Test: Microsoft Surface Laptop 4
Det stilsikre, fornuftige og småkonservative valg...
Rækken af årets premium-bærbare PC'er har alle spændende kvaliteter at byde på - og alle den samme store modspiller: Apples M1-baserede Macbooks (Den 8-kernede Macbook Air er ude - og en Macbook Pro M1 forventes som næste led), der har en nærmest uslåelig performance i kombinationen af processorkraft og strømeffektivitet.
Den store difference, er selvfølgelig at mens MacBook'en performer bedst med iOS - er PC'erne rendyrkede Windows 10-maskiner - og hvem kan være bedre til at lave en Windows-PC end Microsoft selv?
Det spørgsmål, var grunden til at Microsoft i første omgang lancerede deres egen serie af maskiner - Surface-serien: Og i år har man præsenteret 4. generation af den rendyrkede premium-laptop: Microsoft Surface Laptop 4 - den har vi kigget nærmere på.
Den helt store ændring på årets Surface Laptop, er muligheden for at vælge enten Intel- eller AMD-processor, og netop AMD har på det seneste været godt fremme i skoene, med deres Ryzen 4000-serie - så derfor er det en AMD-konfiguereret maskine, som vi har haft kig på.
Som Microsoft har for vane, er den nye Surface Laptop 4 en veldesignet laptop med helt stramme linjer - på mange måder en fryd for øjet, som tager markante afstik fra formfaktoren, som Apple gjorde populær. Det er stadig en maskine der er pakket ind i et metalkabinet, med matte finishes - og den præsenterer sig virkelig flot.
Microsoft har også bidt sig fast i 3:2 skærmformatet, der låner sig rigtig godt til PC-arbejde, med mere skærmindhold end de bredere 16:9 skærme, der længe har været en standard i laptop-klassen.
Skærmen er en god lyskraftig sag, med 15" IPS-panel og en opløsning på 2496x1664 pixels.
Keyboardet har fornuftige trykfaste knapper med mulig baggrundsbelysning, dog sidder jeg med en fornemmelse af, at det kunne have været endnu bedre, hvis tasterne var blevet hævet en smule mere fra de rammer der omgiver dem - for af og til støder mine fingre ind i en kant, i stedet for at glide ubesværet hen til næste tast.
Og selvom USB-C efterhånden er standard - er der blevet plads til en klassisk USB-A indgang, og det er noget der gør alle tilslutninger meget lettere. USB-A er bare stadig en vigtig ting på en laptop, som man gerne skulle kunne arbejde med ubesværet - og uden en helvedes masse adaptere.
Den største ulempe ved designet af Surface Laptop 4, er de forholdsvis brede rammer omkring skærmen, noget som andre producenter har arbejdet mere på at minimere - og det får Surface Laptop 4 til en se en smule aldrende ud fra første færd.
Performance
Den testede model kommer med AMD Ryzen 7 processor og 16GB RAM - og hvis man kører med AMD-processoren, har men mange flere processorkerner at arbejde med - noget der låner sig godt til arbejdsopgaver, der kræver multicore-arbejde.
AMD-processoren låner sig til en anelse bedre batterieffektivitet end Intel-maskiner, og teoretisk har maskinen en batterilevetid på op til 17.5 timer ved almindeligt brug - i praksis, og ved mit "almindelige brug", kører maskinen næsten igennem på batteriet over to arbejdsdage - hvilket vil sige lige i underkanten af 15 timer - og det er da også pænt.
Laptop 4 er på trods af sin kompakte form eminent god til at holde køling på systemet, og den når ikke samme brandvarme tilstande, som andre metalindpakkede laptops, jeg har testet på det seneste.
Systemet i sig selv er lynhurtigt - og tager man alle Microsofts nyeste features i brug, har man en virkelig spændende pakke.
Microsoft Surface Laptop 4 er ikke vanvittigt prissat for en premium laptop - men heller ikke billig.
Microsoft har spillet sikkert spil, uden at tilføje en masse innovative designfeatures og sprælske funktioner - og det resulterer i en meget rendykret laptop-oplevelse, der får Surface Laptop 4 til at fremstå som det stilsikre, fornuftige og småkonservative valg: Den gør intet grundlæggende forkert - men er ligeledes svær at være synderligt begejstret over.
Pris og tilgængelighed
Microsoft Surface Laptop 4 forhandles både i butikker og hos Microsoft Store.
Surface Laptop 4 15" AMD-edition koster fra 11.599,- kroner.
Surface Laptop 4 15" Intel-edition koster fra 15.199,- kroner.