Test: Samsung Galaxy S21
Dette må være Samsungs bud på en smartphone til folket
Samsungs Galaxy S21 er en vældig god allround smartphone.
Årets flagskibsserie fra Samsung byder på flere nyskabelser og forbedringer fra S20, og basismodellen der blot hedder S21, er den mest tilgængelige model - på alle punkter. Den er ikke svær at forstå, og det er en smartphone, som man let bliver glad for.
Samsung har balanceret performance og pris - en evig kamp, der i denne model vinder ud på prisniveauet. Det er den billigste S-serie smartphone gennem flere år - og ved lanceringen lyder prisen på 6.599,- kroner. Sidste år kostede S20 basismodellen uden 5G 6.999,- kroner og året før skulle man aflevere 7.199 kroner for Samsung Galaxy S10. Tendensen går altså mod lavere priser i basismodellerne - og S21 danner en ny front på dette punkt.
Men man får ikke en dårligere smartphone. De lavere priser kan lade sig gøre på grund af flere ting - dels fordi teknologien har udviklet sig og er blevet billigere - og dels fordi Samsung er blevet mere opmærksom på, hvilke features der kan skæres til og fra i en basismodel. En vigtig betragtning i dette område, er at Samsung har trukket en Apple, og ikke længere sender en opladningsbrik med selve smartphonen - den skal købes ved siden af - til en pris på knapt 200 kroner.
Samsung Galaxy S21 baner vejen for det mest helstøbte smartphone design fra Samsung i nyere tid. Det er tydeligt, at man har arbejdet på kritikken fra de forrige års kamerabumps, og i år er kameraet blevet integreret i en mere formfuldendt art - hvor det praktisk talt flyder sammen med selve smartphonens ramme. Selve hovedkameraerne er placeret samme sted - øverste hjørne - som sidste års model, men ikke som en lille dims der stikker ud af designet. Jovist, man vil stadig opleve at smartphonen ikke ligger plant på et fladt bord, men det er mere stabilt end forrige model.
Der er flere designvalg, som S21 har kørende for sig. Selve skærmen kører helt plan med overfalden af stålrammen der omgiver smartphonen - det gør op med infinity-edge designet, der dog findes i en form på den større S21 Ultra-model.
På bagsiden af smartphonen har man truffet et valg, som man ikke lige bemærker med det samme - materialet er nemlig ikke længere glas - men plastik. Dette er et godt valg, de eksklusiv (men sarte) glasbagsider, går lettere i stykker - og måden som plastmaterialet er behandlet på, føles som den samme lækre satin-overflade, som man ellers oplever i smartphones, der er gået glasvejen. Materialevalget, er selvfølgelig også medvirkende til at give dig en billigere smartphone.
Samsung Galaxy S21
Chipsettet og processoren repræsenterer - sammen med designet - den største forbedring i Galaxy S-serien. I de europæiske modeller benyttes der Samsungs seneste high-end chiåset: Exynos 2100.
Chipsettet repræsenterer ikke så få forbedringer. Det er produceret med 5nm teknologi, der giver en langt højere effektivitet end tidligere modeller. Det betyder mere effekt og et lavere batteriforbrug. Den 8-kernede processor kører op til 2.91 GHz, hukommelsen er hurtigere end tidligere og både grafik og kameraperformance har fået et hak op. Desuden er 5G netværket nu en standardvare og ikke et tilvalg.
Samsung har udstyret S21 med et 4.000 mAh batteri, der gladeligt holder en hel dag.
120 Hertz-skærmen er nu standard-vare
Sidste års helt store fornyelsesfaktor var 120 Hz opdateringshastighed på skærmen. Det gjorde sig gældende for flere mærker, også Samsung. Det lader til, at teknologien nu har vundet indpas. Den højere opdateringshastighed, der gør at indholdet på skærmen føles mere flydende, er vigtig.
Faktisk er den så vigtig, at Samsung med S21 har valgt at gå all in på 120 Hz, og valgt at udstyre smartphonen med en Full HD maxopløsning. Sidste års model bød på højere opløsning - men med en byttehandel. 120 Hz låste skærmen til Full HD - mens man ved en lavere opdateringshastighed, kunne vælge at gøre brug af en større pixeltæthed. Hastigheden vandt kapløbet - og årets model kører helt igennem på hastigheden.
Helt lavpraktisk, er det ikke et problem. S21 har en 6.2" skærm, der takket være 120 Hz opdateringshastighed og en flot lysstyrke, stadig fremstår som en helt exceptionel lækker skærm.
Samsung Galaxy S21 har et triple-kamera setup
- 12 MP vidvinkel med optisk stabilisering
- 12 MP ultra-vivinkel
- 64 MP 3x Zoom telelinse med optisk stabilisering
Desuden er fronten udstyret med et enkelt punch-hole 10MP kamera.
Samsung Galaxy S21 minder umådeligt meget om sidste års Galaxy S20, når det kommer til selve kamerasetuppet. Sidste års kamera var også rigtigt godt, men der er tweaks her og der - til det bedre.
De største ændringer ses på selve kamerasoftwaren, hvor man har arbejdet med at gøre kameraet endnu mere automatisk - eller smartere, om man vil, via kunstig intelligens. Autofokus på S21 er lynhurtig - og farverne træder karakteristisk igennem på de forskellige foto-modes. Selv natfotos har fået et hak op i detaljegradden - og der er nu endnu mindre støj i de mørke fotos.
S21 leverer ikke den bedste kameraoplevelse på markedet - men for prisklassen er det en exceptionel kvalitet.
Desuden kan man skyde fotos med 30x space zoom, dog er denne funktion ikke nær så imponerende som den forbedrede 100x Space Zoom på Galaxu S21 Ultra.
Samsung Galaxy S21 - Priser:
- 128GB med 8GB RAM (Phantom Violet, Phantom Gray, Phantom Pink og Phantom White): 6 599 DKK
- 256GB-version med 8GB RAM (Phantom Violet, Phantom Gray, Phantom Pink og Phantom White): 7 099 DKK
Samsung Galaxy S21 - Specifikationer
Styresystem: Android 11
Display: 6.2" flat FHD+ (2400x1080px) Adaptiv 120 Hz refresh rate.
Dimensioner: 71,2x151,7x7,9mm
Vægt: 169 gram
Chipset: Exynos 2100 (5nm Octa-core processor. 2.9 GHz+2.8 GHz+2.2 GHz)
Hukommelse: 8 GB RAM
Lager: 128/256 GB
Frontkamera: 10 MP Dual Pixel AF
Kamera: Triple kamera. 12MP + 12MP OIS + 64MP, 30X Space Zoom
Batteri: 4.000 mAh
Netværk: Op til 5G + WiFi 6E
Vandafvisning: IP68