Der er noget fascinerende og urovækkende ved True Crime-genren, der griber fat i publikums opmærksomhed og nægter at give slip.
Det gælder også for den nye serie ‘Sygeplejersken’, hvor vi følger hændelsesforløbet, der førte til anholdelsen af en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus – anklaget for mord og mordforsøg.
Josephine Park (Doggystyle, Skruk) er aktuel i rollen som Christina i den nye true-crime thriller-serie 'Sygeplejersken'. Serien fortæller den knugende historie om Christina Aistrup Hansen, en sygeplejerske dømt for flere mordforsøg på sine patienter. Park måtte træde ind i en kompleks verden af mørke hemmeligheder for at bringe denne karakter til live.
True Crime-aspektet af serien har den overliggende tone i den nye serie, men fortællingen finder sted fra synspunktet af den nystartede sygeplejerske Pernille (Fanny Louise Bernth), der i løbet af serien må kæmpe med et væld af udfordringer, som man står overfor som potentiel whistleblower i en vanvittig situation. En vanvittig situation, fordi der angiveligt også er tale om en sag, hvor den nyansatte sygeplejerske skulle agere whistleblower over for sin meget vellidte kollega Christina.
"De beskrivelser vi fik når vi hørte hende (red. Christina) omtalt, handlede bare om at hun faktisk var en person mange mennesker blev draget mod. Fordi hun var dygtig, karismatisk, spændende, og der skete altid noget." lyder det fra instruktør Kasper Barfoed i et nyligt interview om den nye serie.
Sygeplejerskens true-crime-aspekt, er en markant anderledes tilgang end Parks forrige Netflix-projekt, komediedramaet Skruk, hvori hun spillede den uheldige fertilitetslæge Nana.
I forbindelse med Sygeplejerskens premiere har vi taget en snak med Josephine Park, om hvordan man sætter sig ind i en dyster rolle, der har rod i virkeligheden.
At dykke ned i mørket
Det lader til, at uhyggelige fortællinger, baseret på virkelige hændelser, er noget "vi" simpelthen ikke kan få nok af. Den enes serie efter den anden behandler de mange frygtelige hændelser, og en af de mest populære podcasts i Danmark, har nu i flere år akkumuleret en massiv mængde afspilninger, på at dissekere og diskutere historiske drabssager. Mange har en holdning til genren, og det er selvfølgelig nærliggende at få skuespillerens perspektiv med.
Josephine Park afslører, at hun ikke er dedikeret true-crime fan, men heller ikke ukendt med genren. "Man bliver mærkeligt draget til det, som jo godt kan føles en smule skamfuldt, fordi man tænker, at man bliver draget af andre folks dårligdom. Det jeg synes der er interessant i det, er at man kigger på et menneske, der har gjort noget forfærdeligt, og prøver at finde en mening i det.".
"Man kigger ind og tænker: Hvorfor? Der er noget i det dér mørke, som jeg kan kan forstå man har et behov for, at gøre et forsøg på at forstå," lyder det fra Josephine, da jeg spørger hende, hvordan man sætter sig ind i en mørk rolle, som ‘Christina’ i Sygeplejersken jo er.
“(Christina) er jo også en person som folk beskrev som karismatisk og sjov, en mega god sygeplejerske, og folk kunne godt lide hende. Hun havde venner, hun havde folk omkring sig. Mange folk kunne rigtig godt lide hende. Og alligevel er der noget fuldstændigt galt. Det var meget vigtigt for mig at det ikke blev en enstrenget karakter. Man skal turde at gå ind i det mørke – den ensomhed – der er i sådan en karakter.”
- Sygeplejersken er baseret på Kristian Corfixens prisvindende roman, der igen er baseret på den virkelige sag om en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus, der i dag er dømt for flere drabsforsøg på sygehusets patienter.
- Sygeplejersken er en miniserie på fire afsnit. Instruktør: Kasper Barfoed. Medvirkende: Fanny Louise Bernth (Pernille Kurzmann), Joesphine Park (Christina Aistrup Hansen), Peter Zandersen (Niels Lundén), Dick Kaysø (Kenny Herskov) m.fl.
- Sygeplejersken havde premiere på Netflix den 27. april 2023.
At sætte sig ind i en dyster rolle med rod i virkeligheden: Josephine Parks forberedelser til Sygeplejersken
Det er med en stor portion ærefrygt, når Josephine beretter om, hvordan hun forberedte sig til sin rolle Sygeplejersken.
"Det er vigtigt for mig, at understrege: Når jeg taler om at sætte mig ind i rollen som Christina Aistrup-Hansen, så er det ikke personen Christina, men karakteren Christina." lyder det eftertrykkeligt fra Park, da jeg spørger ind til hendes forberedelser.
"Jeg gik til det, som hvis det var et stykke fiktion." fortæller Josephine, der har arbejdet ud fra et manuskript af Kasper Barfoed, ud fra Kristian Corfixens oprindelige forlæg. Med den forskel, at det har var en karakter, hvor der var vildt meget ekstra information at hente.
