Alt det andet

Kulden trænger på: Danskernes brændeovne kan gemme på en skjult dødsfælde

Danskernes brændeforbrug stiger trods færre brændeovne – men er hjemmet sikkert?

Kulden trænger på: Danskernes brændeovne kan gemme på en skjult dødsfælde
Foto: Netatmo
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 14. december 2024

Når kulden bider, og energipriserne stiger, er mange danskere begyndt at skrue op for brændeovnen som en økonomisk løsning. Men den hyggelige varme gemmer på en usynlig trussel: kulilteforgiftning. Denne farlige gas er lugtfri og usynlig og kan hurtigt blive livstruende, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Brændeforbrug stiger trods færre brændeovne

Tal fra Danmarks Statistik viser, at selvom antallet af brændeovne i danske hjem er faldet med 13 % siden 2021, er brændeforbruget steget med 8 % i samme periode. Energikrisen har sendt flere danskere på jagt efter billigere alternativer til opvarmning – ofte uden at tage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Ældre brændeovne eller mangelfuld installation kan føre til kulilteudslip, hvilket gør vinterens opvarmning til en potentiel dødsfælde.

Farlig uvidenhed om kulilte

En undersøgelse udført af Netatmo viser, at hver femte dansker (18 %) ikke kender symptomerne på kulilteforgiftning. Faktisk tror 34 % fejlagtigt, at hoste er et symptom, hvilket kan føre til forsinket eller forkert handling i tilfælde af forgiftning. De reelle symptomer – som hovedpine, svimmelhed, kvalme, forvirring og i værste fald bevidsthedstab – kan opstå pludseligt og forværres hurtigt.

Undersøgelsen afslører også, at kun 45 % af danskerne ved, hvordan man skal reagere ved mistanke om kulilteforgiftning. Det indebærer at forlade hjemmet straks, søge frisk luft og tilkalde hjælp fra læge eller skadestue.

Kuliltealarm: En livsvigtig investering

Den eneste sikre måde at opdage kulilte i hjemmet på er ved hjælp af en kuliltealarm. Netatmos smarte kuliltealarm tilbyder op til 10 års batterilevetid og advarer brugeren via både smartphone og stemmeassistent, selv hvis telefonen er løbet tør for strøm. Alarmen hjælper også brugeren med at holde styr på, hvornår den skal udskiftes, hvilket reducerer risikoen for svigt.

Vinterens skjulte farer

Med de varslede energistigninger til januar forventes danskernes brændeforbrug at stige yderligere, og risikoen for kulilteforgiftning følger med. Derfor er det vigtigere end nogensinde at sikre, at hjemmet ikke kun er varmt, men også trygt. Regelmæssig vedligeholdelse af brændeovne, korrekt installation og brug af kuliltealarmer kan redde liv.

Netatmos undersøgelse, der er baseret på svar fra over 1.000 danskere, afslører behovet for øget oplysning og sikkerhedsforanstaltninger. Det er en påmindelse om, at selv små investeringer kan gøre en afgørende forskel i at beskytte familien mod usynlige farer.

Er din brændeovn sikker? Sørg for at tage dine forholdsregler, før vinteren for alvor melder sig.

Alt det andet

Se flere artikler