Sommerens hvide asparges
Her er så et par opskrifter til sommerens nye hvide asparges.
Månedsmagasinet MAD&venner, maj udgaven
Hvide asparges
De slanke hvide asparges er det rene
slik at spise, mens de endnu er lune.
Til forskel fra de grønne asparges skal
de hvide skrælles, men det er der ingen
ben i. Skrællearbejdet lønner sig tifold,
for smagsmæssigt overgår de hvide
asparges langt de grønne.
Til 4 personer
500 g hvide asparges
kogevand og lidt salt
Tilbehør: rørt smør med citron eller sennepsvinaigrette
Hvide asparges
De slanke hvide asparges er det rene
slik at spise, mens de endnu er lune.
Til forskel fra de grønne asparges skal
de hvide skrælles, men det er der ingen
ben i. Skrællearbejdet lønner sig tifold,
for smagsmæssigt overgår de hvide
asparges langt de grønne.
Til 4 personer
500 g hvide asparges
kogevand og lidt salt
Tilbehør: rørt smør med citron eller sennepsvinaigrette
1. Læg de hvide asparges på bordet,
og skræl dem fra lige under hovedet
og nedefter med en tyndskræller
eller en skarp skrællekniv
og skræl dem fra lige under hovedet
og nedefter med en tyndskræller
eller en skarp skrællekniv
2. Bræk den nederste tredjedel af
aspargesene - hvis der stadig sidder
lidt skræl, er det let at fjerne.
aspargesene - hvis der stadig sidder
lidt skræl, er det let at fjerne.
3. Kom lidt vand i en gryde. Bring det
i kog. Damp aspargesene 5 - 10 min
afhængigt af tykkelse. Stik en kødnål
eller en lille spids kniv i, og mærk,
om de er tilpas møre. Tag aspargesene
op, og lad dem dryppe af på et
rent viskestykke.
TIPS: Køb friske asparges - friske asparges har saftspændte ender, og snitfladen skal være
frisk og ikke tør. Aspargeshovederne skal være tæt lukkede. Hvis de er åbne, er aspargesene ikke friske. Vælg tykke hvide asparges og ikke de tyndeste, der let bliver pistne, når skrællen er fjernet. Den danske sæson for hvide asparges er fra maj - juni.
I vores naboland Tyskland er sæsonen lidt længere, og lige nu bugner butikkerne med hvide asparges.
i kog. Damp aspargesene 5 - 10 min
afhængigt af tykkelse. Stik en kødnål
eller en lille spids kniv i, og mærk,
om de er tilpas møre. Tag aspargesene
op, og lad dem dryppe af på et
rent viskestykke.
TIPS: Køb friske asparges - friske asparges har saftspændte ender, og snitfladen skal være
frisk og ikke tør. Aspargeshovederne skal være tæt lukkede. Hvis de er åbne, er aspargesene ikke friske. Vælg tykke hvide asparges og ikke de tyndeste, der let bliver pistne, når skrællen er fjernet. Den danske sæson for hvide asparges er fra maj - juni.
I vores naboland Tyskland er sæsonen lidt længere, og lige nu bugner butikkerne med hvide asparges.
Asparges med mousselinesauce
Dampede hvide asparges er fine i salater,
supper, risotto, tærte eller som her med
en elegant mousselinesauce og skiver af
koldrøget laks.
Til 4 personer
500 g dampede hvide asparges
Sauce:
3 friske æggeblommer, evt. 2 bægre pasteuriserede
ca. 1-2 spsk citronsaft
1 knsp groft salt
lidt friskkværnet hvid peber
flødeskum af ½ dl piskefløde
Tilbehør: 4 skiver koldrøget laks
Dampede hvide asparges er fine i salater,
supper, risotto, tærte eller som her med
en elegant mousselinesauce og skiver af
koldrøget laks.
Til 4 personer
500 g dampede hvide asparges
Sauce:
3 friske æggeblommer, evt. 2 bægre pasteuriserede
ca. 1-2 spsk citronsaft
1 knsp groft salt
lidt friskkværnet hvid peber
flødeskum af ½ dl piskefløde
Tilbehør: 4 skiver koldrøget laks
1. Pisk æggeblommerne med citronsaft
og salt i en skål over vandbad
(gryde med kogende vand). Pisk
kraftigt, til æggemassen er tyk og
cremet. Den må ikke blive mere
end 70-73 grader varm, da den kan skille
og blive fnugget.
og salt i en skål over vandbad
(gryde med kogende vand). Pisk
kraftigt, til æggemassen er tyk og
cremet. Den må ikke blive mere
end 70-73 grader varm, da den kan skille
og blive fnugget.
2. Smelt smørret ved svag varme.
Pisk et par dråber smeltet smør
i æggemassen. Forsæt med at
piske smeltet smør i en tynd stråle
i saucen
Pisk et par dråber smeltet smør
i æggemassen. Forsæt med at
piske smeltet smør i en tynd stråle
i saucen
3. Tag saucen af varmen, og vend
flødeskum i. Smag saucen til med
salt, peber og citronsaft. Servér
saucen med asparges og laks, mens
saucen endnu er varm og frisklavet.
Flere asparges-opskrifter. Mangler du inspiration til nye måder at tilberede sæsonens
friske hvide asparges på, så klik ind på MAD&venner.dk Her finder du bl.a. opskrifter på muslinger med hvide asparges, aspargessuppe, asparges i wok og havtaskekæber på rosmarinspyd med ristede asparges.
flødeskum i. Smag saucen til med
salt, peber og citronsaft. Servér
saucen med asparges og laks, mens
saucen endnu er varm og frisklavet.
Flere asparges-opskrifter. Mangler du inspiration til nye måder at tilberede sæsonens
friske hvide asparges på, så klik ind på MAD&venner.dk Her finder du bl.a. opskrifter på muslinger med hvide asparges, aspargessuppe, asparges i wok og havtaskekæber på rosmarinspyd med ristede asparges.