Connery

Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne

To a hip-hoppens største er gået sammen i collaboration-projektet "Watch The Throne".

5 ud af 6 stjerner
Universal Music/Roc-a-fella/Roc Nation/Def Jam Records.
Release dato: 8. august 2011.
Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne
Der er dømt beatsnedkeri på allerhøjeste niveau, når to af hip-hoppens tunge drenge folder sig ud på 16 splinternye tracks. I første omgang var det blevet meddelt, at de to havde slået sig sammen om en kommende EP-udgivelse. Til de mange fans' store glæde blev det dog efterfølgende meddelt, at det i stedet blev til et fuldt album, der i deluxe-versionen rummer 16 numre. Selve albummet er indspillet og produceret på så vidt forskellige steder som Hawaii, Australien og England, samt på diverse hoteller i New York og Paris.

På samme måde som albummet er sammentømret og svejset sammen af indspilninger fra hotelværelser og studier spredt over kloden - på samme måde er hvert enkelt nummer et resultat af et omfattende klippe-klistre arbejde, med et af hip-hoppens ældste og klassiske redskaber: sampling. Over alt på pladen er der genkendelige samples fra kunstere som James Brown, Otis Reading, Orange Krush, Flux Pavillion og Cassius, der skrues til eller klippes, så det bliver til et af mange massive beats - en Kanye West specialitet. Pladen byder også på gæstevokalister, bl.a. Jiggas bedre halvdel Beyoncé, samt den unge singer/songwriter Frank Ocean. Især Beyoncés bidrag er, som altid, pletfrit.

Musikalsk, såvel som lyrisk, spænder pladen fra det poppede og R'nB-prægede, til det mere soulfyldte og funk-inspirede. Ja der er endda også blevet plads til et stænk dubstep. Omdrejningspunktet for teksterne ligger for det meste i at være "on top of the game", bedst funderet i numre som "Niggas in Paris", "Otis" og "Illest Motherfucker Alive", selv om der også er blevet plads til de mere eftertænksomme og reflekterende numre som "New Day", "Murder To Excellence" og "Made In America". Især sidstnævnte nummer, med Frank Oceans flotte vokal, er et der vokser på én.

Generelt virker albummet mere gennemarbejdet og veludført, i forhold til Kanyes soloudgivelse sidste år "My Beautiful Dark Twisted Fantasy". Tekst og musik fungerer bedre sammen, og det føles som om det enkelte nummer er mere veldefineret, og gennemarbejdet som et helt track, frem for bare et isoleret beat med en rapvokal oven på. Flow- og rytmemæssigt er det også meget svært at sætte en finger på Jay-Z og Kanyes præstation, til trods for at man ikke slipper for Kanyes glødende passion for autotune. Det kan dog undre én lidt, at to af albummets mere svage numre, "Otis" og "H.A.M" er valgt som single-udgivelser op til album release. Der er, efter min mening, langt bedre nummer på pladen, der ville fungere bedre som teaser for kommende udgivelse, f.eks. "Lift Off" eller "Why I Love You".

Som afrunding er "Watch The Throne" afgjort et af årets største hip-hop udgivelser, og må siges at være et must-have for alle Jay-Z og Kanye West fans. Salget for første uge er opgjort til omkring 430.000 kopier, med topplaceringer på den amerikanske Billboard 200, Billboard Top Rap Albums og Billboard Top R&B/Hip-hop albums. En placering som nr. 2 er foreløbig topplacering, på den danske album hitliste (Hitlisten.nu).

iTunes: http://itunes.apple.com/dk/album/watch-the-throne/id455274048
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce