Mad
10 fødevarer som er blevet dyrere end nogensinde i 2025
Hårdt for pengepungen for danskerne i 2025.
Det er ikke længere kun kød og mejeriprodukter, der får dankortet til at svede i supermarkedet. Priserne på en række dagligvarer har ramt rekordniveauer, og der er ikke udsigt til, at de falder foreløbigt.
Læs også: Mercedes skal finde 37 milliarder – og det skal gå stærkt
Flere faktorer spiller ind – fra inflation og stigende produktionsomkostninger til klimaforandringer, der rammer høsten hårdt. Her er ti fødevarer, der er blevet dyrere end nogensinde.
10: Olivenolie
Olivenolie er blevet et luksusprodukt. Dårlige høstår i Spanien og Italien, forårsaget af tørke og ekstrem varme, har fået produktionen til at dykke, mens efterspørgslen fortsat er høj. Priserne er steget med op til 100 % siden 2022, og det gør ondt på både hjemmekokke og restauranter.
9: Chokolade
Chokoladeelskere må forberede sig på at betale mere for deres yndlingssnack. Kraftige regnskyl i Vestafrika har forårsaget rådne kakaoplanter og en af de laveste høster i årevis. Resultatet? Markant højere priser på kakao – og dermed chokolade.
8: Kaffe
Kaffepriserne er steget støt, især på grund af klimaændringer i Brasilien og Colombia, hvor store dele af verdens kaffe produceres. Frost, tørke og oversvømmelser har påvirket høsten, og kaffe er nu en af de dyreste dagligvarer i mange lande.
7: Ris
En anden basisvare, der er blevet dyrere, er ris. Indiens eksportrestriktioner på visse rissorter har presset verdensmarkedspriserne op, og samtidig har ekstremt vejr i Asien påvirket produktionen negativt.
6: Æg
Prisen på æg har været i en opadgående spiral, især på grund af udbrud af fugleinfluenza, som har ført til massive aflivninger af fjerkræ. Samtidig er foderpriserne steget, hvilket også har skubbet priserne opad.
5: Appelsinjuice
Orkaner og citrus-sygdomme i Florida og Brasilien har ført til en lavere appelsinhøst, og det har sendt prisen på appelsinjuice i vejret. Faktisk er appelsinjuice en af de mest inflationsramte varer i verden i øjeblikket.
4: Sukker
Sukkerpriserne har ramt det højeste niveau i over et årti. Tørke i Thailand og Brasilien har reduceret produktionen, mens stigende efterspørgsel til både fødevareproduktion og biobrændstof har presset priserne yderligere op.
3: Smør
Mejeriprodukter har generelt været udsat for store prisstigninger, men især smør er blevet ramt. Højere produktionsomkostninger, stigende energipriser og et fald i mælkeproduktionen har gjort det dyrere at producere smør, hvilket afspejles på hylderne.
2: Hvede
Krigen i Ukraine har påvirket kornmarkederne markant, da Ukraine og Rusland er to af verdens største eksportører af hvede. Samtidig har tørke og ekstreme temperaturer i USA og Europa skabt ekstra pres på priserne.
1: Oksekød
Oksekød har altid været en dyr post på madbudgettet, men de seneste år er prisen steget endnu mere. Øgede foderpriser, højere lønomkostninger og klimaforandringer, der gør kvægdrift dyrere, har alle bidraget til, at bøfferne nu koster mere end nogensinde.
Priserne bliver næppe lavere
Selvom inflationen er faldet, betyder det ikke nødvendigvis, at fødevarepriserne vil følge med ned. Flere eksperter peger på, at de høje priser er kommet for at blive – i hvert fald indtil produktionen stabiliserer sig, og klimaet viser sig fra en mere nådig side.
Indtil da må vi nok vænne os til, at morgenkaffen, chokoladen og olivenolien kræver lidt ekstra luft i budgettet.