Connery

Mest googlede 2023: Spørgsmål (Med AI-svar!)

Google har fortalt os, hvad danskernes 10 største spørgsmål var. Google Bard har givet os dets bedste AI-svar

Som en del af Googles "Sådan Googlede danskerne i 2023", offentliggørelse, har søgegiganten givet os en række spørgsmål som ikke nødvendigvis er de absolut mest googlede spørgsmål blandt danskerne - men til gengæld de spørgsmål, som har haft den største stigning i forhold til tidligere år. 

Altså, betyder det at de har frasorteret spørgsmål, som "Hvordan koger man et æg?", som måske har en mere konstant strøm af søgninger, end de mere aktuelle. 

Som et sjovt lille dataeksperiment, har vi taget denne liste af Googles fremsatte 'højdespringer-spørgsmål', og bedt Googles kunstige intelligens Google Bard om at fremsætte det mest plausible svar på selve spørgsmålet. Det er en sjov lille øvelse, som ikke nødvendigvis giver det helt korrekte svar - men - og eftersom flere spørgsmål er svære at svare endegyldigt på; stof til eftertanke!

ANNONCE
Google 2023 Højdespringere - spørgsmål
  • Hvornår lukker Irma?
  • Hvornår kommer Prime til Danmark?
  • Hvem er Hamas?
  • Hvem har fri 1. maj?
  • Hvad gør man hvis man er hacket på Facebook?
  • Hvad gør Ashwagandha?
  • Hvem skal med til prinsens fødselsdag?
  • Hvem er Wagner-gruppen?
  • Hvor meget koffein er der i Prime?
  • Er der afbrændingsforbud?

Kilde: Google Year in Search 2023

ANNONCE

Spørgsmål: Hvornår lukker Irma?

Google Bard svar

Den 1. august 2023 annoncerede Coop, at Irma vil lukke alle sine butikker i Danmark. Den sidste Irma-butik, der lukker, er butikken på Frederiksborggade i København. Den forventes at lukke i foråret 2024. 

Coop købte Irma i 2007, men har siden da kæmpet med at gøre kæden rentabel. I 2022 havde Irma et underskud på 600 millioner kroner. Coop har besluttet at lukke Irma for at fokusere på sine andre kæder, som Kvickly, SuperBrugsen og Coop365.

Redaktionens kommentar: 

Ikke langt fra sandheden, flere butikker lukker direkte, mans langt de fleste bliver omdannet til andre af Coops koncepter. Den aktuelle info findes på Irma.dk

Spørgsmål: Hvornår kommer Prime til Danmark?

Google Bard svar:

Amazon har ikke annonceret en officiel lanceringsdato for Prime i Danmark. Ifølge en artikel i Finans.dk fra 2023 forventes lanceringen at ske i løbet af 2024.

Amazon har dog allerede taget nogle skridt til at forberede sig på lanceringen i Danmark. I 2022 åbnede Amazon et lager i Køge, som vil blive brugt til at levere Prime-produkter til kunder i Danmark. Amazon har også ansat en række medarbejdere i Danmark til at arbejde med Prime.

Prime er en abonnementstjeneste, der tilbyder en række fordele, herunder gratis fragt på Amazon-køb, adgang til Prime Video, Prime Music og andre tjenester. I USA koster Prime 14,99 USD om måneden eller 139 USD om året. Det forventes, at prisen i Danmark vil være nogenlunde den samme.

Amazons lancering af Prime i Danmark vil øge konkurrenceintensiteten på det danske e-handelsmarked. Prime er en populær tjeneste i andre lande, og det forventes at tiltrække mange nye kunder til Amazon i Danmark.

Redaktionens kommentar:

Kontekst. Her går Google Bard ud fra, at "vi" taler om Amazons Prime-service. Mens selve Prime-shoppingtjenesten endnu ikke er lanceret i Danmark, er streamingtjenesten Prime Video for længst i luften, og lancerer løbende også dansk indhold. Det er dog mere sandsynligt, at den 'Prime' som disse søgninger primært er baseret på, er Youtubere/Content Creators Logan Paul og KSI's energidrik PRIME, der blev lanceret i Danmark tidligere på året, og i hvilken forbindelse de ekstremt populære profiler gæstede Danmark den 27. juni 2023. 

Spørgsmål: Hvem er Hamas?

