The Ultimate Walk of Shame: Netflix-serien Skruk fra manuskriptforfatterenes perspektiv
Amalie Næsby Fick og Nikolaj Feifer tackler ufrivillig barnløshed med humor
En velrenommeret fertilitetslæge, 37-årige Nana, har bygget sin karriere på at hjælpe andre med at kunne sætte liv i verden, men har ikke selv fået børn. Det er starten på et problem der eskalerer som en atombombe, da Nana, takket være vaginal-scanning og hjælpsom hånd fra en kollega, finder ud af, at hun selv har meget kort tid til at få børn: Det skaber den perfekte storm, da hun efter at have fundet ud af, at eks-kæresten Mathias donerer til sædbanken ved siden af klinikken, drikker hjernen ud: For, ups, at inseminere sig selv, med netop ex’ens sæd: Det vanvittige præmis er setuppet for Netflix’ nye danske komedieserie Skruk.
"The ultimate walk of shame", sådan beskriver Amalie Fick - med et grin - det indledende point-of-no-return i serien, som hun sammen med medforfatter Nikolaj Feifer netop har bragt til verden på Netflix.
Vi møder Amalie og Nikolaj op til premieren på Skruk, for at blive lidt klogere på, hvilket arbejde der egentlig går i, at skabe en serie omkring det ret så tabubelagte emne: Ufrivillig barnløshed. Det viser sig hurtigt, at de to forfattere begge har erfaringer med fertilitetsbehandling - og at det er et område der ligger dem meget nært, at udforske.
"Vi kender alle de store oplevelser som man går igennem i sådan en proces. Derfor var det selvfølgelig også spændende at arbejde i den arena, og få lov til at fortælle noget, om noget der har fyldt så meget i ens liv. Og i rigtig mange menneskers liv - på godt og på ondt." lyder det fra Amalie, der uddyber at både hende og Nikolaj har været en del af fertilitetsbehandling, "på forskellige måder, af forskellige grunde."
Nikolaj Feifer stemmer i "[Fertilitetsehandling] er fyldt med håb og glæde, alle de største følelser - også sorg - og det kan være hårdt. Fordi vi begge kendte arenaen så godt, havde vi lyst til at fortælle om det - men på en i en lidt lettere tone, så det er mere tilgængeligt."
Talestrømmen kører allerede i stor stil fra de to kolleger, der fortsætter med at besvare mine spørgsmål - inden jeg overhovedet får dem fremsagt - Amalie fortsætter "På en måde har vi lavet den serie, som vi selv har manglet, da vi gik igennem den proces. Der findes fine dokumentaristiske serier og også nogle tungere film om ufrivillig barnløshed - men det var vigtigt for os at lave noget, der også kunne være et åndehul for det her. At være en samtalestarter, i stedet for at dykke mest ned i smerten og sorgen. Vi vil gerne kombinere at lave en fortælling omkring fertilitetsbehandling, med en kærlighedshistorie, og en venskabshistorie og en arbejdspladshistorie."
Har man allerede binget Skruk på Netflix, er der ingen tvivl om, at det er en komedieserie, som på en måde formår at være meget underholdende, på trods af dets tunge og til tider tabubelagte emner, og forfatterne har haft et knivskarpt fokus på, hvordan humoren kommer ind i billedet.
"Vores humor er jo ikke en fernis man lige smører på når man er færdig. Det er bare en del af, hvordan vi også snakker sammen og hvordan mennesker tackler de hårdeste situationer," fortæller Nikolaj, der godt er klar over, at det på overfladen kan lyde som et minefelt, at lave en komedieserie omkring seriens tema.
"Det har været ekstremt vigtigt for os, at humoren aldrig har været ironiserende. At den ikke holdes ud i armslængde - men at den er et hjerteligt og humoristisk blik ind i noget." lyder det fra Amalie, der fortsætter: "Vi bruger en arena som er forbundet med mange hårde ting, men det er dejligt at kunne grine af livet rundt om. Forhåbentlig kan det blive en samtalestarter, så vi kan være en del af at af-tabuisere en lille del, af at af-tabuisere noget meget stort; fertilitetsbehandling, som er stigende almindeligt i dag. Det kunne vi godt tænke os at være en del af, at gøre det nemmere at snakke om."
