Mobil
135.000 apps røg i skraldespanden – Apple rydder op efter EU-lov
Nu har Apple gjort alvor af truslen, og resultatet er en App Store, der pludselig er blevet 135.000 apps lettere.
Apple har fjernet 135.000 apps fra App Store i de europæiskelande af frygt for at falde i unåde hos EU’s reguleringsmaskine.
Det er den største enkeltstående fjernelse af apps i platformens historie – og det hele skyldes en ny regel, som mange udviklere tilsyneladende har ignoreret.
Apple trykker på slet-knappen
Den massive udrensning kommer som en konsekvens af EU’s lov om digitale tjenester (DSA), der blev vedtaget i august 2023.
Reglen kræver, at udviklere angiver deres “handelsstatus”, når de uploader nye apps eller sender opdateringer ind til godkendelse.
Apple havde allerede varslet, at alle udviklere senest den 17. februar 2025 skulle have deres oplysninger i orden – ellers ville deres apps forsvinde fra hylderne.
Nu har Apple gjort alvor af truslen, og resultatet er en App Store, der pludselig er blevet 135.000 apps lettere.
Ikke slettet – men skjult
Hvis din yndlingsapp pludselig er væk, kan du dog ånde lettet op – måske.
De fjernede apps er ikke slettet permanent, men forbliver skjulte, indtil udviklerne opdaterer deres oplysninger via App Store Connect.
For nogle apps vil det være et hurtigt fix, men for andre kan det tage længere tid – især hvis udvikleren ikke længere aktivt vedligeholder appen.
Det er ikke første gang
Selvom dette er den største bølge af app-fjernelser nogensinde, er det langt fra første gang, Apple svinger den digitale le.
Gennem årene er tusindvis af apps blevet fjernet fra både App Store og Google Play – typisk på grund af mistanke om malware, virus eller anden ondsindet aktivitet.
Denne gang er det dog ikke ondsindede apps, men snarere manglende papirarbejde, der sender udviklerne ud i kulden.
På kort sigt vil de fleste brugere næppe mærke forskellen. Mange af de fjernede apps kan hurtigt dukke op igen, så snart udviklerne opdaterer deres oplysninger.
Men hvis en app, du er afhængig af, pludselig er væk, kan det være en god idé at tjekke udviklerens hjemmeside eller sociale medier for at se, om de planlægger en opdatering.