Vidste du?

Hvor længe kan julepynten blive hængende? Denne dato bør du tage det ned

Hvor meget kan man presse ud af julehyggen?

Hvor længe kan julepynten blive hængende? Denne dato bør du tage det ned
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen I dag kl. 08:15

Julen er en magisk tid, og med de rette dekorationer kan dit hjem emme af hygge og feststemning. Men selv den smukkeste julepynt kan ramme et punkt, hvor den begynder at se lidt træt ud – eller endnu værre: kikset. Så hvor går grænsen? Her får du en uformel guide til, hvornår julepynten bør pakkes væk, og hvordan du undgår at overskride det elegante julestadium.

Læs også: Det ville et glas vin om dagen i virkeligheden gøre ved din krop

Den klassiske tommelfingerregel

Ifølge traditionen bør julepynten pilles ned omkring Helligtrekonger den 6. januar. Dette markerer afslutningen på julen ifølge kristen skik, og mange ser det som en naturlig slutdato for julehyggen. Hvis du holder dig til denne dato, undgår du som regel sideblikke fra naboerne.

Moderne fleksibilitet

Vi lever dog i en tid, hvor traditioner bliver mere fleksible. Mange lader julepynten blive hængende lidt længere – især hvis der er tale om vinterligt pynt som stjerner, lyskæder og gran, der kan skabe hygge hele januar. Her gælder det dog om at undgå de mest åbenlyse “jule-signaler” som julemanden, nisser og røde kugler.

Hvornår bliver det kikset?

Det begynder at se lidt malplaceret ud, hvis julepynten stadig hænger, når:

  • Januar er gået på hæld, og forårskatalogerne allerede rammer postkassen.
  • Lyskæder blinker, mens folk fejrer fastelavn eller Valentine’s Day.
  • Grantræerne begynder at drysse så meget, at de minder mere om pindebrænde.

Tips til at pakke pynten væk med stil

  1. Skab en overgang: Hvis du elsker hyggebelysningen, så overvej at lade enkelte vinterelementer som lyskæder eller neutrale stjerner blive hængende lidt længere. Det gør overgangen fra jul til vinter mindre brat.
  2. Opbevar smart: Invester i kasser med rumdelere, så du nemt kan pakke pynten væk uden at ødelægge den. Det gør det også nemmere at finde favoritterne igen næste år.
  3. Afstem med sæsonen: Lad måske vinterpynt blive stående i januar, men skift det ud med lysere toner, når dagene bliver længere.

Den vigtigste regel

Husk, at det vigtigste er at gøre det, der føles rigtigt for dig. Hvis du elsker julen og ikke har noget imod at lade pynten hænge lidt længere, så vær ikke bange for at bryde de uskrevne regler. Men måske er det tid at pakke nisserne væk, inden påskeliljerne begynder at blomstre.

De mest ikoniske danske julesange og deres historier

Læs også: De mest ikoniske danske julesange og deres historier

Sådan passer du på havens dyr til vinter

Læs også: Sådan passer du på havens dyr til vinter