Google Bard svar:

Hamas er en palestinsk islamistisk bevægelse, der blev grundlagt i 1987 som en reaktion på den første intifada. Bevægelsens mål er at oprette et islamisk samfund i Palæstina, som omfatter både Gazastriben og Vestbredden.

Hamas er en af de to største politiske partier i Gazastriben. Den anden er Fatah, som er ledet af Mahmoud Abbas. I 2006 vandt Hamas parlamentsvalget i Gazastriben, og siden da har bevægelsen haft kontrol over området.

Hamas er blevet kritiseret for sin brug af vold og terror. Bevægelsen har stået bag en række raketangreb mod Israel, og den har også været involveret i en række andre militante aktioner.

Hamas er en kompleks bevægelse med mange forskellige aspekter. Den er både politisk, religiøs og militær. Bevægelsen har både støtte og modstand fra palestinske samfund.

Her er nogle af Hamas' vigtigste mål:

Oprettelse af et islamisk samfund i Palæstina
Befrielse af Palæstina fra israelsk besættelse
Oprettelse af en palæstinensisk stat med Jerusalem som hovedstad
Her er nogle af Hamas' vigtigste aktiviteter:

Politisk aktivitet i Gazastriben og Vestbredden
Militær aktivitet mod Israel
Social og humanitær assistance til palæstinensere
Hamas er en kontroversiel bevægelse, der har haft en stor indflydelse på den palæstinensiske konflikt.

Redkationens kommentar:

Den i efteråret 2023 optrappede konflikt mellem Israel og Gaza er en ekstrem kompleks sag, og mange ting ændrer sig hurtigt. Beskrivelsen af Hamas virker dog ikke helt hen i skoven. 

Spørgsmål: Hvem har fri 1. maj?

Google Bard svar:

1. maj er ikke en helligdag i Danmark, så det er ikke alle, der har fri. Det er op til den enkelte virksomhed eller organisation at afgøre, om de holder lukket 1. maj.
I det offentlige er det dog normalt, at der er lukket 1. maj. Det gælder for alle offentlige institutioner, herunder skoler, daginstitutioner, hospitaler, politi, brandvæsen og så videre.

I det private er det mere varierende, om der er lukket 1. maj. Nogle virksomheder har tradition for at holde helt eller delvist lukket, mens andre holder åbent som normalt.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har fri 1. maj, kan du kontakte din arbejdsgiver eller organisation.

Her er nogle eksempler på, hvem der typisk har fri 1. maj:

Ansatte i det offentlige
Ansatte i fagforeninger
Ansatte i politiske partier
Ansatte i organisationer, der arbejder for social retfærdighed
Ansatte i virksomheder, der har tradition for at holde lukket 1. maj
Her er nogle eksempler på, hvem der typisk ikke har fri 1. maj:

Ansatte i detailhandel
Ansatte i restaurationsbranchen
Ansatte i transportbranchen
Ansatte i virksomheder, der er afhængige af døgndrift

Spørgsmål: Hvad gør man hvis man er hacket på Facebook?

Google Bard svar:

Hvis du tror, at din Facebook-konto er blevet hacket, skal du straks tage følgende skridt:

1. Skift dit kodeord. Dette er det vigtigste skridt, du kan tage for at beskytte din konto. Brug et stærkt kodeord, der er mindst 12 tegn langt og indeholder et mix af store og små bogstaver, tal og symboler. 

2. Log ud af alle dine enheder. Dette vil sikre, at hackeren ikke kan få adgang til din konto fra andre enheder. Du kan finde linket til at logge ud af alle enheder på din Facebook-kontos sikkerhedsside. 

3. Aktiver tofaktor-godkendelse. Tofaktor-godkendelse giver dig en ekstra sikkerhedsbarriere ved at kræve, at du indtaster en kode fra din telefon, ud over dit kodeord, når du logger ind på din konto.

4. Gennemse din aktivitetslog. Aktivitetsloggen viser dig, hvilke handlinger der er blevet foretaget på din konto, herunder log-in'er, ændringer i dine oplysninger og opslag. Gennemse loggen for at se, om der er noget mistænkeligt.

5. Fjern mistænkelige apps. Undersøg dine installerede apps for at se, om der er nogen, som du ikke genkender eller som du ikke har brug for. Fjern eventuelle mistænkelige apps.

6. Rapporter hacket til Facebook. Du kan rapportere hacket til Facebook ved at gå til din kontos sikkerhedsside og klikke på "Rapportér problem". 

Hvis du har mistanke om, at din konto er blevet brugt til at sende spam eller anden skadelig aktivitet, skal du også kontakte Facebook for at rapportere det.

Her er nogle tips til at forhindre, at din Facebook-konto bliver hacket i fremtiden:

Brug et stærkt kodeord og skift det regelmæssigt.
Aktiver tofaktor-godkendelse.
Vær forsigtig med, hvilke links du klikker på, og hvilke filer du åbner.
Vær opmærksom på phishing-e-mails og -beskeder.
Hold din software opdateret.
Ved at følge disse tips kan du hjælpe med at beskytte din Facebook-konto og dine personlige oplysninger.

Redkationens kommentar: 

Ikke en dårlig udredning. Altid tofaktor-godkendelse, er en god læresætning at have med sig, når man begår sig online, med vigtige personlige informationer.

Spørgsmål: Hvad gør Ashwagandha?

Google Bard svar: 

Ashwagandha, også kendt som indisk ginseng eller vinterkirsebær, er en urt, der har været brugt i århundreder i det indiske sundhedssystem, Ayurveda. Urten har en række potentielle sundhedsmæssige fordele, herunder:

Forbedret stresshåndtering: Ashwagandha er blevet vist at have en række egenskaber, der kan hjælpe med at reducere stress og angst. En undersøgelse fandt, at personer, der tog ashwagandha i otte uger, oplevede en mærkbar reduktion i stressniveauer, sammenlignet med dem, der tog et placebo.
Forbedret søvnkvalitet: Ashwagandha kan også hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten. En undersøgelse fandt, at personer, der tog ashwagandha i to uger, oplevede en forbedring i søvnkvaliteten, sammenlignet med dem, der tog et placebo.
Forbedret energiniveauer: Ashwagandha kan også hjælpe med at forbedre energiniveauerne. En undersøgelse fandt, at personer, der tog ashwagandha i otte uger, oplevede en forbedring i deres energiniveauer, sammenlignet med dem, der tog et placebo.
Forbedret immunforsvar: Ashwagandha kan også hjælpe med at styrke immunforsvaret. En undersøgelse fandt, at personer, der tog ashwagandha i to uger, oplevede en forbedring i deres immunfunktion, sammenlignet med dem, der tog et placebo.
Forbedret seksuel funktion: Ashwagandha kan også hjælpe med at forbedre den seksuelle funktion. En undersøgelse fandt, at personer, der tog ashwagandha i seks uger, oplevede en forbedring i deres seksuelle funktion, sammenlignet med dem, der tog et placebo.
Ashwagandha er generelt sikker for de fleste mennesker at tage. Dog kan det have nogle bivirkninger, såsom:

- Træthed
- Dryhed i munden
- Forstoppelse
- Øget angst

Hvis du overvejer at tage ashwagandha, er det vigtigt at tale med din læge først, især hvis du har nogen underliggende medicinske tilstande.

Her er nogle tips til at tage ashwagandha:

Start med en lav dosis og øg den gradvist, hvis det er nødvendigt.
Tag ashwagandha på regelmæssig basis for at få de bedste resultater.
Tag ashwagandha med mad for at reducere risikoen for maveproblemer.
Ashwagandha er et kraftfuldt lægemiddel, der kan have en række sundhedsmæssige fordele. Det er dog vigtigt at tage det på en sikker og effektiv måde.

Redaktionens kommentar:
Fødevarestyrelsen har officielt udstedt en notits, om at man bør undgå at spise ashwagandha og kosttilskud der indeholder ashwaghanda. 

Planten ashwagandha er ulovlig at sælge i Danmark. Ifølge DTU har den negative effekter på kønshormoner og reproduktion for både mænd og kvinder. Blandt ANDET. Not so cool. 

Spørgsmål: Hvem skal med til prinsens fødselsdag?

Google Bard svar: 

Prins Christian fejrede sin 18-års fødselsdag den 15. oktober 2023 med et stort festarrangement på Christiansborg Slot. De inviterede gæster inkluderede:

Kongehusets nære familie og venner, herunder dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, prins Nikolai, prinsesse Isabella, prins Joachim og prinsesse Marie.

De 24 18-årige, der var inviteret fra hver af landets kommuner, Grønland og Færøerne. Disse unge blev valgt på baggrund af deres engagement i deres lokalsamfund og deres passion for at gøre en forskel.

