Livsstil

Tandlæge til chokoladeelskere: Pas på dine tænder i påsken med dette simple trick

Det er højsæson for sukker, chokolade og små børn (og voksne) med lidt for store bidder af påskeæg i munden.

Kathrine Frich
Af Kathrine Frich 19. april 2025

Men mens vi gnasker os igennem 80 til 90 millioner chokoladeæg i Storbritannien alene, advarer tandlæge Dr. Arash Ravanbakhsh om, at vores bisser betaler prisen.

Han har stillet skarpt på fem sejlivede myter om tandpleje, og hvordan du undgår at give din mund mere påskeferie, end den kan tåle.

Børst roligt og drop vandet

Du tænker måske: Jo hårdere jeg børster, jo renere tænder. Men her er første myte, der bliver knust.

“Bare fordi du børster hårdere, betyder det ikke, at du renser bedre – faktisk kan det skade både tænder og tandkød”, advarer Dr. Ravanbakhsh.

Han anbefaler i stedet en blød tandbørste og et let greb med tre fingre. Og når du har børstet færdig? Så lad vandet være.

“Når du skyller munden efter tandbørstning, vasker du fluoriden væk, som ellers beskytter mod huller”, forklarer han. Har du brug for at skylle, så vent 10 til 15 minutter.

Og efter måltider, særligt dem med chokolade, er det en god idé at vente 30 minutter, før du børster. “Ellers risikerer du at gnide syre rundt på emaljen”.

Drik i stedet et glas vand med det samme – det hjælper med at skylle sukker og syrer væk.

Floss, skyl og børst som en ninja

At børste to gange om dagen er ikke nok, hvis du vil have styr på din mundhygiejne. “Tandtråd og mundskyl er lige så vigtige,” siger Dr. Ravanbakhsh.

Men du skal ikke bruge mundskyl direkte efter tandbørstning. Igen: Fluor + skylning = spildt indsats.

Floss en gang om dagen, og gerne før tandbørstning. Det hjælper med at fjerne plak og madrester.

Og når du børster så drop den der venstre-til-højre-speedrun. “Det er vigtigt at tage én tand ad gangen og bruge cirkulære bevægelser,” anbefaler han. Hold børsten i 45 graders vinkel og glem ikke tungen – her gemmer sig både bakterier og dårlig ånde.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.