericsson en taletid på 11,5 timer og en standbytid på 290 timer, men disse tal er dog i hverdagen lidt mindre, og det belaster batteriet meget at se filmklip eller høre musik. Telefonen er på mange måder attraktiv for nye brugere af 3-nettet, idet at menusystemet er utroligt nemt at finde rundt i og idet at telefonen er faldet meget i pris, så det er den ideelle løsning hvis man ønsker at have mulighed for at tjekke nyheder, vejret eller høre musik på farten.

Fakta om Sony Ericsson Z1010
ANNONCE
Del

Seneste nyt