Park lavede en "paint by numbers" proces og forsøgte at forbinde prikkerne og skabe et portræt af karakteren. "Jeg talte med folk der havde kendt hende, talte selvfølgelig med Pernille og Niels (red. Lundén), og psykiatere og læste om retssager. Jeg talte med Kristian Corfixen, jeg læste selvfølgelig hans bog. Jeg samlede en hel masse information."
Researchen bragte Josephine frem til hvad hun beskriver som en form for skitse af en karakter – men at der stadig var masser af prikkerne, der ikke var forbundet – ikke gav mening.
"På et tidspunkt oplevede jeg, at jeg måtte slippe det," fortæller hun, og henviser til andres meninger og udlægninger, som jo også var fortællinger i sig selv. "Jeg lavede noget grundarbejde, og derfra måtte jeg gøre det til fiktion på en eller anden måde. Jeg har selvfølgelig haft et perspektiv i det, at jeg er gået til det med ekstra respekt og stor ærefrygt, fordi det er en sag, der har påvirket mange mennesker i virkeligheden."
Josephine beskriver, hvordan hun oplever Christina som en vild karakter, med mange modstridende karaktertræk. I sidste ende, er karakteren Christina blevet eksternaliseret, ud fra de mange input som Josephine skulle tage ind. "Karakteren blev skabt indefra, i stedet for udefra, på en eller anden fordømmelse."
Park reflekterer over sin egen tese om, hvad der driver karakteren Christina i Sygeplejersken, men deler ikke sine specifikke tanker om det. Alligevel deler hun en drivkraft, som hun forsøgte at kanalisere i karakteren: "På et tidspunkt faldt noget på plads. Igen vil jeg understrege, at vi taler om fiktionen, altså manuskriptet: Hun ville gerne elskes."
I Sygeplejersken følger vi relationen mellem Pernille (Fanny Louise Bernth) og Christina (Josephine Park). Det forhold reflekterer indledningsvist en gensidig fascination mellem de to sygeplejersker, et sammenhold og også et behov for personlig kontakt, de to imellem. "Jeg har selvfølgelig gjort mig alle mulige tanker om den karakter: Det er jo en gråzone – det hele er sammensmeltet." lyder det afslutningsvist i karakterudredningen fra Josephine Park.
At blæse i fløjten
Ifølge Josephine er Sygeplejersken lige så meget en fortælling, der omhandler en anden ting, der er stort debatteret i vores samfund, nemlig whistleblower-aspektet. "I serien møder vi Pernille, der kommer ind som en helt ung sygeplejerske; fuld af gåpåmod og skal starte på det her nye job, og opdager, at der er noget totalt i vejen. Hun bliver mødt af en mur af modstand, og ingen vil lytte til hende, men hun insisterer bare på at noget er galt."
Whistleblower-historien er en stor del af 'Sygeplejersken', og det er også en af seriens aspekter, som Josephine Park håber, at seerne vil tage med videre derfra.
"Det er angstprovokerende, det der med at skulle oute nogen," siger Josephine om det at skulle anklage nogen for noget, hvor man er i tvivl om, hvordan omverdenens reagerer på det – og om de overhovedet tror på det.
At stjæle en skuespillers telefon – eller at være langt mere modig
"Tænk hvis du var gået ud for at tisse, og din telefon var væk når du kom tilbage,” indleder Josephine et retorisk greb; “- ville du turde at gå til Netflix og anklage mig for at have stjålet din telefon? Og ville jeg gøre det samme ved dig? Det er jeg ikke sikker på, at jeg ville.
Jeg tror jeg ville tænke; Jeg ved bare at det er Mikkel der har stjålet min telefon, det var kun ham der var der. Men, fra det – næsten at være så sikker på det – til at skulle ringe til nogen og sige, altså ham der journalisten fra Connery, jeg er sgu ret sikker på at han stjal min telefon…”
Josephine holder en kort pause og fortsætter: "…og så forestil dig, hvis det handlede om mistanke om mord."
"Der er noget i denne fortælling, der taler rigtig meget om et menneskes mod."
Selvom Park er stolt af sit arbejde i serien, indrømmer hun, at det er svært at skulle lancere det:
"Det er noget af det sværeste, jeg har oplevet, at skulle have premiere på", lyder det fra Josephine om sin medvirken i Sygeplejersken: "Det er ikke fordi jeg ikke er stolt af det; jeg synes også det er en vigtig historie, det der med en ung kvinde der insisterer på sandheden, det er super vigtigt. Men med det sagt, er det jo også en tragedie."
Du kan opleve Josephine Park i rollen som Christina, i Sygeplejersken på Netflix. Miniserien er tilgængelig på streamingtjenesten nu.
Sygeplejersken – Officiel Trailer