Krig
Dårligt nyt for Rusland: Ukraines anti-jamming droner vender krigen på hovedet
I Ukraine tester begge sider avancerede FPV-droner (First Person View) udstyret med detektorer til radio-elektroniske emissioner.
Mens krigen i Ukraine har udviklet sig til et teknologisk mareridt med droner, missiler og elektronisk krigsførelse, er der nu et nyt værktøj i spil, som vender hele spilbrættet:
Droner, der kan finde og jage de jammere, der ellers skulle holde dem væk.
Det lyder næsten som en actionfilm med titlen “Drone vs. Jammer: This Time It’s Personal”, men det er 100 % ægte, og det kunne ændre krigens gang.
Droner der jagter støj: Jammere bliver et svagt punkt
I Ukraine tester begge sider avancerede FPV-droner (First Person View) udstyret med detektorer til radio-elektroniske emissioner.
I en tid hvor jammere gør det nærmest umuligt at bruge almindelige droner, kan disse anti-jamming droner være et gennembrud.
Elektroniske krigsføringssystemer skaber typisk en “boble” med en diameter på mellem nogle dusin til flere hundrede meter, alt efter styrken.
Inden for denne boble virker GPS og radiosignal ikke – hvilket får droner til at opføre sig som teenagere uden Wi-Fi.
Sådan har man indtil nu forsøgt at omgå jammere
For at slå jammere har operatører brugt to typer droner: De, der styrer sig selv med AI og kan identificere mål autonomt, og dem, der styres via optisk fiber.
AI-droner er dyre og kan ramme lidt som en fuld dartspiller, mens fiberløsninger har kortere rækkevidde og kan ikke slæbe ret meget med sig.
Men nu er der en ny spiller på banen.
Præcisionsjægere med næse for radiobølger
Ifølge det militære nyhedssite Military er der udviklet droner, som kan registrere udsendelser i 12 forskellige frekvensbånd, hvilket gør dem i stand til præcist at identificere og udpege jammere til andre droner eller artilleri.
Disse droner kan finde både retning og afstand til signalet, og videooptagelser fra tests viser russiske droner i aktion mod netop disse elektroniske mål.
Det bygger på samme princip som anti-radar-missiler som AGM-88 HARM eller bombesystemer med HOJ-moduler, hvis noget sender signal, kan det spores og smadres.
Og netop det gør jammere pludselig fra uundværlige forsvar til oplagte mål, der kræver ekstra beskyttelse.
Du kan se hele videoen her.