Forskere har for første gang nogensinde fanget en abyssal humpback anglerfish (Melanocetus johnsonii) på kamera i klart dagslys – et syn, der aldrig før er blevet dokumenteret.
Læs også: CIA-sabotageguide fra 1944 topper bestsellerlisterne i USA
En uventet opdagelse
Hændelsen fandt sted tidligere på måneden, da en forskergruppe fra NGO’en Condrik var på hajekspedition ud for Tenerifes kyst. Under deres tilbagevenden til havnen fik marinebiolog Laia Valor øje på noget i vandet, der skilte sig ud.
“Jeg så noget sort i vandet, der hverken lignede plastik eller affald. Det virkede usædvanligt,” fortalte Valor til EFE News Agency. “Vi tilbragte et par timer med det. Desværre var det i dårlig stand og overlevede kun få timer.”
Fanget på kamera før det var for sent
Det var fotograf David Jara Boguñá, der nåede at forevige det ekstremt sjældne syn, før fisken døde. Tidligere billeder af arten har kun været vage undervandsoptagelser, billeder af døde eksemplarer eller larver.
Hvorfor denne anglerfish svømmede så tæt på overfladen er fortsat et mysterium. Nogle forskere mener, at klimafænomener som El Niño kan få dybhavsfisk til midlertidigt at søge mod koldere overfladevand.
“Der kan være tusindvis af grunde til, at den var der,” forklarer Valor. “Vi ved det simpelthen ikke. Det er en ekstremt sjælden observation, og det kan meget vel være første gang, det nogensinde er blevet filmet under disse forhold.”
Selvom denne opdagelse hurtigt blev tragisk, er det stadig et af de mest bemærkelsesværdige øjeblikke i dybhavsforskningen – og en påmindelse om, hvor meget vi stadig har til gode at opdage i verdenshavene.