Test: Fairphone 3 - Den bæredygtige mobil du selv kan reparere og opgradere
Hvordan holder den bæredygtige drøm to år efter lanceringen?
Fairphone har en meget sympatisk mission - hele den hollandske virksomhed er bygget op omkring at skabe en bæredygtig smartphone - og gøre op med "køb og smid-væk"-kulturen.
Det er legemliggjort gennem flere produkter, men den model, der for alvor havde gennemslagskraft for Fairphone, er Fairphone 3, som først blev lanceret i 2019, og senere hen er kommet i en plus-model med opgraderet kamera - opgraderinger, som også kunne tilkøbes til den første Fairphone 3.
Konceptet er enkelt: Telefonen er designet til, at forskellige sliddele kan udskiftes af slutbrugeren selv - noget der muliggør billigere reparationer, som i en konventionel smartphone ville være så dyre, at man i stedet ville købe en ny smartphone.
Tanken er god - og Fairphone bakker op om selve konceptet, ved også at sikre sig en bæredygtig materialelevering, gennem certifikater som B-Corporation certificed og Faitrade Gold og lignende.
Fairphone fremsendes derfor også med en lille stjerneskruetrækker - som altså skal være mere en bare en gimmick.
Hvad er Fairphone?
Fairphone 3 er en Android-smartphone, som både da den blev lanceret og i dag - repræsenterer en meget basal smartphone, som kan køre apps - og egentlig kan det meste, uden at være særlig hurtig til det.
Hvis man vil redde verden gennem en smartphone - eller en Fairphone - må man gøre sig klart, at man ikke er med på forreste bølge af den teknologiske udvikling.
Forstås således: Typiske sliddele kan købes hos Fairphone: Skærme, covers, højttalere, batterier - og nogle repræsenterer opgraderinger: Blandt andet kameraerne.
Men hjertet i smartphonen er en processor der ikke var højeste klasse under lanceringen - og i dag føles håbløst bagefter, Qualcomm Snapdragon 632, bundet op på 4 GB RAM. Disse dele er ikke udskiftelige - eller opgraderbare. Det er den største fundamentale fejl hos Fairphone 3 - som simpelthen falder mere og mere tilbage på performance - uanset hvor gode kameraopgraderingerne bliver.
"Jeg behøver ikke have den hurtigste smartphone, jeg vil bare gerne hjælpe miljøet"
Okay - forstås. Vi har al mulig sympati med Fairphones mission, men efter at smartphonen nu har været på markedet i to år, begynder der at tegne sig et billede. Som ikke er helt fantastisk.
Lad os sige, at du kun har brug for at kunne ringe, sende beskeder og tjekke din mail - det er opgaver, som Fairphone 3 sagtens kan løse.
Udfordringen er, at et ikke så godt billede er begyndt at tegne sig gennem kundeanmeldelser; på blandt andet Trustpilot: Det virker til, at de udskiftelige moduler, har en stor tilbøjelighed, til at gå i stykker, hurtigere end hvad folk ellers er vant til i deres elektronikprodukter - og hvis det er tilfældet, er det en grim sag: Uanset om det er tilsigtet, eller blot en konstruktionsmæssig faktor - så gør det alt andet lige Fairphone mindre bæredygtig, end den satte sig ud for at være.
Da Fairphone i 2020 blev introduceret på det danske marked, var flere teleudbydere med til at bære smartphonen frem - i dag er den tilgængelig i hos færre udbydere - men forhandles blandt andet stadig hos Elgiganten, til en vejledende salgspris på 3.699 kroner. For den pris, får du en outdated smartphone, som du selv kan reparere ved hjælp af reservedele solgt på Fairphones webshop.
Men du kunne også bare købe en billig Nokia 3.4 smartphone for 999,- kroner - og så have en forhåbning om, at vores danske renovationssystem får det bedste ud af resterne, når du på et tidspunkt afleverer den som elektronikaffald, på din nærmeste genbrugsstation...
Tanken bag Fairphone er grundlæggende god - men når den praktiske produktlevetid tager sig ud som den gør efter blot to år? This ain't it.
Jeg har givet Fairphone 3 stjerner - men som rendyrket smartphone, og uden den sympatiske mission, er vi på 2 af 6.