26. november 2021 markerede en ny produktlancering fra LEGO – men ikke en hvilken som helst lancering: Den kæmpemæssige samlerversion af Star Wars-fartøjet AT-AT'en – i stor skala og med plads til alle 40 Snowtroopers, ganske som officiel Star Wars lore dikterer – lander i butikkerne.
LEGO Star Wars AT-AT tager den seneste plads i serien af LEGO Star Wars Ultimate Collector Series – og er vel nok nærmere en udstillingsreplika, end et legetøj til børn – med en færdigsamlet højde på 62 centimeter og en vægt på omkring seks kilo, er den i hvert fald ikke speciel mobil – ikke mindst for et barn. Det vender vi tilbage til.
Det er lanceringen af dette produkt, som har placeret Henrik Andersen i en LEGO-butikken på Strøget i København – den 26. november kl 00.01, hvor han sidder ved at bord og signerer den ene samler-AT-AT efter den anden. Det er svært ikke at pege på denne lancering, som en af de mere fremtrædende, gennem intet mindre end 24 år, hvor Henrik har arbejdet med at designe legetøj hos LEGO.
Henrik er LEGO Design Master.
Titlen dækker over noget, som er næsten lige så legende, som det lyder. "Jeg designer fysiske LEGO-modeller. Jeg bygger med LEGO, akkurat som da jeg var fem år gammel – nu får jeg bare løn for det" lyder det fra Henrik, når man spørger til, hvad jobtitlen egentlig dækker.
Vejen dertil, er ikke så ligetil endda – eller også er den meget ligetil, for Henrik mener, at der er et fællestræk, som går igen på tværs af alle kollegerne: Personer, som er rigtig gode til at bygge tredimensionelt med deres hænder.
Alene i LEGO Star Wars-grenen af design-holdet, finder man alt fra folk med uddannelse som typografer til landbrugsmekanikere, alle med en helt særlig passion. For Henrik Andersen blev vejen til LEGO, en kombination af de mange lego-legesessioner fra barnsben og en forkærlighed for at bygge plastikbyggesæt – altså modelbyggeri, som har været en sideløbende hobby lige siden. Henriks flair for modelbyggeri, var simpelthen det der fik ham i hus hos LEGO, for – efterhånden – en del år siden.
Design Masteren er praktisk talt flasket op med klodserne. "Jeg er vokset op 45 minutter fra Legoland", fortæller Henrik, der med fire ældre brødre overtog tilpas meget LEGO, til at han meget tidligt kunne sætte sving i de helt store modelbyggerier, "Jeg har fotos, hvor jeg sidder med skibe på næsten to meter, som jeg har bygget som 8-årig.", siger Henrik, der også var en flittig gæst i Legoland, og årlige besøg i forlystelsesparken satte blot endnu mere skub under byggetrangen.
Henrik Andersen blev først ansat hos LEGO som modelbygger under Model Team (Der i dag er sammenligneligt med Creator Expert-serierne), hvor arbejdet primært gik med konstruktion af store køretøjer – en ansættelse der var direkte influeret af Henriks modelbyggerier og kærlighed til lastbiler. Efter en kort periode, skiftede han til LEGO Star Wars, hvor han skulle designe de allerførste Ultimate Collector-modeller, der på tidspunktet var de største modeller som LEGO producerede.
Senere havde Design Masteren en stor finger med i spillet, under et væld af modeller i LEGO City, et team der står for 13 af Henriks år hos LEGO. I 2017 skiftede han tilbage til LEGO Star Wars, som på tidspunktet har været tilbage i stor stil, i kraft af den seneste filmtrilogi – skiftet kom, fordi han trængte til afveksling fra "bylivet".
"I princippet laver jeg jo det samme, som da jeg startede, men alle modeller er forskellige", lyder det fra Henrik, der dog på ingen måde føler, at pladen kører fast i en rille. Her peger han blandt andet på LEGO-systemet, der nok er det samme, men alligevel under konstant forandring; "nye elementer kommer til, andre forsvinder", men også på det kreative miljø, i en dagligdag blandt kolleger som ikke blot kommer med forskellige faglige baggrunde – men også med andre nationaliteter og kulturer "Alene i Star Wars er der folk fra 5-6 forskellige lande, det bliver et meget åbent og kreativt miljø".
At bygge det ud af hovedet
Der er ingen tvivl om, at Design Masteren virkelig brænder for, at designe LEGO. Henrik skitserer et scenarie, som han fremstiller, som noget der ofte sker for LEGO-designere: "Jeg har oplevet at designe modeller i hovedet og vågne op, køre på arbejde tidligere end jeg skulle, fordi jeg bare skulle have bygget det ud af hovedet. Det viser også lidt om, hvor meget det betyder for en."
Og Henrik har gennem tiden fået bygget en del ud af hovedet. Hvis du spørger ham, hvilke produktnumre, som han har været med til at designe, bliver der ikke remset lister med numre op. "Tit kan LEGO-fans artikelnumrene på alle de modeller, man har designet – og jeg kan jo bare huske, at der var en gul lastbil og et stort fly…"
Men lægger man vejen forbi den uofficielle LEGO-fanside Brickset, finder man en alenlang liste, under Henriks navn. Brickset, et site der har til formål at katalogisere de mange forskellige LEGO-sæt der gennem tiden har eksisteret, lister intet mindre end 155 (still counting) LEGO-sæt, som Henrik har været med inde over.
Samme sted, bliver det tydeligt, at Henrik har en særlig passion for fartøjer af forskellig art – og at Star Wars' AT-AT er en helt særlig model for Henrik. Henrik har nemlig været med til at bygge det firbenede Sci-fi-fartøj i en række forskellige udgaver. Det startede med en 1064-dele stor LEGO AT-AT (4483-1) i 2003, gentog sig med den 1267-dele store AT-AT (75288-1) i 2020, og endnu en gang i 2020 med en blot 51-deles AT-AT designet specielt til LEGO Star Wars magasinet, indtil den foreløbige konklusion i 2021, som er AT-AT'en, Henrik er taget til København for at præsentere: Den 6785-dele kæmpestore Ultimate Collector Series AT-AT (75313-1).
Det er en imponerende historik, men også et vidt spænd i størrelser, der gør mig nysgerrig på den egentlige designproces i det hele:
"Selve processen er fuldstændig den samme. Alle modeller går igennem de samme checkpoints," forklarer Henrik, da jeg spørger til hvor forskellen ligger i, at designe en model med 51 eller 6000+ elementer. "Mængden af klodser er anderledes".
Når det er sagt, er der alligevel ekstra arbejde i de helt store sæt – og særligt AT-AT'en, bragte en udfordring til mesterbyggeren. Med en AT-AT i så store dimensionerne, vidste Henrik af erfaring, at benene ville blive den største udfordring.
"I forhold til styrke og statik, kommer der lidt ekstra arbejde ind i det. Det kræver flere bolde i luften.“
"Hovedproblematikken var benene, så det var dem jeg gik i gang med først. Første step, var at finde ud af, om det kunne konstrueres med eksisterende dele eller nye elementer ville være en nødvendighed."
For at få afklaring på sagen, søgte Henrik hjælp hos kolleger fra LEGO Technic, som gav sparring til benenes grundskelet: "Så snart jeg havde noget jeg troede på, der ville kunne lade sig gøre at bygge på, så testede jeg det simpelthen af. Vi havde sat det med 10 kilo stående på de ben, i et godt stykke tid – for at se om det vil holde."
UCS AT-AT'en i den endelige version vejer i omegnen af seks kilo, men det er også vigtigt, at modellen kan holde til mere end blot sin egen vægt, fordi:
En Ultimate Collector Series LEGO model er ikke helt normal
Hos LEGO er man helt klar over, at en gigantisk samlermodel, adskiller sig fra resten af feltet – ikke blot i størrelse og pris, men også blandt de potentielle købere. "Vi ved jo godt at de helt store modeller bliver bygget (af voksne) og derefter kommer til at stå."
I princippet designes LEGO-modellerne til det samme, men eksempelvis Ultimate Collector AT-AT'en bliver så fysisk stor, at den alt andet lige, ikke vil være så håndterlig for et barn i leg. Her er den mindre "legetøjsmodel", i langt højere grad gearet til bevægelighed og leg – men alligevel, er den nylancerede AT-AT, lidt af en afviger: "Det har helt fra starten ikke været meningen, at det her var sådan en som et barn kan gå rundt og lege med," starter Henrik, da han forklarer hvad den reelle forskel mellem Ultimate Collectors' og legetøjsmodellen går ud på.
Den store størrelse gør det sværere for et barn, at 'gå tur' med AT-AT, men der er stadig leg at finde: "Man kan tage paneler af siderne og hovedet af AT-AT, så man kan have den stående som samlet model på den ene side – og så gå til den anden side, og få et fuldt kig ind i dens indre. – så kan man faktisk også lege med den. Og det skal den også kunne holde til."
Detaljen der tæller
Når man spørger ind til særlige detaljer, der gør Henriks seneste model til noget særligt, går der et lys i designerens øjne:
"Det er første gang, at vi laver en AT-AT i denne størrelse. Vi ved, at det har været et ønske fra LEGO Star Wars fans i mange, mange år – Men vi har aldrig kunnet se os selv lave den, før nu."
"Der er plads til de her 40 Snow Troopers, som en AT-AT efter sigende skulle have plads til." proklamerer Henrik (Jeg har tjekket, og den er god nok), inden han går videre med detaljerne: Jeg har designet det, så at hvert ben har et lille dæk under, så den står fast. Hvert ben kan også justeres – der er to led i hvert ben, så man kan stille den i forskellige positioner. Jeg synes at konstruktionen med benene er virkelig god. Det er i princippet otte snekke-gear der styrer mekanismen, og den låser sig selv hele tiden, så man skal ikke sætte en split i den eller sådan noget."
Der er gang i de tekniske udredninger nu, og hvis det ikke var tydeligt før, er det helt åbenlyst, at Design Master Henrik ikke kun vægter form, men også funktion: "Du kan også dreje halsen… Konstruktionen i halsen er meget speciel med bøjelige krydsaksler." fortsætter Henrik.
Han glæder sig, til at andre får mulighed, for at prøve kræfter med bryggeriet – og blandt de mange fans, der længe har drømt om den ultimative LEGO AT-AT, er Henrik også selv at finde: "AT-AT'en har jeg kigget på i mange år – lige siden jeg designede den første i 2003, har jeg drømt om at lave en, der var endnu større."