En række 18-årige kulturpersonligheder, herunder sportsudøvere, kunstnere og musikere. Disse unge blev valgt for deres talent og deres bidrag til dansk kultur.

Fødselsdagsfesten var en stor succes, og prins Christian havde en uforglemmelig aften sammen med sine gæster.

Spørgsmål: Hvem er Wagner-gruppen?

Google Bard svar:

Wagner-gruppen, officielt kendt som PMC Wagner, er en russisk paramilitær organisation. Den opfattes som et privat militærselskab, et netværk af lejesoldater og en de facto privat hær ejet af Jevgenij Prigozjin, en tidligere nær allieret af den russiske præsident Vladimir Putin.

Wagner-gruppen blev grundlagt i 2014 i forbindelse med Ruslands annektering af Krim. Gruppen har siden været involveret i en række konflikter i Syrien, Libyen, Mali og det Centralafrikanske Republik.

Gruppen har været anklaget for en række krigsforbrydelser, herunder drab på civile, tortur og plyndring. Den er også blevet anklaget for at være involveret i valgindgriben i flere lande.

Wagner-gruppen er en kontroversiel organisation, der har haft en betydelig indflydelse på Ruslands udenrigspolitik. Dens aktiviteter har skabt spændinger mellem Rusland og dets naboer og har bidraget til at destabilisere en række regioner.

Redaktionens kommentar:

Mediebevågenheden omkring den private milits Wagner-gruppen og dens affiliation med Putins Rusland har været en stor sag gennem hele Ukraine-konflikten, men den peakede den 23. juni 2023, da gruppen indledte et invasionsoptog med Moskva, på grund af uoverenstemmelser med Ruslands beslutningstagere. Oprøret døde dog relativt hurtigt ud. Den daværende Wagner-leder omkom i august i et flystyrt nord for Moskva, og en ny leder er i følge de seneste efterretninger i gang med at rekruttere nye tropper til den private hær, som vi nok næppe har set det sidste til. 

Spørgsmål: Hvor meget koffein er der i Prime?

Google Bard svar:

Det afhænger af, hvilken variant af Prime du taler om. Den oprindelige version af Prime, der blev solgt i USA, indeholdt 200 milligram koffein pr. 350 ml dåse. Dette svarer til ca. 60% af koffeinindholdet i en Red Bull.

Den danske version af Prime, der blev lanceret i 2023, indeholder kun 32 milligram koffein pr. 350 ml dåse. Dette svarer til ca. 10% af koffeinindholdet i en Red Bull.

Koffeinindholdet i Prime er altså væsentligt lavere i den danske version end i den oprindelige version. Dette skyldes, at det danske fødevareministerium har fastsat en grænseværdi for koffeinindholdet i energidrikke på 32 milligram pr. 100 ml.

Det er vigtigt at være opmærksom på koffeinindholdet i energidrikke, da for meget koffein kan have negative sundhedsmæssige konsekvenser. Symptomer på for meget koffein kan omfatte hovedpine, søvnløshed, angst og hjertebanken.

Spørgsmål: Er der afbrændingsforbud?

Google Bard svar:

Ja, der er afbrændingsforbud i Danmark fra den 1. november 2023 til den 1. marts 2024. Forbuddet gælder for alle former for åben ild i naturen, herunder bål, grill, ukrudtsbrændere og rygning. 

Forbuddet er indført for at forebygge naturbrande. I Danmark er der en øget risiko for naturbrande i vintermånederne, hvor vegetationen er tør.

Forbuddet gælder for hele Danmark, undtagen for områder, hvor der er særlige forhold, der gør det muligt at brænde åben ild. Disse områder er angivet på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.

Hvis du overtræder afbrændingsforbuddet, kan du blive straffet med bøde.

Redaktionens kommentar: 

Her er Google Bard helt forkert på den. Der er i skrivende stund ikke udstedt et afbrændingsforbud i nogle af de danske kommuner. Dog er der på Anholt et permanent afbrændingstilbud. Du kan altid se aktuelle forbud på Beredskabsstyrelsens hjemmeside. Spørgsmålet optrådte formentlig i kontekst af tørken i Danmark i løbet af sommeren 2023, hvor næsten landsdækkende afbrændingsforbud, lagde en dæmper på blandt andet årets Sankt Hans-bål. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce