Mad

Dansk whisky samler sig: Nyt manifest skal sætte Danmark på spirituskortet

Ti destillerier har sluttet sig om en fælles mærkning og standard for dansk whisky – håbet er større anerkendelse og flere besøg fra turister med smag for fadlagret finesse

Dansk whisky samler sig: Nyt manifest skal sætte Danmark på spirituskortet
PR

Det er ikke kun skotsk og japansk whisky, der fortjener rampelyset. Nu tager danske producenter fat i tømmerne og sætter retning for, hvordan dansk whisky skal defineres, markedsføres – og nydes.

Den 10. april 2025 blev Det Danske Whiskymanifest lanceret ved Copenhagen Distillery, med opbakning fra både producenter og minister for Byer og Landdistrikter, Morten Dahlin (V). Formålet med manifestet er klart: At skabe en fælles kvalitetsstandard og identitet for whisky produceret og lagret i Danmark, med fokus på lokale råvarer og danske traditioner.

Ny mærkning skal sikre ægte dansk kvalitet

En ny mærkning, “Authentic Danish Whisky”, skal fremover gøre det tydeligt for forbrugerne, når de står med et dansk produkt i hånden. Mærkningen skal signalere, at der er tale om ægte, hjemmeavlet kvalitet.

Bag initiativet står ti af landets mest fremtrædende destillerier – heriblandt Stauning Whisky, Thy Whisky, Fary Lochan og Ærø Whisky.

Ifølge Hans Martin Hansgaard, medstifter af Stauning Whisky, vokser interessen for produkter med en tydelig oprindelse både herhjemme og internationalt. Han peger på, at mange whiskyentusiaster allerede rejser langt for at besøge destillerier, men at dansk whisky endnu mangler sit store gennembrud. Manifestet skal være det redskab, der kan åbne flere døre.

En ny brik i dansk turisme

Morten Dahlin fremhæver initiativet som et vigtigt skridt i fortællingen om Danmark som gastronomisk destination. Ud over at styrke eksporten af dansk spiritus og støtte det lokale landbrug, kan dansk whisky også være med til at tiltrække turister uden for de klassiske storbyer.

Ministeren understreger, at når turister følger smagen, spreder de sig ud i landet og skaber aktivitet året rundt – noget, der ifølge ham er godt nyt for mange lokalsamfund.

Åbent hus på destillerierne

I weekenden 11.–13. april holder flere af de deltagende destillerier åbent hus, hvor interesserede kan opleve dansk whiskyproduktion på tæt hold – og måske få en smagsprøve på fremtiden.