Verden
Fem år efter Brexit: Storbritannien og EU står sammen mod Donald Trump
Topmødet finder sted samtidig med, at Storbritannien forhandler toldsatser med USA.
Fem år efter Brexit trodser Storbritannien og Den Europæiske Union Donald Trump og forbereder sig på at underskrive en frihandelsaftale og præsentere en samlet europæisk front i Ukraine-spørgsmålet.
Dette sker samtidig med, at USA’s præsident nægter at ophæve toldsatserne.
Et fælles udkast til en erklæring er ved at blive udarbejdet i London og Bruxelles forud for UK-EU-topmødet den 19. maj, og der refereres til en “fælles forståelse” om en række fælles interesser.
EU’s ambassadører mødes i Bruxelles onsdag for at blive orienteret af embedsmænd, som i måneder har arbejdet i et diplomatisk “tunnelspor” for at finde områder, hvor en aftale kan nås næste år.
Sikkerhedspagt og migration er topprioriteter
En forsvars- og sikkerhedspagt, som vil indebære tættere samarbejde om Ukraine, er topprioriteten sammen med migration, et varmt emne på begge sider af Den Engelske Kanal.
Frankrig ønsker også at etablere nye fiskeriaftaler, men diplomatiske kilder siger, at der indtil videre ikke forventes nogen ændringer.
Flere europæiske hovedstæder bakker op om et “ungdomsudvekslingsprogram”, der skal give EU-borgere mulighed for at tilbringe mindst 12 måneder i Storbritannien via et gensidigt visumprogram, som ikke vil blive talt med i den officielle migrationsstatistik.
Det foreløbige udkast er tænkt som grundlag for en politisk erklæring og som ramme for fremtidige forhandlinger om en bred vifte af emner.
“Vi bekræftede de fælles principper om opretholdelse af global økonomisk stabilitet og vores gensidige forpligtelse til fri og åben handel,” lyder det i udkastet.
Derudover fremgår det, at parterne vil fortsætte samarbejdet “for at afbøde virkningerne af udsving i den globale økonomiske orden.”
Læs også:
Storbritannien trues af 10 % told, EU står til 20 %
Topmødet finder sted samtidig med, at Storbritannien forhandler toldsatser med USA i håb om at sikre en særlig aftale. Storbritannien står overfor en 10 % told, mens EU trues med 20 %.
Forud for mødet med den britiske premierminister Keir Starmer opfordrede EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen til øgede investeringer i vedvarende energi i Nordsøen.
“Vi er venner. Og vi er europæere. Det betyder, at vi deler interesser og demokratiske værdier. Og at vi er klar til at møde globale udfordringer som ligesindede partnere,” sagde von der Leyen efter mødet.
Hvad siger den britiske regering?
Downing Street ønskede ikke at kommentere teksten direkte, men oplyste, at den er i tråd med Storbritanniens mål.
“Premierministeren har gjort det klart, at der er væsentlige fordele ved et bedre partnerskab med EU, i form af job, britiske virksomheder, færre handelshindringer, økonomisk vækst og øget sikkerhed i en stadig farligere verden. Derfor forventes det, at vi vil drøfte en bred vifte af emner med EU, og topmødet vil naturligvis give en yderligere opdatering,” sagde Thomas Hughes, talsmand for premierminister Keir Starmer.
“Premierministeren har for nylig talt meget om fordelene ved fri og åben handel, og hvordan vi ønsker at styrke alliancer globalt for at reducere handelshindringer, ikke kun med EU, men også med USA, Indien og andre lande,” tilføjede Hughes.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: