Connery

Doom 3 til Xbox

Er du også dømt til helvede? Doom 3 er din chance for at forberede dig på det uundgåelige...

4 ud af 6 stjerner
Tilbage i starten af 1990erne revolutionerede spillet Doom computerspilsgenren. Med et kom et spil, hvor alle kunne se hvad tingene forestillede, så man ikke længere var overladt til sin fantasis fortolkning af de gnidrede pixels. Doom 1 og 2 fangede en hel generation af gameres opmærksomhed, og blev sin tids mest populære spil. Den grafiske vold affødte samtidigt en stribe af anklager mod vold i computerspil, og spillets motorsav er gentagne gange fremhævet som modbydelig og grusom af kritikerne.

Sidste år kom spillet i en ny udgave til PC og nu også til Xbox, hvor den grundlæggende historie bliver genfortalt, denne gang bare med alverdens opdateringer af især grafikken.
ANNONCE
Doom 3 til Xbox
Det handler om dæmoner

Doom 3 er et action-horror spil, der forsøger at sætte dine sanser på en hektisk prøve. Kort efter spillet er startet, er man i gang med at nedkæmpe horder af dæmoner og zombier, der alle er hvileløst ude efter at fortære dig. De gemmer sig overalt på den fortabte Marsbase, man er fanget i, og nyder godt af det omfattende kaos og strømsvigt stedet er ramt af på grund af videnskabelige forsøg. Langt de fleste mennesker på basen er blevet nådesløst slagtet i et hurtigt angreb, og man finder langsomt ud af, at de få overlevende enten er skræmte fra vid og sans, eller direkte imod en.

Monstrene er gamle kendinge for fans af spillet, og holdt i samme stil som man kender dem, for netop at bringe genkendelsen ind i spillet. Der er blandt andet gensyn med de ildkastende imps, lost souls og hellknights.

Historie, eller mangel på samme...

Har man spillet Doom ved man, at det er så som så med historien. I de klassiske udgaver var det noget med en masse dæmoner der invaderede en base på en af Mars" måner, og siden hen Jorden. Disse dæmoner kom fra helvede, så man fik den glimrende opgave, at skulle redde Jorden fra sikker undergang.

I Doom 3 er historien raffineret en smule, så man nu indgår i en mere filmisk fortælling, hvor adskillige personer bidrager til handlingen gennem mellemsekvenser og radiobeskeder. Som hovedperson gør man ikke meget andet end at lytte til deres ord, for derefter at fortsætte sin vej gennem banerne.

Det handler i virkeligheden mest om at være god til at ramme de mange fjender man møder, samt at finde de nødvendige adgangskoder og nøgler, der ligger spredt rundt på banerne, så spillet er essentielt stadig et løb-ind-i-rum hent-nøgle løb-ud-af-rum spil med et temmelig lineært banedesign. Som regel skal man bare fortsætte fremad for at finde hurtigste vej til næste mål.
ANNONCE
Doom 3 til Xbox
Din billet til helvede

Hvad end man bare er ude på at skyde flest mulige monstre, eller bare gerne vil være en helt og rede dagen, så er man i Doom 3 dømt til at ryge i helvede. En gal videnskabsmand er løs, og hans handlinger truer med at sprede sig fra Mars til Jorden. Er man god nok klarer man den måske længe nok til at slippe ud på den anden side, og opdage mere om de forhistoriske aspekter der ligger bag de mange skumle eksperimenter på basen.

Grafikken

Det er på det visuelle Doom 3 virkeligt imponerer. Grafikken er ganske enkel formidabel, og flytter grænsen for hvad man troede var muligt på Xbox. Det er stort set lige så flot som PC udgaven, og det er nok kun folk med en meget hurtig PC, som vil lægge mærke til en forskel. Spillet kører flot og flydende på Xbox, og der er ikke urimelig lang loadetid på de forskellige baner.

Der er dog skår i glæden, da spillet er meget mørkt, og man ofte kan have svært ved at se hvad der sker. Lommelygten er en god hjælp, men den lyser ikke ret meget af ens syn op, så man skal i det store hele være indstillet på at lege mørkeleg med monstrene. For meget lys vil selvfølgelig også gå betragteligt ud over horror-effekterne.
ANNONCE
Doom 3 til Xbox
Lyden

Der er lagt meget arbejde i lydsiden, for man får konstant lyde at høre fra ens omgivelser og radiokontakt med andre overlevende. Det er meget kaotiske lyde, der signalerer, at man er presset, og ofte afslører en tung ånde eller en uhyggelig stønnen, at et monster er lige i nakken af en. Egentlig musik i spillet er der ikke, men man hører hele tiden en række musiske stemningslyde der passer til det miljø man færdes i. Har man højttalerne er der også mulighed for 5.1 surround.

Multiplayer og ekstra funktioner

Spillet kommer som standard med multiplayer gennem Xbox Live og SystemLink. Dette åbner for mulighed for deathmatch og cooperative spil. Sidstnævnte fandtes ikke i PC udgaven. Køber man den særlige Collectors Edition af Doom 3, får man desuden Doom 1 og 2 med i Xbox udgaver. Disse er tro kopier af originalerne, og tillader endda multiplayer i splitscreen. Desuden medfølger en række videointerviews med designerne.
ANNONCE
Doom 3 til Xbox
Konklusion

Doom 3 er et godt bud på et skydespil, hvor man ikke skal bekymre sig om handlingen. Der er mest lagt vægt på flot grafik og uhygge, og dette gøres godt. Mange gange er det skræmmende hvor realistisk den udpenslede vold kan virke, og det kan godt være, man skal holde pauser ind imellem, for at kunne holde nerverne i ro. Det virker selvfølgelig bedst hvis man spiller om natten, men man ser jo heller ikke gyserfilm ved højlys dag?

Når alt kommer til alt er det et topkvalitetsspil, der dog lige mister en karakter på de lidt for mørke omgivelser og det lineære banedesign. På plussiden skal den intense stemning slutteligt fremhæves. Man bliver virkeligt suget ind i det kaos Doom altid har stået for.
ANNONCE
Del

Seneste nyt