Det er mere tilgængeligt at tage en læge som laver verdens største fuck-up og så ligesom fortælle det derfra.
For Amalie og Nikolaj faldt det ret hurtigt på plads, at de ville lave en historie omkring fertilitetsklinikken. Det kunne være nærliggende at følge et par, der kæmper for at få et barn, men den idé blev hurtigt fejet af bordet.
"Det er ikke særligt sjovt at være ufrivillig barnløs og gå igennem den proces - og det er ikke nødvendigvis noget vi havde lyst til at lave komedie med." forklarer Amalie, om hvorfor valget faldt på at skabe serien omkring fertilitetslægen Nana, "Vi ville rigtig gerne lave en facetteret fortælling, og møde par gennem flere stadier i behandlingen. Hvis vi skulle det, så skulle vi enten lave en ensemble-historie hvor vi følger en masse forskellige klienter, eller også skulle vi tage det fra lægens perspektiv, så bliver vi introduceret til dem i forskellige situationer. Så var det mere tilgængeligt at tage en læge som laver verdens største fuck-up og så ligesom fortælle det derfra." understreger hun.
For at give Skruk et strejf af nødvendig virkelighed, har det været nødvendigt med en vis research, som foruden Amalie og Nikolajs personlige erfaringer, har været med til at underbygge både troværdigheden, men også de mere vanvittige scener i serien.
"Vi snakkede med mange forskellige par - og så snakkede vi også med en fertilitetslæge som hele tiden har været med på sidelinjen." lyder det fra Nikolaj, der fortæller at især en hotline til fertilitetslægen har været vigtig i skrivefasen: "Nogle gange sidder man i forfatterrummet og tænker: Kunne det her være en konflikt, kunne det her ske? Og så henvender man sig til lægen som siger: Det kunne det faktisk godt - man skal bare lige huske…" en proces, der nærmere har beriget serien, især i helt lavpraktiske situationer, som Amalie fremhæver: "Jeg fandt blandt andet ud af, at de tit scanner hinanden, som sådan en lille kollegial tjeneste. ‘Vaginal-scanner I hinanden? Ja da’- Så vores research har givet enormt meget."
Kan man inseminere sig selv? Spørgsmålet, som viser sig at være ekstremt vigtigt for fortællingen i Skruk. "De er meget teknisk gået ind i det: Hvis man skal helt op i livmoderen, så skal man have nogle meget lange fingre - altså hvis man skal gøre det på sig selv. Det der med at forstå det praktiske i detaljen, har været helt vildt spændende og sjovt." griner Amalie, inden hun fortsætter: "Det har været meget vigtigt for os, at vi ikke lavede noget, der ikke var realistisk. Derfor har Anna, vores vidunderlige lægekonsulent, har også haft Josefine (Park) i oplæring som fertilitetslæge, så hun kunne lære at betjene instrumenterne. Så de i serien fremstår troværdigt, når Nana er på arbejde."
Hvis du selv vil se om Nana (Josephine Park) virker troværdig, mens hun sætter sig selv i den ene pinagtige, groteske og ofte ret underholdende situation, kan du tune ind og binge-watche hele første sæson af Skruk på Netflix nu.
For dig der allerede har set serien, og simpelthen ikke kan få nok, nåede vi også at stille et brændende spørgsmål til forfatterne af Skruk - svaret vil formentlig glæde:
Kommer Mathias til at kunne tilgive Nana i slutningen af Skruk?
"Sjovt du spørger. Vi sidder med de samme tanker lige nu." lyder det fra Nikolaj, som sender bolden videre til Amalie: "Vi sidder og forsøger at besvare nu. Så det er.. Et spørgsmål. Vi kigger ind i sæson 2, og håber selvfølgelig med alt hvad vi har, at vi får lov til at lave den. Vi ville elske at få lov til at fortsætte i det her univers."