Connery

Suspekt - Prima Nocte

Stadig på toppen af dansk rap.

3 ud af 6 stjerner
Suspekt - Prima Nocte
3. album er nu ude, og der har været store forventninger til Suspekt efter 4 års pause. Der har været mulighed for smuglyt på Prima Nocte i ugerne op til release, men ingen sikre fingerpeg om, hvor vi skulle føres hen denne gang. Albummets titel siger dog det hele - Prima Nocte er et udtryk der refererer til adelens fortidige privilegier - han havde retten til den første nat med sognets jomfruer. Drengene, som selvfølgelig udgives på Tabu Records, har også denne gang sat et album sammen af vanlig ekstrem høj kvalitet. På producersiden er beats og lyd sat perfekt sammen med voiceklip og drengenes rap. Bedre hiphoplyd produceres ikke i DK, og det kommer gang på gang til udtryk, når Rune Rask og Troo.L.S sidder bag pulten, som på denne skive, og som de gjorde det på eksempelvis Marwans debut.
Hvis nogen skulle være i tvivl, stammer drengene fra Albertslund, nærmere betegnet Galgebakken. Det er hér grundlaget for musikken er blevet dannet, og herfra teksterne tager udgangspunkt. Om et liv i forstadens beton, den dunkle side af forstadens fredsommelighed, sex, vold og druk, magt, ubehag, angst.
ANNONCE
Suspekt - Prima Nocte
Pladens intro 'Numero Uno' indledes genialt med en (herfra) formodet jomfru, som konfronteres af en (igen herfra) formodet præst eller lignende. En pige ramt af angstanfald, hvilket skaber glimrende billeder i tankerne, mens man lytter til skiven, som fortsætter med albummets titelnummer. Et nummer som igen underbygges af lydklip, der insisterer på at frembringe billeder inde i hovedet, som underbygger adelens ubeskårne magt, en magt Suspekt har taget i deres hænder nu, om Danmark så vil acceptere det eller ej.

'Proletar (hvor jeg står)' handler om livet på Galgebakken. Nummeret er allerede i kraftig rotation på P3, og endnu engang har rapgruppen bevist, at selvom de fra mange sider er forhadte, så kommer de ikke blot op til lydoverfladen på national radio, de indtager sendeflader og skider på, om det ikke er kutyme at bruge ord som 'lorteluder'og udtryk som 'røvhullet af jeres afkom', men beskriver lokalområdet med de ord, som lokalområdet har givet dem.
Billederne står igen i kø på 'Klam fyr', de males på store tankeplader, og så længe man bare lytter lidt efter, væmmes man over fyren, som nummeret handler om. Suspekt har før lavet værre numre, Vogn Ninefyrre er et godt eksempel på et langt mere brutalt, råt og hårdtslående nummer, men 'Klam fyr' tager præmien for hvad det er, klamt. Jeg spurgte en veninde om, hvad hun syntes om det, og hun kunne ikke komme på andre ord end klamt - hun tilføjede dog:

"...og så fik jeg det helt klamt over at jeg ingen gardiner har..."

Igen blot cadeaux til rapperne, og alt andet end kritik, det skal nok komme andre steder fra.
Efterhånden ingen rapproduktion uden gæsteoptræden, men gæsteoptræden er måske så meget sagt. Uso & L.O.C. fuldender sammenkomsten af F.I.P, og joiner op med Suspekt på 'Fuck af', som er et af pladens bedste numre. Skift i beat og tempo gøres perfekt, og teamet er i top på tracket.
'Midt i en drøm' fører os igen tilbage til Galgebakken og gutternes fortid. Hvor de kommer fra, hvad det hele har handlet om, og hvor de er nået til. Om at stå på Roskilde og fyre den af, at få skabt Tabu Records fra bunden, lave musik med MC Clemens (Stive Soldater) og om at drømme går fra drøm til virkelighed.

Flere numre skal nok få det konservative Danmark op af stolen og fatte pennen og kommentere på flere af Suspekts nye numre, og her kommer de nok ikke til at gå forbi 'Sut den of fra slap'. Nummeret skal lyttes fra ende til anden, men igen gør Suspekt som det passer dem, og ikke som de forventer at det vil passe størstedelen af Danmarks befolkning - gjorde de det, ville der ikke være mere Suspekt, så respekt til Suspekt for at holde fast i deres måde at gøre tingene på.
ANNONCE
Suspekt - Prima Nocte
Pladen sluttes af i en lidt mere alvorlig skygge. 'Det ikk vores' handler om kvinden, der vil have et barn og ikke en abort. Nummeret giver indblik i raseriet omkring problematikken at følge sin pik, og ikke sin hjerne. Efterfølgende bliver der talt med følelser på 'amore infelice', med følelser der er smadret i stykker vel og mærke. Ulykkelig kærlighed er titlen direkte oversat, og det er hvad nummeret handler om. Nummeret taler fra den ulykkesramtes side, og viser sider af Suspekt, som ikke er kommet op til overfladen for alvor før, men beviser blot, at gruppen mestrer endnu mere end blot had, sex, vold, magt og hvad man ellers kan proppe på af superlativer.

Pladen er et genialt udspil fra Tabu Records og Suspekt, og der er ikke noget at udsætte på den. Et enkelt niveau højere er der dog plads til, men det kan kun anbefales, at man smider penge efter skiven.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce